Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový penzion v srdci Harrachova od VESPER HOMES je i podle investora „pecka“

Harrachov patří k nejvyhledávanějším střediskům západních Krkonoš a jeho poloha na hranicích s Jizerskými horami a Polskem přímo vybízí k aktivnímu poznávání krás horské krajiny, přilehlých městeček a romantických zákoutí.

Nové možnosti ubytování tady od letošního roku nabídne nový penzion, realizovaný pro soukromého investora společností VESPER HOMES. Svůj podíl na úspěšné a rychlé realizaci měly i tady sádrovláknité desky fermacell®. Investor penzionu měl od počátku jasno v tom, že chtěl po architektonické stránce co nejméně zatížit okolí pozemku, kde hodlal stavět. Současně však usiloval zachovat charakter horské lokality, která je s dřevěnými stavbami už po staletí spjatá. Důležité bylo pro něj i minimalizovat „mumraj“ během samotné stavby a co možná nejvíc výstavbu v lokalitě zkrátit.

Jeho setkání s Michalem Šopíkem, majitelem společností VESPER HOMES a VESPER FRAMES, tak nebyla náhoda. On měl nápad, firmy Michala Šopíka umí podobné stavby navrhnout, vyrobit a pak i realizovat. Architekt Jaroslav Šimek na základě zadání rozvinul původní koncept modulového domu tak, aby plnil ty nejpřísnější požadavky estetické i funkční.

Michal Šopík se svými projektanty převedli návrh do 3D modelu: to je pro stavby s prefabrikovanými konstrukcemi, které se už na pozemku jen montují, zcela zásadní. Projektování, výroba i montáž je sice náročná na dodržování všech technologických postupů a na vysokou kvalifikaci lidí, ale je mimořádně příznivá rychlostí výstavby, čistotou staveniště a velkou přesností. Všechno se zkoumalo a řešilo na virtuálním dvojčeti. Po odsouhlasení se mohla spustit výroba a krátce poté i samotná montáž.
Vzhledem k místním klimatickým podmínkám byla u dřevostavby důležitá statická pevnost a odolnost celé konstrukce proti vodě a sněhu. Statiku domu pozitivně ovlivnily i vlastnosti sádrovláknitých desek fermacell®, které VESPER FRAMES tradičně používá na obklad svých stěnových konstrukcí. Kromě efektivně řešené statiky a zatížitelnosti ocení majitel penzionu i vysokou požární odolnost, dobrou akustiku a příjemné klima v místnosti, tedy vlastnosti, které jsou pro tyto suché deskové materiály typické a charakteristické. Tým lidí pod vedením Michala Šopíka si na deskách a systému suché výstavby fermacell® cení i jednoduché upevnění, jednovrstvé opláštění, variabilitu využití a vysokou bezpečnost celého konstrukčního systému.

Zkrácení výstavby je v horských lokalitách důležité nejen s ohledem na lidi, kteří tady žijí nebo tady tráví volný čas, ale i kvůli výrazně kratší stavební sezóně. Povětrnostní vlivy tady výstavbu buď úplně zastaví nebo velmi komplikují. Díky dokonalé organizaci se i nový penzion podařilo zvládnout včas a v daném termínu.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...

 
 
Reklama