Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceresit Impactum chrání fasády dřevostaveb od vsetínské firmy VS DOMY

Systém s extrémní odolností vůči mechanickému poškození Ceresit Impactum patří mezi špičkové produkty a na fasádách našich rodinných a bytových domů není zdaleka standardem. Když si tento systém zvolí na fasádu svých dřevostaveb ryze česká společnost, je důvod se ptát, co vedení firmy VS DOMY a.s. ze Vsetína vedlo právě k volbě tohoto prémiového produktu. Na otázky nám odpovídal Ing. Vladimír Kolařík, předseda představenstva VS DOMY a.s.

Tato ryze česká společnost má ve výstavbě montovaných dřevostaveb více než dvacetiletou tradici. Firma VS DOMY byla založena v roce 1995, ale v oboru dřevostaveb působili její zakladatelé už od roku 1993 v rámci samostatné divize mateřské společnosti. Tradice se odráží v nadstandardním provedení a v službách, které jsou součástí komplexního servisu, avšak za standardní ceny. Důraz klade na špičkovou kvalitu montovaných domů a spolehlivá a dobře ověřená řešení, díky čemuž firma získala prestižní německý certifikát kvality RAL a později i evropský certifikát ETA podle ETAG 007 (dřevěné rámové stavební sestavy). V roce 2008 také firma jako první v republice obdržela certifikát „Dokument národní kvality", udělovaný VVÚD (Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským) v Praze.

Fasádní systém Ceresit Impactum, který VS DOMY používá na fasádách svých objektů, extrémně odolává (při zachování špičkové úrovně tepelné izolace) silnému tepelnému namáhání, mechanickému poškození a proražení vnějšího souvrství. Velká odolnost tohoto fasádního systému vychází z použití flexibilních elastomerů, které zajišťují - po mechanické deformaci po nárazu - návrat vrchní vrstvy do původního tvaru. Díky nízké nasákavosti omítky Ceresit CT 79 proniká vlhkost do struktury souvrství velmi obtížné. Eliminuje se tím riziko poškození vrstev, biologické kontaminace, tak pigmentů zakomponovaných ve struktuře omítky. Stálobarevnost fasády je tak v porovnání s klasickými omítkami mnohokrát vyšší. Systém se díky vysoké odolnosti a dlouhé životnosti doporučuje zejména u rodinných a bytových domů na sokly a fasády, které mají být chráněny před mechanickým poškozením.

Ceresit Impactum mechanická odolnost
Ceresit Impactum mechanická odolnost
Ceresit Impactum produkty
Ceresit Impactum produkty
Ceresit Impactum vysoká odolnost proti vlhkosti
Ceresit Impactum vysoká odolnost proti vlhkosti

Český trh dřevostaveb je velmi konkurenční, operují na něm jak zahraniční firmy, tak i mnoho ryze českých subjektů. Jen mezi členy ADMD je cca 20 výrobců a řada dalších větších i menších firem působí mimo asociaci. Zákazník si tak může opravdu vybrat. Čím se nové investory snažíte oslovit vy?

Pro naše zákazníky stavíme montované rodinné domy pod heslem "Každý dům je originál." Naše domy jsou tedy především vysoce kvalitní, rozmanité a individuální. Společnost VS DOMY nenabízí žádnou úzkou řadu typů či modelů, snažíme se pro zákazníka najít řešení, které respektuje jeho potřeby i možnosti. Samozřejmě však máme k dispozici referenční domy, díky kterým náš klient získá představu o našich cenách a možnostech konstrukčního systému dřevostavby.

Kde můžeme vaše montované domy najít?

Většinu své produkce exportujeme do několika zemí Evropy. Naše stavby obohatily život norským zákazníků, zvyklým na špičkovou kvalitu a stejně tak jsme obstály u německého uživatele, známého svým precizním přístupem ke kvalitě odvedené práce. Ve Švýcarsku se můžeme pochlubit domy s nadstandardním vybavením, které ctí alpskou architekturu, ale vyhoví i tamním náročným klimatickým podmínkám. Stejně tak dokážeme vzdorovat žáru řeckých Athén, které jsou pověstné svou historicky danou kulturou architektury. Čím dál více klientů však nacházíme i na domácím trhu. Naše montované domy již léta dobře slouží svým majitelům především v okolí Prahy, na východní Moravě, ve Zlíně a Vsetíně.

Proč jste na fasády vašich domů vybrali fasádní systém Ceresit Impactum? Vaše konkurence soutěží cenou, energetickými parametry domů, množstvím vzorových domů, úrovní výbavy apod., ale odolnost fasády jsem ještě mezi klíčovými výhodami u výrobců dřevostaveb nenašel…

Zmínil bych dva důvody. Tím prvním, že obecně se snažíme v našich dřevostavbách využívat materiály, které jsou kvalitní, prověřené, certifikované. Nejsou to vždy levné materiály, ale ta vyšší cena je podložena kvalitou, parametry. Klíčem k úspěchu je tyto výhody vysvětlit zákazníkovi a to se nám daří. A nesoustředíme se jen na materiály, ale i na kvalitu výroby a zejména finální montáže. Používáme proto moderní metody kontroly výsledné kvality (blower-door test, termokamery apod.). Druhým důvodem je velký podíl exportu našich dřevostaveb na náročné západoevropské trhy. Tam je kvalita materiálů a systému vyžadována samotným investorem. Dodáváme například bytové domy do Švýcarska a tam je vysoká mechanická odolnost fasády základním předpokladem úspěchu.

Jak vlastně probíhá výroba vašeho montovaného rodinného nebo bytového domu?

Stavba je realizována z celostěnových panelů na bázi dřeva (systém plošné prefabrikace). Panely pro naše montované domy vyrábíme v našem závodě v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Výroba probíhá v zastřešené a klimatizované hale pod dozorem českých zkušeben a německé odborné zkušebny RAL a dává našim klientům jistotu, že od nás dostanou dům ve špičkové kvalitě. Panely jsou vyrobeny na míru, už v této fázi mají v sobě osazeny výplně otvorů a přípravu pro potřebné instalace. Kamionem se dopravují na místo stavby, kde je pomocí jeřábu osazují naši pracovníci, stavby zpravidla realizujeme v provedení „na klíč“ včetně kuchyňských linek a to i v zahraničí.

Za rozhovor poděkoval Peter Šovčík

VS DOMY bytový dům ve Švýcarsku
VS DOMY bytový dům ve Švýcarsku
VS DOMY dřevostavba realizovaná v České republice
VS DOMY dřevostavba realizovaná v České republice
VS DOMY rodinný dům ve Švýcarsku
VS DOMY rodinný dům ve Švýcarsku

 
 
Reklama