Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Volyňské Dřevostavby popatnácté

Mezinárodní odborný seminář ve Volyni se stal za dobu svého trvání jakousi Mekkou všech, kteří se v oblasti dřevostaveb pohybují. Letošní patnáctý ročník se vyznačoval zvýšeným zájem návštěvníků i přednášejících. Hovořilo se o nové éře v moderních stavebních systémech. Uvnitř článku rozhovor s arch. Smolou živě.

Areál Vyšší odborné a Střední průmyslové školy ve Volyni se každoročně mění v diskusní fórum, kde je možné zachytit nejnovější trendy v oboru a vyzkoušet si v praxi české i zahraniční stavební systémy a technologie. V letošním roce tady bylo zastoupeno sedm zahraničních zemí, a to Švýcarsko, Rakousko, Německo, Finsko, Polsko, Slovensko a Kanada. Zástupce ředitele školy Ing. Petr Červený hovořil o rekordní návštěvnosti a o dílčích změnách ve scénáři. "Každoročně stoupá počet účastníků, letos je to 760 lidí, z nichž je 41 přednášejících. Chceme-li zajistit stávající komfort všem bez rozdílu, obávám se, že je to skutečně maximum. Letos nám vyšlo i počasí a tak jsme dali k dispozici také venkovní plochu," vysvětluje Červený.

Dřevozpracující průmysl v krizi, škola v růstu

Co se týče témat semináře, je patrné, že se obměňují podle událostí daného roku, nicméně hlavní myšlenka zůstává. Seminář chce důstojně prezentovat dřevostavby jako moderní způsob bydlení; i nadále cílí hlavně na firmy zaměřené na dřevostavby, je určen stavařům, studentům, projektantům, architektům i široké odborné veřejnosti. Historicky první ročník proběhl podle záznamů školy 2. dubna 1997. Tehdy se ho zúčastnilo třicet odborníků a tři přednášející. Od druhého ročníku byla akce rozšířena na dvoudenní. Počínaje pátým ročníkem se musel kvůli rostoucímu počtu účastníků přesunout do nedaleké školy v přírodě. Od roku 2003 se vrátil opět do prostor školy, kde zůstal až dodnes.

Tradičním zahájením Volyňských mezinárodních seminářů bývá celková analýza lesnicko-dřevařského průmyslu. V letošním roce prof. Vladimír Simanov předkládá na základě zahraničních expertiz (především Geneva Timber and Forest Study) a ekonomických dat Eurostat hlavní záměry oboru a hovoří o dalších možnostech v lesnicko-dřevařském komplexu; zabývá se spotřebou vybraných výrobků v jednotlivých regionech, ukazuje grafy o celkové těžbě dřeva v České republice a ve světě. Podle aktuálních závěrů těchto studií klesla těžba dřeva ve světě o dalších 11,6 %, přičemž těžba užitkového dříví, listnatého dříví a spotřeba buničiny, papíru a lepenek klesly na nejnižší úroveň za dobu vedení statistik UNECE United Nations Economic Commission for Europe (tj. od roku 1964). Bytová výstavba se (jakožto jeden z projevů krize) dále snížila, což se dotklo výrobců řeziva snížením spotřeby řeziva jehličnatého o 13,8 % a listnatého o 7,2 %, a výrobců plošných materiálů poklesem produkce o dalších 10,7 %. Pokles zájmu o listnaté řezivo postihl zprostředkovaně snížením těžeb i vlastníky listnatých lesů. Poptávka po energetickém dříví dále rostla, což zesílilo jeho konkurenci užitkovému dříví (zejména pro výrobu plošných materiálů a buničiny) a zvýšilo jeho ceny v některých oblastech natolik, což následně vedlo k platebním problémům zpracovatelů dříví. V lesnicko-dřevařském komplexu probíhaly podle této studie spíše inovace a strukturální změny cílené na krátkodobé přežití, než na nastartování růstu. "Z prohlášení politiků se může zdát, že krize je díky jejich moudrému vedení už za námi, nebo je alespoň její konec na dohled. Vezmeme-li však v úvahu, že dřevo je nejvíce využívanou surovinou na světě (se spotřebou 1 kg na obyvatele planety a den), pak nadále probíhající propady v těžbě dříví a spotřebě výrobků z něj signalizují, že příčiny krize trvají," konstatoval ve svém příspěvku Simanov.

Věrnost témat i návštěvníků

"Kromě prvního ročníku jsme na žádném dalším nechyběli. Jsme pravidelnými účastníky od roku 1998," říká zástupce společnosti Fermacell, jehož prezentace byla zajímavá i tím, že nabídl dílnu s praktickými ukázkami materiálů, včetně bezbariérového sprchového prvku, podlahových a stěnových systémů či páskovaných vrutů do sádrovláknitých desek, které usnadňují montáž. Přítomen byl i produktový manažer Markus Möllenbeck z Německa a projekční konzultant Jaroslav Benák, kteří dále představili systémová řešení obnovitelné výstavby za použití speciálních desek. Přednáška byla rozdělena do dvou částí. První část se zabývala problematikou dřevostaveb z hlediska statiky a odolnosti proti zemětřesení. Druhá část byla věnována projektu energeticky efektivní administrativní budovy.

Věrným návštěvníkem od roku 1998 je také architekt Josef Smola, který ve své přednášce hovořil o dřevěných obvodových pláštích pasivních budov. Jako příklad uvedl Dům stromů pro dendrologickou zahradu v Praze Průhonicích. Stavba je koncipovaná jako moderní třípodlažní dřevostavba v pasivním energetickém standardu, kde je nosná konstrukce kombinací těžkého skeletu a hrázděného zdiva s výplněmi z nepálených cihel. Tepelné izolace jsou výhradně na bázi obnovitelných zdrojů - foukaná mineralizovaná celulóza, balíky slámy a dřevovláknité desky nebo rohože. Obvodový plášť je schopen celou plochou přeměnit na energii slunce. Přednáška (celé znění najdete na serveru TZB info) vzbudila zájem hlavně proto, že architekt Smola nabídl zcela ojedinělé řešení návrhu vegetačního obvodového pláště. Volné okraje stropních desek jsou kotveny nosníky I - OSB, které dělí jednotlivá pole vyplněná balíky slámy. Z vnitřní strany je před parozábranou na bázi OSB desek, (spoje tmelené P+D, přelepeny páskou), instalační předstěna vyplněná foukanou celulózou uzavřená biodeskou. Vně je instalována dodatečná vrstva tepelného izolantu v podobě difúzně otevřené DVD desky. Následuje chráněná, do exteriéru odvětrávaná mezera. Design a profil fasády tvoří ve studené části zavěšené prostorově tuhé příhradové krabice, obložené OSB deskou s oplechováním. Zajišťují stínění, je v nich integrováno lineární LED osvětlení, vnější žaluzie a umělé zavlažování vegetačních částí pláště.

Aktivně v pasivním standardu

Přednášky architekta Josefa Smoly, prof. Jana Tywoniaka a prof. Karla Kabeleho byly plně zaměřeny na pasivní a nulový standard budov, na evropskou směrnici o snižování energetické náročnosti budov. Nicméně snahou nebylo podle slov Petra Červeného konkurovat seminářům zaměřeným na pasivní budovy. "Takových seminářů je opravdu mnoho. My jsme pouze považovali za nutné seznámit návštěvníky s novými trendy v oblasti úspor energie. Bez toho by byl letošní ročník neúplný," dodává zástupce ředitele školy. V přednášce profesora Kabeleho zazněly také nové informace o revidované evropské směrnice 2010/31/EU s cílem 20-20-20, které lze uplatnit (jak ukázal například architekt Smola) i na pasivní dřevostavby. Profesor Kabele na příkladech potvrdil, že v roce 2020 lze dosáhnout snížení spotřeby energie o 20 %, snížení emisí skleníkových plynů o 20 % a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na 20 % celkové výroby energie v Evropě v porovnání s rokem 1990. Potvrzením budiž i přednáška profesora Tywoniaka o nulových domech (bude uveřejněna na našem serveru). Ten kromě jiného zdůraznil, že energeticky nulové domy jsou v souvislosti s novou evropskou směrnicí vnímány částí odborníků jako šance a jinými odborníky jako hrozba a nemravnost. Ne všichni ovšem vědí, co si pod takovým označením představit. Snahy o dosažení nulové budovy jsou podle jeho slov stále ještě zatíženy otázkami, které musí být co nejdříve zodpovězeny. "Co budeme započítávat do energetických potřeb budovy, jak budeme započítávat energetickou produkci a v jakých veličinách budeme vyjadřovat výsledek," ptá se Tywoniak a dále pokračuje. "Snaha o dosažení nulové budovy nemá vést k tomu, že nedostatečnou energetickou úspornost řešení vykompenzujeme velkým fotovoltaickým systémem. I z tohoto důvodu bude potřebné, aby celkové hodnocení budovy obsahovalo jak limit pro prostup tepla obálkou budovy (strop pro průměrný součinitel prostupu tepla), tak hodnocení pomocí primární energie. To efektivně charakterizuje jak energetickou úsporu, tak využití obnovitelných zdrojů energie při současném rozlišení jejich druhů (biomasa, fototermické a fotovoltaické systémy). Současně se může ukázat jako užitečné uvádět informaci o celkové očekávané spotřebě dodávané energie do budovy nebo i tuto hodnotu závazným požadavkem kontrolovat."

Konstrukce a požáry

Seminář by nebyl úplný, pokud by se nemluvilo o současném stavu v oboru navrhování dřevěných konstrukcí a o požární odolnosti dřevostaveb. Kvůli požadavkům na požární ochranu staveb se musí dodržovat určitá pravidla a omezení, kde hlavně u dřevěných konstrukcí jsou kladeny velmi přísné požadavky. Docent Petr Kuklík ve svých přednáškách shrnul klíčovou problematiku u vícepodlažních dřevostaveb na požární odolnost, prostorovou tuhost a akustiku. U budov ze dřeva a materiálů na bázi dřeva jsme stále omezeni požární výškou (výška od podlahy 1. nadzemního podlaží po podlahu posledního nadzemního podlaží) 12 metrů, v České republice tedy mohou dřevěné budovy mít až 5 nadzemních podlaží. Debatovalo se také o výpočetních postupech podle Eurokódu (ČSN EN 1995-1-2), které neumožňují posuzovat některé skladby konstrukcí, především na požární odolnost (pro navrhování dřevěných konstrukcí platí v současnosti v ČR tři části ČSN EN 1995 a ČSN 73 1702). Docent Kuklík doporučil vyčkat na závěry komise porady komise CEN/TC 250/SC 5 k Eurokódu 5 a představil program pro výpočet dle provedených zkoušek na ČVUT Praha a ve zkušebně PAVUS. Odzkoušen byl dřevobetonový strop tak, aby odolal normovému požáru po dobu minimálně 60 minut pro kritéria REI. Na základě provedené požární zkoušky byl ověřen výpočetní model kompozitního dřevobetonového stropu a zpracován program pro výpočet kompozitních dřevobetonových stropů při běžné teplotě i za požáru.

Program pro výpočet kompozitních dřevobetonových stropů a závěry komise očekávejte v textech docenta Kuklíka na našem serveru. Také některé další přednášky (prof. Tywoniak, prof. Kabele, prof. Simonov a další) ze semináře Dřevostavby 2011 (Volyně 20 a 21. 4.) vám postupně nabídneme v recenzované části rubriky Stavba.

Rozhovor s Ing. arch. Josefem Smolou

Rozhovor s doc. Ing. Petrem Kuklíkem, CSc.

Rozhovor s Ing. Petrem Červeným

 
 
Reklama