Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplení fasádou Lifebrick® – cesta k lepšímu bydlení v panelovém domě

Zateplení a nová fasáda je jedním z důležitých opatření, které přispívá k pohodlnému bydlení v panelovém domě a spojuje hned několik aspektů důležitých pro funkci objektu.
Jsou jimi například: ochrana stavební kostrukce, snížení tepelných ztrát, zlepšení mikroklimatu v bytech, prodlužení životnosti domu, zlepšení architektonického vzhledu. Proto je výběr tepelně izolačního materiálu a konečné povrchové úpravy v případě šedivých panelových domů zásadní.

Podívejme se tedy na konkrétní objekt, kde byl pro zateplení štítů použit certifikovaný fasádní obklad Lifebrick® therm montovaný suchou cestou na nosný rošt. Systém byl navržen v kombinaci s tepelnou izolací Rotaflex.

Původní opláštění panelového domu v Pardubicích na ulici Varšavská bylo řešeno plastovým obkladem s polystyrenovou tepelnou izolací. Nevyhovující funkční a estetický stav se rozhodli nájemníci řešit novým zateplením a kvalitní fasádou. Proto si vybrali českého výrobce a dodavatele montáže v jednom, společnost Lifebrick s.r.o.

Štít panelového domu s plastovým fasádním obkladem, nevyhovující stav před rekonstrukcíŠtít panelového domu s plastovým fasádním obkladem, nevyhovující stav před rekonstrukcíŠtít panelového domu s plastovým fasádním obkladem, nevyhovující stav před rekonstrukcí
: Montáž vymezovacího roštu, do kterého bude celoplošně vkládána tepelná izolace Rotaflex
Montáž vymezovacího roštu, do kterého bude celoplošně vkládána tepelná izolace Rotaflex
 
Panelový dům po rekonstrukci fasádou Lifebrick therm, písková a okrová barva
Panelový dům po rekonstrukci fasádou Lifebrick therm, písková a okrová barva

Před samotnou realizací nového zateplení společnost Lifebrick demontovala původní opláštění a zajistila jeho ekologickou likvidaci. Vymezovací rošt byl z důvodu dodržení požární bezpečnosti navržen z hliníkových profilů, kotvených ke stěně přes ocelové úhelníky. Pro zamezení vzniku tepelných mostů je mezi stěnu a kotevní úhelník vkládána tzv. termostopická podložka.

Na zateplení štítu byla použita tepelná izolace Rotaflex tl. 40 mm (λ = 0,039), a to ve dvou vrstvách. Konečnou povrchovou úpravou je tepelně-izolační fasádní obklad Lifebrick® therm (λ = 0,098), vyráběný z perlit-betonu. Souvrství fasádního pláště, jehož hmotnost je 38 kg/m2, zajistí dokonalé zateplení s důležitou funkcí odvodu par z konstrukce.

Fasádní obklad Lifebrick® silný 6,5 cm také chrání tepelnou izolaci před klimatickými vlivy, výkyvy počasí, mechanickým poškozením ptáky, apod. Díky modernímu výrobnímu postupu a použitým materiálům je životnost fasády Lifebrick® totožná s životností objektu. Certifikovaný fasádní obklad Lifebrick® je dobrou investicí pro řešení obvodového pláště panelových a bytových domů.

 
 
Reklama