Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Soutěž SUSO pomáhá zachránit česká řemesla

Postupové kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel v Hradci Králové má své vítěze i konkrétní výsledek. Studenti pro město vyrobili šestihrannou lavičku pro městský mobiliář, která najde své uplatnění například v parku u košatého stromu.

O prvenství tohoto kola se v hradeckém Kongresovém centru Aldis utkaly týmy studentů středních odborných škol a učilišť truhlářských a zednických oborů. Zadání mladíci nedostávají nikterak jednoduchá, zároveň ale nejsou nad jejich možnosti. "Soutěž si dělá nároky na kvalitu. Náročnost úkolů volíme tak, aby účast na soutěži byla pro studenty motivační," řekl organizátor soutěže David Surmaj.

V kategorii truhlář v soutěžním klání zvítězili Ondřej Růžička a Jan Tomášek ze Střední školy umělecké a řemeslné Nový Zlíchov, Praha 5. Mezi zedníky si vítězství odnášejí Ladislav Luňáček a Jan Procházka z Masarykovy střední školy Letovice.

Náročná soutěž na špičkovém vybavení

Konkurence je v soutěži SUSO přitom poměrně velká. „Je to největší přehlídka řemesel na jedné ploše v ČR a na Slovensku,“ říká k tomu David Surmaj. V Hradci Králové se účastnilo 40 řemeslníků ve 14 družstvech truhlářů a 6 družstvech zedníků z celkem 16 škol.

Řemeslníci jako vymírající druh

Soutěž SUSO pod hlavičkou společnosti ABF je tu už přesně 20 let a její poslání je čím dál aktuálnější. Že řemeslo má zlaté dno, totiž v Česku možná brzy bude už jen rčení. Řemeslníků ubývá a zedníci prakticky mizí jako ohrožený druh. SUSO si proto nadále klade za cíl, motivovat mladé lidi, aby se v řemeslech zdokonalovali a zajímali se o technologie, které určují trend v řemeslech. "Studenti o řemeslo zájem mají. To dokazuje už to, že tu jsou z velké části ve svém volném čase," doplnil David Surmaj. Počty absolventů řemeslnických oborů však jsou nadále alarmující.

Finále soutěže se chystá na veletrhu FOR ARCH v PVA EXPO PRAHA. Bude to velkolepá přehlídka řemesel.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama