Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stav připravované novely stavebního zákona

Novela zákona č. 183/2006 Sb., o územním řízení a stavebním řádu (stavebního zákona), kterou připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj, má za cíl především přinést maximální zjednodušení a zrychlení povolování a realizace staveb. Podle programového prohlášení vlády v oblasti územního plánování a stavebního řádu měla novela přijít k projednání již v létě roku 2015. K tomu však stále nedošlo a novelizace zákona nabírá na zpoždění.

Co nového novela přináší?

Za hlavní změny, které novela přináší, je možné označit zavedení tzv. koordinovaného řízení, které by mělo nahradit společné územní a stavební řízení. Současné znění stavebního zákona umožňuje vedení tzv. spojeného územního a stavebního řízení (dle § 94a stavebního zákona), které do jednoho procesního postupu spojuje územní a stavební řízení. MMR uvádí, že tato možnost je žadateli poměrně často využívána, řádově se jedná o desítky tisíc vydaných povolení ročně. Nicméně, nebo právě proto, je nutné toto řízení novelizovat a umožnit vést jedno řízení také u staveb, které jsou v současné době v působnosti několika samostatně rozhodujících stavebních úřadů, mimo jiné u staveb drah, dálnic, místních komunikací a dalších.

Další změny, které má novela přinést, jsou integrace posuzování vlivů na životní prostředí do územního a koordinovaného řízení, prodloužení cyklu úplných aktualizací územně analytických podkladů ze dvou na čtyři roky či zjednodušení pořizování aktualizací a změn územně plánovací dokumentace a další.

Důvod zpoždění novely

Důvodem zpoždění účinnosti novely je především velký počet připomínek, které ministerstvo obdrželo v meziresortním připomínkovém řízení. Z celkových 1779 připomínek bylo 1450 označeno jako zásadní a ty proto musí úřad projednat a vypořádat. Podle MMR je problémem oddalujícím přijetí novely rovněž to, že k některým bodům novely přišlo i pět připomínek, které si zcela protiřečí, a zároveň má ministerstvo k dispozici příliš málo lidí, kteří mají vypořádání připomínek na starosti.

Novela se v současnosti nachází v Legislativní radě vlády, která ji měla 24. března 2016 na programu svého 175. zasedání. Ministerstvo pro místní rozvoj uvádí, že Legislativní rada vlády s ohledem na rozsah a povahu připomínek svého stanoviska projednání návrhu přerušila a navrhla upravit novelu podle připomínek návrhu stanoviska Legislativní rady vlády, zpravodajských zpráv a závěrů projednání. Po úpravách předloží ministerstvo novelu Legislativní radě vlády k opětovnému projednání.

Vzhledem k tomu, že připravovaná novela stále ještě neprošla vládou, natož Parlamentem České republiky, odhadnout, kdy vejde v účinnost, v současné době není možné.

 
 
Reklama