Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rčení „jedna deska na všechno“ tady pro fermacell platí na 100 %

V kompletně rekonstruované devítipodlažní budově Rezidence Hradební v Ústí nad Labem, kde po přestavbě vznikly administrativní prostory a téměř sedm desítek nájemní bytů, byly všechny dělící konstrukce provedeny ze sádrovláknitých desek fermacellTM tloušťky 12,5 mm.

Příčky v rámci bytů jsou jednovrstvě opláštěnou skladbou typu 1S11, mezibytové příčky jsou opláštěné dvouvrstvě 1S31 (v bezpečnostním provedení RC3) a u předstěn je využita konstrukce 3S12.

Historie budovy …

Budova bývalých Pozemních staveb byla postavena ve slohu nový brutalismus a vyrostla v letech 1974 – 1977. Autory projektu byli architekti Bergr, Hejduk a Drtikol. Objekt sloužil jako administrativní budova. Fasáda budovy byla kompletně provedena z pohledového betonu, litého do trapézových plechů – to dodalo fasádě charakteristický vzhled.

… a její současnost

Vzhledem k tomu, že tato budova byla postavena v době naprosto jiných stavebních standardů, musel investor spolu s projektanty přistoupit ke kompletní rekonstrukci. Z celé budovy zbyl prakticky pouze základní betonový skelet a všechny příčky, inženýrské sítě atd. jsou nové. Při rekonstrukci přihlíželi k současným trendům a požadavkům na moderní bydlení. Cílem bylo propojit moderní technologie, ekologický přístup a omezit energetickou náročnost celé stavby při jejím provozu.

Původně se měl zachovat „surový“ vzhled litého betonu, ale s ohledem na velmi špatné izolační vlastnosti této fasády musel investor přistoupit k celkovému zateplení budovy. V rámci rekonstrukce vnějšího pláště budovy byla kompletně vyměněna i všechna okna. Díky tomu nyní celá budova splňuje ty nejvyšší energetické nároky. Touto rekonstrukcí došlo k posunu původní energetické třídy G (mimořádně nehospodárná) do třídy B (velmi úsporná).

Sádrovláknité materiály fermacell na všech stěnách a předstěnách

Příčky 1S11 jsou dnes už klasikou, zajímavé je však použití dvouvrstvého opláštění 1S31 v bezpečnostním provedení RC3. Požadavek na vyšší třídu bezpečnosti není u mezibytových příček výjimečný, naopak. FermacellTM měl však do jara loňského roku v podobném případě řešení s bezpečnostními stěnami fermacell, které měly bez plechové výztuže pouze třídu bezpečnosti RC2. Řada investorů však vyžadovala u svých projektů bezpečnostní stěny s třídou RC 3. V takových případech nabízel fermacellTM sádrovláknité stěny, vyztužené jednou či dvěma vrstvami plechu. Toto řešení nebylo ideální, komplikovalo realizaci příček a bránilo většímu uplatnění systémů fermacellTM u projektů, kde byla vyžadována vyšší třída, tedy RC 3.

Bezpečnostní stěny fermacell RC 2 a RC 3 nabízí všechny přednosti sádrovláknitých materiálů fermacellTM

Zákazník v nich získal certifikovaný produkt s výbornou akustikou, vysokou protipožární odolností a minimální tloušťkou, která šetří místo. U bezpečnostní příčky fermacell s třídou RC 3 už navíc nebylo nutné do konstrukce vkládat jednu či dvě vrstvy plechu.

Montovaná bezpečnostní stěna fermacell 1S31 s třídou bezpečnosti RC 3 je nenosná bezpečnostní příčka, samostatně stojící, s ocelovou spodní konstrukcí a opláštěním čtyřmi sádrovláknitými deskami fermacell 12,5 mm. Konstrukci tvoří z obou stran dvě a dvě sádrovláknité desky fermacell o tl. 12,5 mm, každá z dvojic je slepená podlahovým lepidlem fermacell (rozteč lepení po 312,5 mm). Mezi deskami je nosná konstrukce z ocelových pozinkovaných CW profilů šířky 50 mm (rozteč 625 mm) a vrstva izolace.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...

 
 
Reklama