Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kolik kotvicích bodů je na střeše potřeba?

Možná právě plánujete novou stavbu anebo rekonstrukci a padli jste na záchytný systém. Zjistili jste, že se skládá z nerezových kotvicích bodů, už ale nevíte, kolik jich na vaší střeše bude potřeba.

Záchytný (příp. zádržný) systém je jednou z možnou ochranou proti pádu osob ze střechy. Bývá zpravidla levnější a na montáž jednodušší variantou. Pracovník se při ní jistí na kotvicích bodech anebo laně, které je mezi nimi nataženo, díky čemuž může vstoupit i na taková místa, kde mu hrozí riziko pádu (rizikové zóny).

Často se setkáváme s otázkou, kolik kotvicích bodů je na střeše potřeba, a pravdou je, že na ni nemáme jasnou odpověď. Systém se musí navrhovat s přihlédnutím na konkrétní střechu, a roli v tom hraje několik faktorů, jako např.:

  • Velikost střechy, členitost půdorysu
  • Výlezy, světlíky, prostupy střechou
  • Nižší střechy, překážky
  • Frekvence a účel užívání střechy
  • Preference

Velikost střechy, členitost půdorysu

Logicky platí pravidlo, že čím větší střecha, tím větší počet ochranných prvků je potřeba. Členitost půdorysu střechy ovlivní umístění kotvicích bodů, což může mít na počet bodů značný vliv. 

Výlezy, světlíky, prostupy střechou

I zde existuje riziko pádu/propadnutí.

Nižší střechy, překážky

Systém záchytný vás nechá spadnout do přípustné hloubky, se zádržným k pádu vůbec nedojde. Jestliže existuje riziko úrazu pádem, použije se systém zádržný.

Frekvence a účel užívání střechy

Je třeba zohlednit, jaké práce budou na střeše probíhat nejčastěji a na jakých úsecích.

Preference

Záchytný nebo zádržný systém? Systém lanový nebo bodový? Každý systém má svá specifika. Pokud to situace z hlediska bezpečnosti umožňuje, vaše přání se při navrhování zohlední.

Co dalšího vás zajímá?

To mě zajímá


ROOFIX
logo ROOFIX

Český certifikovaný výrobce střešního záchytného a zádržného systému proti pádu osob ROOFIX. Nově prodáváme i vybavení pro práci ve výškách. Nabízíme tak komplexní ochranu při práci ve výškách. Smyslem naší práce je zajistit bezpečný pohyb a práci na ...

 
 
Reklama