Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na přijímačky na střední školu v 2023?

Pozor na dvě školy, které napíšete do přihlášky! V roce 2022 střední školy i učiliště zaplnily místa již v prvním kole. V roce 2023 odchází ze základních škol ještě větší počet dětí.

Mgr. Miloslav Janeček, ředitel Střední odborná škola Jarov
Mgr. Miloslav Janeček, ředitel Střední odborná škola Jarov

Kdy se píšou přijímačky 2023?

Na základě rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se jednotná přijímací zkouška v roce 2023 bude konat od 13. do 18. dubna.

Pozor na dvě školy, které napíšete do přihlášky!

V roce 2022 byl díky velkému počtu dětí odcházejících ze základních škol velký převis zájemců o střední školy a učební obory. Velká většina škol zaplnila místa již v prvním kole přijímaček. Dříve běžná strategie byly dvě přihlášky na střední školy a když to nevyjde, přijde na řadu některý z učebních oborů. V roce 2022 to takto nevyšlo, protože i učební obory byly plné hned po prvním kole. A děti, které neuspěly na střední škole, neměly kam jít. V roce 2023 odchází ze základních škol ještě větší počet dětí. Proto je rada pro rodiče i děti jasná – zvažte skutečně dobře své možnosti a svou volbu, kterou do přihlášky napíšete.

S kamerou jsme se vypravili na Střední odbornou školu Jarov v Praze a s ředitelem Mgr. Miloslavem Janečkem jsme hovořili o situaci, doporučení pro rodiče i děti a možnostech.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Jednotná přijímací zkouška se skládá ze dvou písemných testů: z českého jazyka a literatury a z matematiky. Varianty testů jsou různé pro čtyřleté obory vzdělání (včetně oborů nástavbového studia), pro šestiletá gymnázia a pro osmiletá gymnázia.

 
 
Reklama