Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový Sendwix 200: až pět podlaží a více místa!

Vápenopískové materiály se stále více prosazují při výstavbě rodinných, bytových a občanských staveb. S novou vápenopískovou tvárnicí KMB SENDWIX 200 lze postavit až pětipodlažní dům s vynikajícími tepelně technickými vlastnostmi. Navíc beze ztrát obytného prostoru.


 

Vápenopískový zdicí systém SENDWIX od firmy KM Beta, největšího českého výrobce střešních tašek, vápenopískových a pálených cihel a suchých maltových směsí, představuje moderní materiál určený pro nízkoenergetické a pasivní domy. Vysoká pevnost zdicích materiálů umožňuje provádět štíhlé nosné konstrukce a tím šetřit zastavěnou plochu nebo zvyšovat užitnou plochu při splnění tepelně technických požadavků pro daný typ stavby. Nejběžnější tloušťka nosných stěn pro rodinné domy do čtyř podlaží je 175 mm.

Novinkou firmy KM Beta pro rok 2016 je ucelený systém zdicích prvků pro nosné konstrukce tloušťky 200 mm, umožňující výstavbu bytových a občanských staveb do pěti podlaží.

Co je Sendwix?

KMB SENDWIX je první ucelený systém vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Celý systém sestává ze tří základních variant obvodových konstrukcí, které se navzájem liší použitými materiály i výsledným vzhledem fasádní vrstvy. U vrstvené stěny KMB SENDWIX přebírá tepelně izolační vlastnosti vrstva z polystyrénu nebo minerální izolace s tloušťkou od 120 mm pro běžné stavby, od 240 mm pro nízkoenergetické stavby a nad 300 mm pro pasivní stavby. Nosnou konstrukci obvodového pláště tvoří vysoce pevné vápenopískové kvádry s tloušťkou 175, 200, 240 a 290 mm. Nosná vrstva z vápenopískových kvádrů nabízí investorům své vynikající vlastnosti jako je pevnost a únosnost, vysoká zvukově izolační a akumulační schopnost.

Výhody systému Sendwix tloušťky 200 mm

  1. Přesnost zdění a rychlost výstavby
    Milimetrová přesnost, úspora na omítkách, aplikace na tenkovrstvou zdicí maltu.
  2. Volitelnost tepelně technických parametrů
    Široká volba tepelně technických vlastností obvodových stěn pouze změnou tloušťky zateplení.
  3. Zvuková izolace
    Vzduchová neprůzvučnost u vápenopískového zdiva roste úměrně s objemovou hmotností, splňuje požadavky normy na zvukovou izolaci stěn.
  4. Akumulace
    Schopnost akumulovat teplo, díky velké specifické tepelné kapacitě a objemové hmotnosti materiálu a udržovat tak dlouhodobě požadovanou stabilní teplotu vnitřního prostředí jak v zimně, tak i v létě.
  5. Vysoká pevnost
    Vysoká pevnost bloků SENDWIX umožňuje volit menší tloušťku nosných stěn – zvětší se užitná plocha.
  6. Rychlé a jednoduché vedení instalací
    Bloky SENDWIX 14 DF-LD a 7 DF-LD jsou opatřeny průchozími kanálky pro vedení elektroinstalace – snížení pracnosti sekáním drážek.
7DF-LDE
7DF-LDE
14DF-LDE
14DF-LDE
Překlad 7DF-U
Překlad 7DF-U

Unikátní vlastnosti systému KMB Sendwix se odvíjejí od specifických stavebně fyzikálních vlastností vápenopískového zdiva: nadstandardní tepelná izolace, extrémní tepelná akumulace, výjimečná akustická izolace, nízká tloušťka, architektonická variabilita, nízká cena.

Vynikající tepelně technické parametry

Základ pasivních a nízkoenergetických domů spočívá ve vynikajících tepelně technických parametrech a eliminaci tepelných mostů. Unikátní certifikovaný systém vícevrstvého zdiva KMB SENDWIX si již dnes zachovává velké rezervy pro potenciální zvyšování požadavků. Svědčí o tom vysoký tepelný odpor R = 3,30–8,10 (m2. K)/W a nízký součinitel prostupu tepla konstrukcí U = 0,30–0,12 W/(m2.K). Každá varianta systému (M, P, L) sestává z různých typů zateplení a povrchové úpravy fasády, které se liší tloušťkou i tepelně technickými parametry. To umožňuje projektantovi či investorovi nastavit požadované výsledné parametry tepelného odporu a součinitele prostupu tepla podle stavebního záměru. Únikům tepla brání efektivněji než jednovrstvé konstrukce a překonává nejen závazné, ale i doporučené požadavky normy. Umožňuje širokou škálu výrazných úspor spotřeby tepla v pasivních (do 15 kWh/m2/rok), nízkoenergetických (do 50 kWh/m2/rok) a energeticky úsporných (do 90 kWh/m2/rok) domech. Uvedená spotřeba tepla je v ostrém kontrastu s většinou v současnosti postavených rodinných domech (130 až 200 kWh/m2/rok).

Pasivní vzorový dům Chelčice (CB Building s.r.o.), foto Markéta Černá
Pasivní vzorový dům Chelčice (CB Building s.r.o.), foto Markéta Černá

Tepelná akumulace

Tepelně technické parametry jsou pro pasivní a nízkoenergetické domy prvořadé, neboť minimalizují vstupy primární energie. Oproti vylehčeným jednovrstvým konstrukcím má systém KMB SENDWIX díky své vysoké hmotnosti užitečný bonus – schopnost tepelné akumulace. Denně užívaná stavba tak překonává výkyvy teplot během roku zejména v jarním a podzimním období, ale i během dne (den a noc), aniž by bylo třeba spustit vytápění. To umožňuje zkrátit otopnou sezonu až o celý měsíc. Stejné akumulační schopnosti pak v letním období udržují stabilní teplotu vnitřního prostředí proti vysokým denním venkovním teplotám.

Akustické vlastnosti

Protihluková ochrana je předpokladem nerušeného bydlení a díky zdicímu systému SENDWIX ji lze snadno dosáhnout. Norma stanovuje mezi dvěma obytnými místnostmi jednoho bytu a místnostmi druhého bytu nebo veřejnými prostory domu váženou vzduchovou neprůzvučnost w = 53 dB. SENDWIX 8DF-LP AKU vytváří mimořádnou akustickou pohodu (Rw až 56 dB) již při tloušťce 240 mm. Jednotlivé varianty kvádrů 8DF jsou při tloušťce 240 mm předpokladem dosažení akustické pohody v celé budově (w 42 až 54 dB). Vnitřní nenosné zdivo SENDWIX 4DF splňuje požadovanou w 42 dB mezi jednotlivými místnostmi téhož bytu již při tloušťce 115 mm.

Jednoduchá a rychlá výstavba

Rychlá a jednoduchá výstavba se zdicím systémem KMB SENDWIX zvyšuje pravděpodobnost dokončení stavby v plánovaném termínu. Exaktní tvary a shodné velikosti všech prvků umožňují přesné zdění, které šetří nejen čas, ale i peníze. Rychlost a nenáročnost výstavby umožňuje i styčná plocha kvádrů, kterou tvoří systém pero a drážka pro tzv. suchý spoj. Na vápenopískových kvádrech se nacházejí ergonomické úchyty, které při přesném zdění usnadňují manipulaci s kvádry. Výsledkem zdění je nejen rovnost povrchu stěny, ale i efektivita práce (0,36 až 0,5 h/m2) po celou dobu realizace. Tenkovrstvým lepením kvádrů na maltu s tloušťkou ložné spáry pouze 2 mm se výrazně šetří spotřeba maltových směsí. Množství spotřebovaného materiálu redukuje i nanášení tenkovrstvé omítky, které je možné pouze u velmi přesných materiálů. Efektivitu práce na stavbě pozitivně ovlivňuje i minijeřáb MK 300, který společnost KM Beta, a. s., zapůjčí, přičemž vyškolí i jeho obslužný personál.

Více na www.sendwix.cz

 
 
Reklama