Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fermacell na opláštění a podlahách modulární dřevostavby nové mateřské školy firmy Eko modular ve Střelicích u Brna

Ve Střelicích u Brna vyrostla v létě 2020 první mateřská školka v ČR, realizovaná formou modulární dřevostavby. Realizátorem a dodavatelem byla společnost Eko modular s.r.o. z Tvrdonic u Břeclavi.

Materiály fermacellTM i tady prokázaly své přednosti v oblasti modulárních staveb i dřevostaveb – zejména vysokou požární odolnost, doplněnou o excelentní statiku, pevnost, mechanickou odolnost a akustiku. Modulární výstavba zažívá ve světě obrovský boom a její nesporné výhody jsou postupně objevovány a doceňovány i u nás. Rychlost, vysoká preciznost provedení a detailu s ohledem na výrobu v hale v rámci řízených procesů výroby, krátká doba montáže na pozemku stavby a absence výkopových prací, těžké techniky a hluku na staveništi jsou přednosti, které ocenili a oceňují všichni investoři, kteří stavbám z modulů věřili a dali jim důvěru.

Důvěra vedení obce Střelice u Brna tomuto typu staveb se vyplatila. Proces projektu výstavby MŠ se datuje do července roku 2019, kdy vznikl požadavek obce na rozšíření kapacity mateřské školy. Na začátku vznikla základní studie školky, kterou měla tvořit jedna třída pro 28 dětí. V březnu roku 2020 bylo vypsané výběrové řízení na dodavatele stavby s požadavkem, aby zakázka byla hotová do konce července 2020. Zastupitelé již od počátku uvažovali o modulární výstavbě. Důvodem byla skutečnost, že v obci chyběl čas na „tradiční“ řešení formou zděné stavby - požadavkem totiž bylo spustit provoz školky od září 2020. Výběrové řízení vyhrála s návrhem Ing. Gabriely Šmardové společnost Eko modular s.r.o. a ihned se pustila do práce.
Po vytvoření výrobní dokumentace zahájila na konci března ve svém výrobním zázemí výrobu atypických čtyřmodulů o rozměrech 3x4x13 m a 4x12 m. Již 8. června 2020 nakládala všechny moduly na kamiony, samotná montáž trvala řádově jen hodiny, a již ten den odpoledne byly všechny moduly na svém místě. Následné práce – spojení modulů, kompletování elektroinstalace, vodoinstalace aj. ukončili pracovníci firmy 24. července a o tři dny později předala společnost hotovou stavbu objednateli, tedy obci, k řádné kolaudaci. Celý proces výroby a montáže tedy trval rekordních 119 dní.

Na opláštění nové střelické školy bylo potřeba 1060 m2 sádrovláknitých desek fermacellTM, na podlahy se spotřebovalo 180 m2 podlahových prvků fermacellTM. I u této modulární dřevostavby si realizační firma Eko modular s.r.o. vybrala materiály fermacellTM zejména pro jejich vysokou požární odolnost, doloženou evropskými certifikačními autoritami. Značka fermacell tak opět potvrdila své velmi silné postavení v oblasti modulární výstavby a dřevostaveb pro investory z řad obcí a měst – tuzemské portfolio referenčních škol a školek, na kterých jsou pro opláštění a suché podlahy použity materiály fermacell, se rok od roku systematicky rozšiřuje.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...

 
 
Reklama