Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revoluční řešení pro města: podzemní kontejnery Meva

Místo objemného kontejneru stojí na ulici jen box o velikosti odpadkového koše. Slouží jako plnicí otvor a je konstruován tak, že se do něj dá odpad jen vhazovat, tím pádem brání nejrůznějším sběratelům v tom, aby se ve smetí přehrabovali a vyhazovali jej ven.


Existuje několik důvodů, proč dnes v drtivé většině center měst nenajdete koše nebo kontejnery na tříděný odpad. Tím nejpádnějším je sám člověk. Zatímco jeden třídí, druhý se v odpadu přehrabuje. A kolem popelnic se pak vrší vyházené smetí.

Nejjednodušší způsob, jak ta specifická zákoutí změnit tak, aby nedělala ostudu, a přitom dál plnila svou roli, je zakopat kontejnery pod zem. Doslova.

Za prvé ušetříte prostor. Místo objemného kontejneru stojí na ulici jen box o velikosti odpadkového koše. Slouží jako plnicí otvor a je konstruován tak, že se do něj dá odpad jen vhazovat, tím pádem brání nejrůznějším sběratelům v tom, aby se ve smetí přehrabovali a vyhazovali jej ven.

Současně přestává být snadným terčem nejrůznějších legrácek, které končí převržením a vysypáním kontejneru. Pod zemí pak zůstane i hlasitý třesk tříděného skla a v neposlední řadě i zápach.






Podzemní kontejnery Meva už k velké spokojenosti všech plní svou roli například v Kutné Hoře. "Instalace podzemních kontejnerů v našem městě se velmi osvědčila," pochvaluje si zástupce města, inženýr František Tvrdík. "Kontejnery jsme instalovali v rámci rekonstrukce zádlažby historického centra během několika týdnů. Vhodná svozová vozidla pro výsyp podzemních kontejnerů už zdejší Technické služby vlastnily, takže bylo možné začít hned kontejnery plnit," zdůraznil Tvrdík a dodal: "V centru Kutné Hory mají zatím lidé k dispozici dvě podzemní kontejnerová stanoviště, každé se čtyřmi vhazovacími sloupky ke třídění odpadu, konkrétně plastů, papíru, bílého a barevného skla. V daných lokalitách ubylo nepořádku a zápachu. Máme vytipována i další místa, kde by podzemní kontejnery našly velmi dobré využití."

Akciová společnost Meva má s výrobou podzemních kontejnerů bohaté zkušenosti a neustále je vylepšuje. Pracuje jak na zdokonalení designu nadzemních sloupků, tzv. vhazovacích šachet, tak na co nejjednodušším systému vyprazdňování kontejnerů.


Značka Meva má víc než stoletou tradici. Společnost má pobočky na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku a v Bulharsku a své výrobky vyváží do třiceti zemí světa.


Napriek vyhláseniu Ministerstva životného prostredia SR vo februári, keď prislúbilo podporu medveďom nedostupných kontajnerov, niektorí obci ďalej tvrdia, že nemajú dostatočné prostriedky na ich inštaláciu. Avšak nie sú potrebné vždy nové drahé kontajnery, ak by tie staré boli správne modifikované. V rámci spolupráce s Greggom Lossinskim, členom výboru Interagency Grizzly Bear Committee (IGBC), sme poslali najpoužívanejší a najproblematickejší typ kontajnera, dar od firmy Mevako, do Yellowstonu v USA. V rámci testovacieho programu odolnosti kontajnerov medveďom bude upravený so zabezpečovacím mechanizmom tak, aby sa don medvede nedostali, avšak aby bol ľahko používateľný pre verejnosť aj technické služby. Tento unikátny program vedie IGBC a v Grizzly & Wolf Discovery centrum v západnom Yellowstone, Montane implementuje 40-50 nových produktov ročne využívajúc kombináciu laboratórnych testov a skúšky v praxi so živými medveďmi.



 
 
Reklama