Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy vyměnit své OOPP pro práci ve výškách?

Kdy naposledy jste nechali zkontrolovat své osobní ochranné pracovní prostředky? A víte, kdy je správný čas je vyměnit? Všechno má svou životnost.

Výrobce vždy udává maximální životnost od data výroby. Nenechte se však touto dobou ukolébat, existuje mnoho faktorů, které ji zkracují.

Které? Jde například o nadměrné používání, takové opotřebení může životnost zkrátit i poměrně radikálně. Pokud je to váš případ, nevěšte hlavu - mnohdy bývá uvedena i tato „upravená“ maximální životnost. Jestliže se vám nedaří tuto informaci dohledat, obraťte se na výrobce anebo distributora.

Skladování má také veliký vliv na to, kdy vaše OOPP doslouží. Skladujete je v příliš vysokých anebo nízkých teplotách, ve vlhku, práší se na ně anebo na ně svítí celý den sluníčko? Pak byste měli zvážit jiné prostory... a jednoznačně si nechat své OOPP zkontrolovat.

A co s OOPP, s nimiž došlo k zachycení pádu? Ty je třeba neprodleně vyřadit z užívání. Můžete je podrobit následné revizi, my však doporučujeme taková OOPP s konečnou platností vyřadit a nepoužívat.

A co dále? OOPP před každým použitím vizuálně zkontrolujte. Nemá váš samonaviják zkorodovanou D sponu, postroj roztřepené popruhy anebo vypárané švy? Reportujte vše, co se vám nepozdává (a to předně, když OOPP používá více lidí). Nespoléhejte jen na své oči, doporučuje se provádět pravidelné revize certifikovanou osobou jednou až dvakrát ročně.

Jak mít neustálý přehled o zdraví svých OOPP? Veďte si evidenci, poznačte si ke všem OOPP datum pořízení, konec životnosti udané výrobcem, data jednotlivých revizí certifikovaným pracovníkem, poznámky s varovnými signály, kterým by se měla věnovat pozornost.

Obchod s OOPP


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama