Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž řemesel SUSO má za sebou kola v Ostravě a Hradci Králové

Ostravské i hradecké klání SUSO se tentokrát těšilo velkému zájmu družstev, i když ne ve všech disciplínách.

Komentuje to Pavla Peterková, marketingová manažerka Wienerberger, cihlářský průmysl, který je generálním partnerem akce: „Potěšil nás počet účastníků i úroveň zručnosti. Všichni soutěžící zvládali technologie suchého zdění materiálem Porotherm téměř na výbornou, a to je potěšující.

Nadšení z částečně dobrého zájmu sdílí i manažer soutěže, David Surmaj ze společnosti ABF, a.s., i když mu výpadky účasti dělají velké starosti: „Ve druhém kole soutěže byl velmi slušný počet řemeslníků. A zájem veřejnosti byl až nečekaný. Ve třetím kole nás potěšilo 12 družstev truhlářů. Na druhou stranu jsou zdrcující počty zedníků. Tři družstva je opravdu velmi smutná vizitka. Nezájem o toto řemeslo je skličující. Nabízí se otázky, kdo nám bude v budoucnu stavět domy? A proč dnešní rodiče a mladí lidé nevidí v tomto oboru budoucnost? Vždyť zedníci nebudou mít mezi sebou konkurenci. Umíme si pro budoucí povolání představit lepší vyhlídky?

To nejsou snadné otázky, na které v co nejbližší době musí najít odpovědi celá branže. Nezájem mladých lidí o řemeslo může v budoucnu mít vážné důsledky pro celý trh.

Polsko ve hře

Severomoravské i východočeské kolo soutěže SUSO má tedy své výsledky. První cena v klání zedníků v Ostravě tentokrát nezůstává v Česku. Zvítězili Kamil Satarowski a Paweł Wierzbicki ze školy CKZ i U nr 1, Racibórz z Polska.

David Surmaj k tomu uvádí: „Vítězství polské dvojice nám zpestří finále při veletrhu FOR ARCH. Můžeme se těšit na česko-slovensko-polské finále.“

Soutěž truhlářů pak zůstala již v českých, respektive moravských rukou. Na prvním místě se slušným odstupem 20 bodů se umístili Šimon Kuchařík a Josef Kuběja ze SPŠ stavebního Valašské Meziříčí.

V Hradci Králové pak mezi zedníky vyhráli Tomáš Kočí a Martin Zeman z ISŠ Semily. V tvrdší konkurenci truhlářů pak obstáli Jakub Luňák a Jiří Pecháček z VOŠ, OA a SOUT Chotěboř.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama