Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pomoc obcím a krajům s obnovou poškozeného majetku po živelních pohromách

Navýšení maximální dotace na 20 milionů i zdvojnásobení alokace na 200 milionů. Konečný termín pro podání žádostí o dotaci se posouvá o čtyři měsíce na 30. září 2025. Obce a kraje tak získají dostatečný prostor i na přípravu projektů pro řešení škod, které mohou vzniknout až v závěru letošního roku.


Moravská Nová Ves, kostel rok po tornádu, foto Dagmar Kopačková, redakce

Výzva představuje nástroj Ministerstva pro místní rozvoj, který je schopný pružně reagovat na poptávku žadatelů po rekonstrukci i nové výstavbě majetku poškozeného nebo zničeného v důsledku špatného počasí. „Vylepšili jsme parametry výzvy, aby byla naše pomoc obcím a krajům zasaženým živelními pohromami ještě účinnější a mohla směřovat i na větší projekty. Chceme, aby obce a kraje měly jistotu, že když dojde k takové nenadálé události, je ministerstvo připravené pomoci,“ uvedl ke změnám v dotační výzvě vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Výzva je určená pro ty obce a kraje, jejichž majetek poškodily živly, a to buď na jeho rekonstrukci, nebo na pořízení nového majetku se stejnou funkcí. Může jít například o mosty, komunikace, veřejné osvětlení, veřejná prostranství, budovy a jejich zařízení. Dotace z tohoto podprogramu je možné použít také na odstranění nánosů ve vodních tocích, vodních dílech a další související práce.

Reagujeme na živelní pohromy, které se udály letos na jaře, případně mohou ještě do konce roku nastat. S pomocí řešení škod v důsledku špatného počasí máme dlouhodobé zkušenosti. V běhu je stále i výzva, kterou řešíme škody vzniklé v loňském roce. V té je podaných 26 žádostí s požadavkem o dotaci ve výši cca 129 milionů korun, nejvíc jich je ze Zlínského kraje (17). Dominují akce na obnovu mostů, lávek, místních komunikací a chodníků. Je podán i projekt na obnovu zídky a bezpečnostního přelivu. Projekty většinou řeší následky povodní z konce roku 2023,“ doplnil ředitel odboru správy programů Ministerstva pro místní rozvoj Richard Nikischer.

  • Výzva pro řešení škod z roku 2024 je vyhlášená od 13. března.
  • Jednotlivým žadatelům je dotace poskytována až do výše 70 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce, přičemž maximální výše dotace závisí na velikosti dané obce. Konkrétně pro obec do 3 000 obyvatel je to zmíněných 70 % způsobilých výdajů, pro obec od 3 001 do 10 000 obyvatel až 60 %, pro obec od 10 001 obyvatel výše až 50 % a pro kraj maximálně 40 % způsobilých výdajů.
  • Rozpětí dotace pro jednu žádost je nově až 20 milionů korun.
Pořad Tornádo rok poté
Když 24. června 2021 na Moravě udeřilo tornádo a zpustošilo 5 obcí, byla to pro naše redakce TZB-info a ESTAV.cz především lidská tragédie. Kolega Petr Brandejský pomáhal i přímo na místě, my ostatní jsme se podíleli se samozřejmostí na materiální a finanční pomoci. Po roce jsme se do míst vypravili s kamerou, protože tragédii již bylo možné přetavit do odborné roviny a informace využít pro projektování a novou výstavbu a pro fungování obcí a měst.
Zajímalo nás obnovení dodávek elektřiny a plynu po tornádu, vliv na provoz ČOV, rozsah a dopad poškození domů podle materiálů, konstrukcí a stáří objektů, ale i urbanismus nových částí obcí a likvidace suti po záchranných pracích. Navštívili jsme Moravskou Novou Ves, Mikulčice, Hrušky a pro informaci jsme jeli i do Brna.
 
 
Reklama