Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pracovníci z Ukrajiny jsou ve střední Evropě žádaní

Řada českých firem musí z kapacitních důvodů odmítat objednávky, případně uvažují o tom, že přesunou výrobu jinam. Pracovní místa, o které nemají Češi a Slováci kvůli rostoucím ambicím zájem, tak musí obsadit zahraniční pracovníci. Hlad po zaměstnancích ale hlásí i naši sousedé.


© Fotolia.com

Pracovní povolení v ČR více než měsíc, u sousedů pár dní

  • Za poslední rok a půl přišly do Polska za prací dva miliony lidí z Ukrajiny a půl milionu z Běloruska.
  • Německá vláda nedávno avizovala, že chce usnadnit zaměstnání půl milionu pracovníků z Ukrajiny, a to už v průběhu letošního roku.
  • Podle statistik Manuvie mají ukrajinští zaměstnanci výrazně nižší fluktuaci, pouhá 2,5 %. Firmy tak ušetří.
  • Devadesátidenní pracovní víza pomohou alespoň dočasně pokrýt zvýšený nárůst výroby. Navíc zaměstnanci, kteří se zaučí a osvědčí, se mohou po třech měsících opět vrátit a už není nutné je zaškolovat.
  • Při dlouhodobějším zájmu o spolupráci lze vyřídit zaměstnaneckou kartu na dva roky.
  • Průměrná mzda na Ukrajině je asi sedmapůlkrát nižší než průměrná mzda v EU. Pro takové zaměstnance je motivující nejen základní mzda, ale i přesčasy.

Na Slovensku trvají příslušné procesy asi 1/2 času kvůli jednodušší administrativě vyžadované slovenskou legislativou.

„Pracovníky ze zemí mimo Evropskou unii s 90denním vízem jsme schopni zajistit za 77 dní. Větší část této doby pohltí administrativní procesy a zákonné lhůty pro jednání na konzulátu,“ potvrzuje Peter Dosedla, ředitel Manuvia, největšího poskytovatele personálního leasingu do výrobních firem v České republice a na Slovensku.
„Když se ukrajinský zaměstnanec rozhoduje, kterou pracovní nabídku přijme, zvažuje samozřejmě zejména finanční přínosy. Neméně důležité je ale i to, kolik starostí bude muset v souvislosti s novou prací řešit. Čím jsou u nás legislativní procesy složitější, tím je zájem o Českou republiku jako pracovní destinaci nižší. A právě proto hraje tak důležitou roli to, jak dobré služby dokáže nabídnout pracovní agentura. Kromě vyřízení administrativních záležitostí je samozřejmostí i zajištění ubytování, dopravy, a hlavně dobrá komunikace a pomoc s adaptací,“ myslí si Peter Dosedla.

Mezi pracovníky z Ukrajiny jsou nezřídka i lidé s vysokoškolským vzděláním

“Díky ukrajinským pracovníkům se nám povedlo stabilizovat fluktuaci a produktivitu včetně kvality odvedené práce. Ukrajinští zaměstnanci projevují vysoký zájem o práci i práci přesčas,” říká Ondřej Zbýň, personalista ve společnosti Tawesco.
“Zaměstnání Ukrajinců nám pomohlo v době, kdy jsme potřebovali rychle zajistit požadavky výroby. Ukrajinští pracovníci se dříve zaučí a zvládají také čalounické operace, které jsou náročnější,” sdílí své zkušenosti Petra Hosová ze společnosti Adient Czech Republic k.s.

Čeští zaměstnanci nemusejí obávat, že budou časem bez práce. Podle Petera Dosedly zaměstnávání cizinců doposud žádné negativní dopady na lokální pracovní trhy nemělo, nezaměstnanost stále klesá a mzdy stoupají.

 
 
Reklama