Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavby z moderních stavebních systémů se stávají trendovou záležitostí

V posledních době se i u nás v ČR začíná projevovat zvyšující se poptávka po nízkoenergetickém bydlení. Trendovou záležitostí se tak stávají stavby z moderních stavebních systémů, které svými vlastnostmi vysoce převyšují pálené nebo pórobetonové materiály.

Ke stavebním systémům, které si na trhu vybudovaly pevné postavení, můžeme bezesporu zařadit systém ztraceného bednění ze štěpkocementových tvárnic NATUR-BLOCK od společnosti VELOX-WERK, s. r. o., Hranice. Tento systém je díky svým vlastnostem vhodný jak pro výstavbu rodinných i bytových domů včetně nástaveb, tak i objektů občanské vybavenosti, průmyslových staveb apod.

Čím je NATUR-BLOCK výjimečný?

Za jedinečné se dá považovat již samotné složení materiálu, který je tvořen z 85% dřevěnou štěpkou a 15% cementem. Ten tvoří spojovací článek mezi štěpkami, dává tvárnici pevnost a navíc je i ideálním podkladem pro omítku. Složení tvárnice zabraňuje její nasákavosti např. při dešti (na rozdíl od pálených a pórobetonových materiálů) a díky dřevité složce je schopna pohltit část vzdušné vlhkosti a vrátit ji zpět, pozitivně tak ovlivňuje příjemné klima v místnostech.

Tepelná izolace i akumulace

Důležitým prvkem je i vnitřní část tvárnice, kterou tvoří betonové jádro a kvalitní tepelná izolace. Beton pro pevnost stavby a akumulaci tepla v zimě, v létě naopak příjemného chládku. Izolace v podobě polystyrénu obohaceného grafitem umocňuje špičkové izolační vlastnosti tvárnice. Podle odborníků na úsporu energií spočívá právě v této kombinaci zmíněných materiálů budoucnost stavebnictví. Tepelná akumulace je u NATUR-BLOCKu asi 7x vyšší než u klasických materiálů a asi 22x vyšší než u plynosilikátů. Tepelný odpor dosahuje hodnoty až 5,61 m2K.W-1. Na první pohled je tedy patrné, že stěnu tvoří plášť z přírodních materiálů, který je vyplněn ideální kombinací použitých materiálů.

Pevnost, statika a úspora pracnosti

NATUR-BLOCK nabízí možnost volby typu betonové směsi, včetně výztuže stěn. Tím je zajištěna nadstandardně vysoká pevnost nezbytná např. u vícepatrových domů či domů se složitými základovými poměry. U nástaveb starších domů je výhodou možnost použití lehčených betonů, čímž se NATUR-BLOCK s vysokou pevností a přitom nízkou hmotností dostává daleko před své konkurenty. Betonové jádro systému poskytuje stavbám výbornou statiku, a proto ho předurčuje k využití v oblastech s rizikem sesuvu nebo sedáním půdy, či v oblastech se zvýšeným nebezpečím záplav. Zajímavým benefitem je, že plné 2/3 hmotnosti stěn jsou při výstavbě přesunuty pomocí čerpadla na beton, což přináší obrovské úspory v pracnosti.

Zvuková izolace

Nedílnou součástí každé stavby je také kvalitní a účinná zvuková izolace, a právě v tomto parametru mnoha materiálům dochází dech, takže jsme svědky nejrůznějších kompromisů a ústupků od zákazníkovy představy. Zárukou bezstarostného a spokojeného bydlení je však co možná největší minimalizace takovýchto kompromisů, které by se ovšem v žádném případě neměly týkat tak zásadního bodu, jakým je nosný systém. Každý ví, že dřevo je dobrý zvukový izolant. V kombinaci s betonem se ovšem dostává ještě na daleko vyšší úroveň, než je současný používaný standard. NATUR-BLOCK poskytuje neprůzvučnost až 59 dB. Mimochodem, víte, že nejčastěji budované protihlukové stěny jsou z betonu nebo štěpkocementových materiálů?

Variabilita

Optimální řešení pro jakoukoliv část stavby zaručuje variabilita prvků systému. Tvárnice NATUR-BLOCK nabízejí kombinaci až 8 volitelných šířek a typů izolace, šířky betonu i samotných tvárnic.


Ukázka referenčních staveb ze systému NATUR-BLOCK

Výhody samotné výstavby z NATUR-BLOCKu

Při výběru stavebního systému je také důležité vědět, jak se s daným materiálem bude pracovat, jaká je jeho dostupnost, a jaké nároky jsou kladeny na snadnost, přesnost a kvalitu provedení, a to včetně nároků na řešení nejrůznějších individuálních detailů a specifik stavby. Jak už bylo napsáno, systém NATUR-BLOCK je stavební systém z tvárnic, což je prvním dobrým předpokladem pro snadnou montáž a provedení stavby. Tvárnice se ukládají na rovnou základovou desku do maltového lože pro zajištění maximální přesnosti horizontální úrovně první řady. Další vrstvy tvárnic se pak skládají na sucho s tím, že po postavení každé čtvrté řady se provede zalití betonem do úrovně poloviny poslední vrstvy, tímto způsobem můžeme v montáži pokračovat až po strop.

Pro stavbu je důležité, že tvárnice se vyrábějí nejen jako průběžné, ale také jako koncové, pro použití v rozích stavby i jako ostění otvorů. Pro řešení dalších stavebních částí jsou dodávány další prvky systému, jako jsou překlady, sloupy, průvlaky, věnce i stropy. Všechny tyto komponenty zabraňují vzniku tepelných mostů a díky své komplexnosti umožňují postavit celou stavbu bez nutnosti vstupů a nákupů dalších materiálů (kromě betonu). Tak lze nejen významně ušetřit na logistice a dopravě, ale získat i navíc záruku a servis jen od jednoho výrobce.

Servis výrobce

Společnost VELOX-WERK, s.r.o. je známá svým důrazem na kvalitu poskytovaných služeb, které se neprojeví jen cenovou nabídkou a dodávkou materiálu. Služby navíc zahrnují i konzultaci projektu a prezentaci systému zákazníkovi, dále zajištění statika a statických výpočtů, poradenskou a konzultační službu při stavbě či založení první řady tvárnic a stropů za odborné asistence technika. V průběhu stavby probíhají pravidelné kontroly kvality, potvrzené zápisem do stavebního deníku, s cílem zajistit maximální kvalitu provedené montáže a tedy plné spokojenosti zákazníka.


Ukázka typových projektů

Pro podrobnější informace o tomto stavebním systému, jeho technických parametrech hlavních zásadách a postupech výstavby či nabídce typových domů, doporučujeme návštěvu stránek www.natur-block.com nebo přímé kontaktování odborníků společnosti VELOX na tel.: 581 651 430, či na e-mailu: info@natur-block.com. Jistě vám velmi rádi zodpoví veškeré vaše dotazy.

 
 
Reklama