Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavebnictví letos navzdory lednovému poklesu poroste

Stavební produkce letos navzdory lednovému poklesu poroste až o dvě procenta. Vyplývá to z vyjádření analytiků k lednovým výsledkům stavebnictví, které zveřejnil Český statistický úřad.


Výstavba bytů se podle analytiků odrazila ode dna, inženýrské stavby budou posilovat pomaleji. Podnikatelé ve stavebnictví očekávají mírné oživení oboru ve druhém pololetí.

Pozemní stavitelství naopak v lednu posílilo. Přibylo stavebních povolení a staveb bytů, což podle analytiků svědčí o zlepšování výkonnosti celého sektoru. "Lidé se díky nízké nezaměstnanosti a růstu mezd cítí bohatší, a navíc chtějí využít nízkých úrokových sazeb," uvedl Jiří Cihlář z firmy NextFinance.

Analytici očekávají i růst veřejných zakázek. "Stavebnictví by letos už opět mělo profitovat z infrastrukturních investic. Vláda na ně v předvolebním roce alokovala slušný objem prostředků, zároveň ale vidíme riziko, že tyto peníze nezvládne utratit. Stavebnictví by tak letos mělo přidat podle našeho odhadu 1,7 procenta," sdělil analytik Komerční banky David Kocourek. Podle Cihláře bude letošní růst kolem dvou procent. Inženýrské stavitelství, závislé na veřejných zakázkách, se ale bude podle analytika ČSOB Petra Dufka vracet k růstu pomaleji.

 
 
Reklama