Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O čem se hovoří ve Volyni

Svoji plnoletost oslavil legendární volyňský seminář Dřevostavby. Kapacita byla opět zcela naplněna a účel pravidelného setkávání odborníků splněn. Akce je každoročně zajímavá nejen svými příspěvky, ale také výběrem českých i zahraničních osobností.

Areál VOŠ a SPŠ Volyně přivítal v polovině dubna hosty 18. ročníku Dřevostavby 2014. Pořadatelé nabídli atraktivní program, který ukazoval dřevo jako stavební systém budoucnosti, dřevo jako surovinu pro moderního ekologicky uvažujícího člověka. Na semináři se představili odborníci z Kanady, Finska, Německa, Velké Británie, Rakouska, Slovenska, Švýcarska a samozřejmě také z České republiky.





Ředitel školy RNDr. Jiří Homolka v úvodním projevu přivítal všechny vzácné hosty, včetně děkanů českých i zahraničních vysokých škol, a v odpoledním přípitku pak společně se zástupcem Velvyslanectví Rakouska, obchodním radou Mag. Christianem Millerem, popřál „plnoleté“ akci mnoho dalších úspěšných let dospělého života.

„Spolupráce s Rakouskem na tomto semináři by měla posílit naše dosavadní vztahy s univerzitou v Grazu (Štýrský Hradec) a nabídnout českým firmám nové zajímavé kontakty,“ uvedl zástupce ředitele Ing. Petr Červený a dále zdůraznil, že počet vystavovatelů rok od roku roste, stejně jako počet zahraničních hostů a přednášejících. V letošním roce zde měl premiéru například architekt Jan Peeters, který ve svém příspěvku představil belgický trh a nastínil možnou spolupráci s českými firmami, přestože se trhy jeví jako zcela odlišné. Hodnotnou inspirací může být poměrně zajímavá verze konstrukčního tepelně izolovaného panelu (SIP s´) v jeho slibném projektu Parc du Sud (www.oicon.be).





Nicméně první dopoledne dvoudenní akce patří vždy českým přednášejícím a jejich hodnocení současného stavu na trhu dřevostaveb v ČR, nechybí ani pravidelná bilance a očekávané letošní změny v nabídce dřevní suroviny v ČR. Docent Petr Kuklík ve svém příspěvku uvedl, že mezi evropskými státy zaujímá ČR 12. místo v lesnatosti, v zásobě dřeva na 1 hektar je na 4. místě a v ročním přírůstu na 1 ha je na 6. místě.

„Zejména poslední dva údaje dokumentují, že stav lesů v ČR není zdaleka takový, jak je často neodborně prezentován. Lesní hospodáři mohou přiměřeně zvýšit těžby, aniž by tím ohrozili zájmy společnosti vyjádřené certifikací lesů,“ podotýká Kuklík a dále uvádí, proč by mělo být dřevo více užíváno v českém stavebnictví:

  • Používání dřeva napomůže zachovat pro budoucnost zbývající zdroje vyčerpatelných surovin.
  • Dřevařský průmysl způsobuje relativně malé znečištění životního prostředí, které je dále redukováno modernizací výrobních procesů.
  • Vyvíjeny jsou stále progresivnější technologie třídění a zpracování dřeva, provádění spojů prvků ze dřeva a materiálů na bázi dřeva a postupy pro navrhování dřevěných konstrukcí.
  • Dřevo může spolupůsobit jak s ocelí, tak i s betonem a spoluvytvářet tak hospodárné smíšené konstrukce.
  • Ačkoliv dřevo je zápalné a hořlavé, jeho chování při požáru je předvídatelné. Větší dřevěné průřezy mají vysokou požární odolnost.
  • Pro výrobu dřeva a materiálů na bázi dřeva je všeobecně zapotřebí málo energie.
  • Dřevo je recyklovatelné, nebo může být použito jako zdroj energie, který nepůsobí velké znečištění ovzduší.

Profesor Vilém Podrázský z České zemědělské univerzity v Praze (ČZÚ) k tématu dodává, že v blízké budoucnosti lze očekávat výrazné posuny v samotném lesním hospodářství i změny v nabídce dřevní suroviny, poskytované vlastníky a správci lesa. „Nabídka jehličnatých výřezů borovice a smrku sice výrazně nepoklesne, při kalamitních událostech však může nastat značná nerovnoměrnost v dodávkách,“ uvedl Podrázský a ve své psané prognóze dále předvídá stupňující se tlaky na lesní hospodářství se snahou omezovat produkci pod záminkou, že je nadbytečná (snaha zakládat rezervace, národní parky, v současných pak rozšiřovat bezzásahová území). „Průběžně poroste nabídka listnatých sortimentů a dřevní suroviny minoritních, leč tržně zajímavých dřevin: douglasky, ořešáků, topolů. S předstihem několika desetiletí by se těmto směrům měl přizpůsobit i dřevozpracující sektor, neboť tyto trendy budou mít dlouhodobou a zvyšující se tendenci,“ uvedl ve svém příspěvku.





S nedočkavostí vždy očekávají návštěvníci semináře ve Volyni přednášku Dipl. Ing. Hermanna Blumera ze Švýcarska, který je pravidelným hostem. Ukazuje nebývalé stavby ze dřeva, kombinace s ocelí i s betonem, snaží se propagovat smíšené konstrukce (http://www.hermann-blumer.ch) takřka po celém světě. Kromě jiných unikátů vždy stojí za zmínku například dřevěná konstrukce střechy kulturního centra Centre Pompidou od architektů Shigeru Bana a Jeana de Gastines (viz). Mezi unikátní dřevostavby patří také další světové skvosty, ať už je prezentuje Dipl. Ing. Katarina Bratulič z Technické univerzity v Grazu, profesor Unto Siikanen z Univerzity v Tampere či jeho kolega architekt Mikko Viljakainen. Zajímavou přednášku měl ve Volyni také architekt z Velké Británie Juraj Mikurcik (masivní dřevěná konstrukce brettstapel s použitím místně těžkého dřeva: Wales návštěvní centrum) nebo pravidelný host z Kanady, Richard Malczyk, který se specializuje na využití speciálních dřevěných konstrukcí. Jeho impozantní projekty lze vidět na internetových stránkách www.eqcanada.com.





Z odpoledních přednášejících prvního dne semináře ve Volyni stojí určitě za zmínku slovenští kolegové. „Prvý preukazatelný nulový dom na Slovensku“ v interpretaci profesora Jozefa Štefka bude určitě stát za hlubší prozkoumání (představíme v samostatné reportáži). Výsledky měření a spotřeby energie a vnitřního klimatu totiž naznačují, že výstavbu domů s téměř nulovou spotřebou energie lze etablovat jako standardní způsob výstavby. Dobré hodnoty vykázal také pasivní dům v Stupavě na Kremenici od architekta Pavola Pokorného.





Druhý den semináře byl už pouze v režii českých a slovenských přednášejících. Zahraniční kolegové ale ve většině případů zůstávali a debatovali v sálech i na prezentačních stáncích s českými kolegy. V programu je třeba zmínit hlavně nové poznatky v oblasti požární bezpečnosti staveb (doc. Ing. Petr Kuklík, CSc.) – přednášku, která byla hodně diskutována i kuloárech. Docent Kuklík vysvětloval kromě jiného i to, co se právě řeší v nejrůznějších komisích, jejichž je členem (zpravidla mezinárodní organizace v oboru dřevěných konstrukcí – CEN, CIB, COST, ISO, IUFRO, RILEM), čím se zabývá UCEEB (Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT). Opakoval projektantům, že konstrukce se ve většině případů nemusejí zkoušet, lze je navrhovat výpočtem (stanovení požární odolnosti prvků, dílců a spojů). Navrhování konstrukcí na účinky požáru obecně a stanovení příslušného požárního zatížení je popsáno v ČSN EN 1991-1-2 a pro stanovení požární odolnosti dřevěných konstrukcí slouží ČSN EN 1995-1-2, jež poskytuje pravidla pro navrhování dřevěných konstrukcí na účinky požáru, podle kterých je možné poměrně jednoduchým statickým výpočtem prokázat jejich požární odolnost. V této normě jsou též uvedena podrobná pravidla pro řešení požární odolnosti spojů různého provedení, stropů a stěn, jejichž konstrukce je tvořena dřevem a materiály na bázi dřeva v kombinaci s různými tepelně-izolačními a obkladovými materiály.





Za řečnickými pulty se i v odpoledních hodinách (končilo se v 15 hodin) střídali přednášející a v areálu školy se živě diskutovalo. Na chodbách byly k vidění simulace nových staveb i zdařilých rekonstrukcí. Prezentovalo se také v dílnách i na dvoře školy. Zajímavé byly také výstavy ve třídách a v neposlední řadě i návrhy designu nábytku od žáků i pedagogů VOŠ a SPŠ Volyně. Celá akce byla (ostatně jako vždy) zajímavá svoji rozmanitostí témat, kde si každý návštěvník jistě našel to, co hledal. A pokud ne, tak se alespoň setkal se zajímavými lidmi a s vřelou pohostinností zkušeného pořadatele, který si svých hostů váží. A o čem se bude hovořit příště? Téma je přeci na další léta už jasně dané! Pořadatelé věří, že se nikdy plně nevyčerpá a vývoj půjde stále dopředu. Zcela jistě přibudou v roce 2015 rakouské realizační firmy a přípitek se podle všech indicií opět uskuteční se zástupcem Velvyslanectví Rakouska, obchodním radou Mag. Christianem Millerem.









 
 
Reklama