Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybraná data z Kvartální analýzy českého stavebnictví 01/2011

Sebedůvěra stavebních společností se velice mírně zlepšila, stále je však nízká. Zlepšila se sebedůvěra středních/malých stavebních firem. Zhoršení naopak nastalo u velkých stavebních společností.

Stále 100 % ředitelů společností potvrzuje, že jejich stavební firma je omezena ve svém růstu. Střední/malé firmy rovněž bojují s nedostatečnou poptávkou, a kromě toho podstatně více než velké firmy také i s byrokracií úřadů.

Aktuální výsledky Kvartální analýzy českého stavebnictví 01/2011 ukazují na pokračující trend negativních očekávání ředitelů stavebních společností ohledně dalšího vývoje českého stavebnictví.

České stavebnictví čeká v roce 2011 další pokles a pokračování negativního trendu vývoje z předchozího roku. Pesimistický výhled prezentují především velké stavební společnosti. Stabilizace a mírný růst se očekává nejdříve od roku 2012. Pokles tržeb českých stavebních společností bude pokračovat i v roce 2011. Výhled vývoje svých tržeb dále zhoršují především velké stavební společnosti, střední/malé stavební fi rmy naopak mírně zlepšily výhled a očekávají stabilizaci již v tomto roce.

Sebedůvěra stavebních společností se mírně zlepšila, stále však zůstává nízká. Pouze jedna ze dvou společností očekává lepší výkony než konkurence. Viditelně se zlepšila sebedůvěra středních/malých firem, naopak u velkých společností došlo k poklesu.

Ke zlepšení dochází především u společností v pozemním stavitelství, v inženýrském stavitelství situace dále eskaluje.

Podmínky financování zůstanou spíše srovnatelné s minulým rokem. V oblasti retailových úvěrů na bydlení chtějí banky podíl úvěrů zvýšit, dvě ze tří největších bank budou zlepšovat podmínky pro získání těchto úvěrů.


Graf 1: Pokles stavebnictví v tomto roce by podle aktuálních predikcí ředitelů firem měl dosáhnout 5,5%.

Společnosti stále očekávají pokračování poklesu svých tržeb, nicméně zde došlo k určitému zlepšení oproti říjnovým predikcím. Výhled na rok 2011 ukazuje, že pokles svých tržeb očekává mírně nadpoloviční většina ředitelů společností (51 % nyní, 58 % v říjnu 2010), růstové predikce uvádí 47 procent respondentů (37 % před třemi měsíci). V segmentu malých stavebních společností došlo ke zlepšení, (které táhne zlepšení výše uvedeného celkového průměru), malé fi rmy očekávají, že jejich tržby by mohly zůstat na stejné úrovni jako v roce 2010 (růst o 0,1 %). Jedná se tedy o zlepšení z jejich říjnových predikcí, kdy očekávaly pro rok 2011 pokles svých tržeb o 1,9 %.


Graf 2: Aktuální výhled na rok 2011 ukazuje velice mírné zlepšení oproti říjnovým predikcím, stále však indikuje pokles


Tabulka 1: Očekávání zlepšení tržního podílu

Klíčovým problémem je nedostatečná poptávka, především poptávka financovaná z veřejných zdrojů.

Dalšími zmiňovanými problémy s největším negativním dopadem na podnikání stavebních společností, jsou byrokracie (požadavky státu a úřadů), která od minulého šetření velice mírně klesla (z 5,8 bodu na 5,7 aktuálně) a tvrdá konkurence (mírný pokles z 5,4 bodu na 5,2 bodu aktuálně).

Blízké zahraničí:

Výsledky výzkumu realizovaného s řediteli slovenských stavebních společností ukazují na očekávaný velice mírný růst tržeb stavebních společností v roce 2011 o 0,9 % (vážený průměr vzorku). Ve výhledu na rok 2012 jsou slovenské stavební společnosti opatrné, téměř až pětina z nich nedokáže předpovědět vývoj svých prodejů (17 %). Vážený průměr odpovědí ostatních společností ukazuje na předpokládaný růst tržeb o 5,3 procenta. Polské stavební fi rmy predikují pro rok 2011 mírný růst svých tržeb (o 3,2 %, predikce ze září 2010). Maďarské stavební společnosti predikují mírný růst svých prodejů v rozsahu 0,9 procenta v roce 2011.


Tabulka 2: Vývoj ve stavebnictví - situace v zahraničí


Tabulka 3: Vývoj tržeb - situace v zahraničí

The Central and Eastern European Construction (CEEC) Research

Společnost CEEC Research (Výzkum potenciálu stavebnictví v zemích střední a východní Evropy) je největším výzkumem stavebnictví v zemích střední a východní Evropy. Od svého založení v roce 2005 bezplatně poskytuje studie o aktuálním stavu a očekávaném vývoji stavebnictví v deseti zemích střední a východní Evropy.

Všechny naše studie a analýzy jsou založeny výhradně na údajích získaných z pravidelných strukturovaných interview s klíčovými představiteli vybraných největších, středních i malých stavebních společností.

KPMG Česká republika, s.r.o.

KPMG v České republice poskytuje auditorské, daňové a poradenské služby řadě společností působících v sektoru stavebnictví.

Kromě znalostí lokálního trhu využívají její odborníci také zkušeností svých kolegů z celosvětové sítě poradenských společností KPMG, a pomáhají tak rozvíjet vaše podnikání.

Kompletní analýza

 
 
Reklama