Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Víte, co očekávat po pádu ze střechy na záchytném systému?

Sice máte na střeše záchytný systém, ten ovšem pádu nezamezí (osobu nechá spadnout do přípustné hloubky a pak ji zachytí). Co tedy může nastat, pokud k pádu na systému dojde?

Syndrom z visu

Jak dojde k trauma z visu a jak vypadá? Tím se rozumí zranění vzniklá v důsledku pádu a posléze nehybného zavěšení v bezpečnostním postroji. Nedojde k němu hned, ale je nutné rychle jednat. Při zastavení pádu se uvolní energie, která projde postrojem a následně pánví oběti, odkud přejde do těla. Vysoká energie působící v popruzích na nohou přerušuje (nebo omezuje) cirkulaci krve. Okysličená krev i nadále pumpuje ze srdce, soustřeďuje se však v nohou a má omezený přístup k životně důležitým orgánům.

 

Nekontrolované houpání

Další nebezpečnou situací, ke které může dojít, je zhoupnutí (či houpání) na laně. Při navrhování záchytného systému se musí vždy uvažovat nad překážkami a nižšími střechami, aby se v případě pádu snížilo riziko úrazu. I tak se ovšem může stát, že při pádu oběť narazí např. do hrany dočasné konstrukce.

Zhoupnutí je nejpravděpodobnější v případě, kdy je pracovník jištěný na bodovém systému a při okamžiku pádu se nenachází přímo pod kotvicím bodem (tedy v nejkratší vzdálenosti), ale v nějakém úhlu od kotvicího bodu. Než se osoba zastaví pod kotvicím bodem, opíše na laně část kružnice (a možná i několikrát), při čemž může dojít ke zranění.

 

Jaké kroky ve firmě učinit?

Důležité je mít ve firmě evakuační plán a být s ním obeznámen. Dokument zpracovává bezpečnostní technik BOZP a je třeba v něm zohlednit, že osoba musí být vyproštěna do 20 min. Nejběžnější způsob bývá zásah hasičů.

 

 

ROOFIX - záchytné systémy | ROOFIX eq - OOPP pro práci ve výškách

Webové stránky


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama