Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové sanační omítky KM BETA se uplatní i při rekonstrukci zaplavených domů

Dlouhé měsíce až celé roky bude trvat domům v záplavových oblastech, než zcela vyschnou. Při jejich rekonstrukci proto nelze použít obyčejné, běžné omítky. Vlhkost přítomná ve zdivu by totiž omítky v krátké době rozrušila natolik, že by ztratily soudržnost a opadávaly by. Při obnově domů v záplavových oblastech se proto uplatňují sanační omítky. KM BETA, jeden z největších ryze českých výrobců omítkových a maltových směsí, proto přichází se sanačním systémem Profisan. Omítku Profisan lze nanášet i na nevysušené zdivo s vysokou vlhkostí a silným zasolením. Profisan odvádí vlhkost ze zdiva ve formě vodních par, a díky tomu i vyšší rychlostí. Sanační omítky společnosti KM BETA se uplatní také při rekonstrukcích historických objektů a v celé řadě dalších realizací. Více na www.kmb-profimix.cz.

Systém Profisan zahrnuje dvě sanační omítky, konkrétně Profisan Hrubý – OS 401 a Profisan Jemný – OS 402. Profisan Hrubý je speciální jádrová sanační odvlhčovací omítka se zrnitostí 4 mm určená pro ruční nanášení ve vnitřním i vnějším prostředí. Jde o hydrofilní omítku, čili omítku schopnou vázat vodu, jejíž odvlhčovací efekt spočívá v odvodu vlhkosti ze zdiva difúzí, ve formě vodní páry. Voda ve formě vodních par díky tomu proudí podstatně vyšší rychlostí a omítka je zasolována pomaleji. Profisan Hrubý se používá jako součást odvlhčovacího systému Profisan.

Název Profisan Jemný skrývá speciální štukovou sanační vrchní omítku určenou pro ruční nanášení ve vnitřním i vnějším prostředí. Je určena pro povrchové úpravy jádrové sanační odvlhčovací omítky Profisan Hrubý a je součástí odvlhčovacího systému Profisan společnosti KM BETA.

 

Postup

Oklepání omítek, příprava podkladu

  • U starších, zpravidla nepodizolovaných domů, kde se projevuje vzlínavost vody a tam, kde zatopení trvalo několik dnů a zdivo je silně nasáklé, je nutné veškerou omítku oklepat. Tím se také značně urychlí proces vysychání zdiva.
  • Omítka se zpravidla oklepává do 1,5násobku tloušťky zdiva nad čáru zatopení, což znamená, že při tloušťce zdiva 30 cm osekáváme 45 cm nad místo, kam dosáhla voda. Trhliny ve zdivu a vypadané kusy zdiva vyplňte cihlami a vyzděte zdicí maltou.
  • Odstraňte sádru ze všech míst, kde se nachází, např. v elektroinstalaci. Na připevnění elektroinstalací použijte cementovou směs.
  • Spáry mezi zdivem je nutné proškrábnout do hloubky nejméně 2 cm, avšak až před omítáním. Tím se odstraní soli, které se nejvíce usazují u povrchu spár.
  • Zdivo před omítáním očistěte např. drátěným kartáčem nebo tlakovým vzduchem.
  • Pro zpevnění a vyrovnání savosti podkladu použijte postřik zdiva z naředěné omítky Profisan Hrubý dle návodu výrobce. Postřik se musí provést 1 den před omítáním celoplošně na předem navlhčenou zeď. Postřik nesmí zaplnit vyškrábané spáry a nesmí překročit vrstvu 5 mm.

Omítání

  • Po minimálním vyzrání postřiku (asi 24 hodin) celou zeď znovu navlhčete a ručně naneste Profisan Hrubý v tloušťce min. 25 mm.
  • V případě potřeby tloušťky vyšší než 30–40 mm je nutné nanášet ve dvou vrstvách. Interval mezi nanášením je min. 1 den, přičemž podklad se musí zdrsnit a navlhčit.
  • Stahujte latí zespodu k vrchu. Povrch nehlaďte ani nezatlačujte, jen strhněte hranou a mírně zdrsněte mřížkovou škrabkou. Povrch se nesmí stáčet hladítkem ani filcovat.
  • Vrchní omítka Profisan Jemný se nanáší až po vyschnutí a vyzrání jádrové omítky (počítá se 1 den na 1 mm nanášené vrstvy). Doporučená tloušťka vrchní omítky je 2–3 mm.
  • Vrchní omítka se nanáší hladítkem. Po nanesení (cca 1–3 hodiny v závislosti na teplotě a vlhkosti ovzduší) lze její povrch uhladit plstěným hladítkem.

Vrchní nátěry – doporučení

  • Nátěry na vrchní omítku nesmí negativně ovlivnit propustnost systému pro vodní páry – po důkladném vyschnutí doporučujeme použít vápenné, silikátové nebo silikonové fasádní barvy. Nátěr musí dosahovat hodnoty ekvivalentní difúzní tloušťky nižší než 0,2 mm a koeficientu nasákavosti nižšího než 0,2 kg/m2.h0,5. Nejsou vhodné a nedoporučují se disperzní nátěry.
Balení:V papírových pytlích po 30 kg na paletách krytých fólií
Prodej:Vybrané prodejny stavebnin, www.shop.kmbeta.cz nebo výrobní závod KM BETA v Bzenci na Hodonínsku
Doporučená cena:351 Kč/30 kg Profisan Hrubý, 360 Kč/30 kg Profisan Jemný

Suché maltové a omítkové směsi KM BETA vyrábí nedávno dokončený závod v Bzenci na Hodonínsku, největší ryze česká maltárna u nás. Sortiment zastřešený značkou PROFIMIX zahrnuje kvalitní cementové potěry, lepicí a stěrkovací hmoty, zdicí malty, dále jádrové a štukové omítky a tepelně-izolační malty a omítky. Nabídku doplňuje křemičitý písek určený pro stavební účely jako plnivo maltových a betonových směsí, podsypový materiál, materiál pro plnění spár zámkových dlažeb a pro rekreační účely na hřiště, pískoviště apod. PROFIMIX úzce navazuje na stávající sortiment společnosti KM Beta. Ten tvoří ucelené zdicí systémy (vápenopískové zdivo, pálené zdivo), tradiční komoditou značky KM BETA je betonová střešní krytina.

O společnosti KM Beta a.s.

Společnost KM Beta a.s., největší český výrobce betonové střešní krytiny, vápenopískových cihel, páleného zdicího systému a nově i suchých maltových a omítkových směsí, je ryze českou firmou se sídlem v Hodoníně. Založena byla v listopadu 1996, čímž navázala na dlouholetou tradici výroby vápenopískových cihel a betonové střešní krytiny na jižní Moravě. Ta se datuje od roku 1912, kdy byl postaven v Bzenci-Přívozu závod na výrobu vápenopískových cihel. Ten vyrostl v blízkosti rozsáhlé lokality vátých křemičitých písků též nazývané Moravská Sahara, která dodnes slouží jako optimální surovinový zdroj pro výrobu. Tato lokalita je známá svými velmi kvalitními písky se stejnou zrnitostí, čímž je dán dobrý základ pro velmi vysokou kvalitu výrobků. V roce 1982 byla zahájena výstavba výrobního závodu v Bzenci-Přívozu na výrobu betonové střešní krytiny. S výrobou se začalo v listopadu 1983, kdy byl zahájen zkušební provoz. V letech 1988–1989 byl v Kyjově postaven druhý závod na výrobu betonové krytiny. Od listopadu 2009 vlastní KM Beta a.s. také závod Cihelna Hodonín na výrobu páleného cihelného systému, jehož výrobní tradice začíná již v roce 1860. Nejnovějším závodem společnosti KM Beta a.s. je nedávno dokončený závod v Bzenci na výrobu maltových a omítkových směsí.

 
 
Reklama