Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kotvení boxů pro venkovní stínící techniku bez tepelných mostů

U nízkoenergetických domů opatřených tepelnou obálkou je správné kotvení venkovních prvků zásadní. V případě instalace boxů pro stínící systémy se jedná dokonce o dvojnásobné řešení tepelných mostů.

Venkovní stínící systémy jsou v případě moderních novostaveb plánovány obvykle tak, aby přední strana boxu na tento stínící systém (např. žaluziový box) byla v jedné rovině s budoucí fasádou. To vyžaduje zapuštění boxu do vrstvy tepelné izolace a ztenčení tloušťky tepelné izolace za boxem.

V případě použití běžné izolace hrozí vznik rozsáhlého tepelného mostu se všemi jeho negativními důsledky jako jsou vlhkost, degradace zdiva či stavebních konstrukcí a plísně. Tenká vrstva běžné izolace bohužel nedokáže zajistit dostačující tepelněizolační funkci.

Tuto situaci můžete zcela jednoduše vyřešit použitím vysoce účinné tenké tepelné izolace s nízkým součinitelem tepelné vodivosti λ. Vhodná je například vakuová izolace VakuPRO® s λ= 0,007 W/(m•K). Pro stejný tepelněizolační efekt stačí 5x tenčí vrstva VakuPRO® než běžné tepelné izolace. I v tak malém prostoru, jaký vznikne za boxem stínící techniky, lze tedy aplikovat funkční tepelnou izolaci.

Další potenciální tepelné mosty řešíme v místě kotvení boxů do fasády. Pomocí Tepelněizolačních montážních bloků PROPASIV® lze box přikotvit pevně a kompletně bez tepelných mostů.

Tepelným mostům a jejich řešení se věnuje i videorozhovor s odborníky z firmy PROPASIV na estav.tv. Kromě problematiky tepelné izolace a kotvení boxů stínící techniky se v rozhovoru dozvíte i mnoho dalších informací o tepelných mostech a jak jim v praxi předcházet.

Videorozhovor: O tepelných mostech a jejich řešení PROPASIV®


PROPASIV s.r.o.
logo PROPASIV s.r.o.

Vyvíjíme a prodáváme špičkové stavební prvky pro přerušení tepelných mostů. Zabýváme se speciálními izolacemi v technicky náročných stavebních situacích (izolování v tenkých vrstvách). Poskytujeme kompletní servis, poradenství a zpracování technické ...

 
 
Reklama