Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké ochranné prostředky zvolit při práci ve výškách

Práce ve výškách je jednou z nejnebezpečnějších aktivit na stavbě. Na pracovníka působí různé přírodní vlivy, současně hrozí riziko pádu. Jaké OOPP (osobní ochranné pracovní prostředky) si obléct?

Ochrana proti pádu

Na každé střeše existují rizikové zóny, to jsou ty, kde hrozí riziko pádu - jedná se např. o oblast kolem atiky anebo výlezu. V prvé řadě je tak nutné zajistit ochranu proti pádu osob, ať už kolektivní (např. zábradlí), nebo osobní (systémem zachycení pádu).

Ruku v ruce s tím jdou osobní ochranné pracovní prostředky (OOPP), které jsou v případě použití záchytného systému povinné. Které jsou ty nejdůležitější?

 

OOPP pro práci ve výškách

Bezpečnostní pracovní postroj

Je jich celá řada. Liší se typem vykonávané práce, ale i drobnostmi zajišťujícími větší komfort. Důležité je mít pracovní postroj upravený na postavu.

V kombinaci se záchytným systémem lze použít jedině postroj celotělový!

Pracovní helma

Běžná pracovní helma není ve výškách vhodná, chybí jí totiž podbradní řemínek, který helmu drží na svém místě. V případě, že pracovník přepadne přes okraj střechy, ji okamžitě ztratí, hlava tak není chráněná v momentě, kdy do něčeho narazí - což může být nebezpečné při samotném pádu, ale i v případě, kdy nastane tzv. trauma zavěšení (mdloby).

Dále je vhodné volit takovou helmu, která nabízí vysokou ochranu proti úderu elektrickým proudem

Spojovací prostředek

Ten je nutný v případě záchytného systému, pracovník se jím přichytí ke kotvicímu bodu. Nejčastěji se jedná o samonavíjecí prostředek anebo textilní lano. Výhodou samonavíjecího prostředku je, že má v sobě integrovaný tlumič pádu (který pohltí účinky rázové síly), nicméně na trhu existují i lana s integrovaným tlumičem

Nakoupit OOPP pro práci ve výškách


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama