Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mies van der Rohe Award 2017 – Evropská cena za současnou architekturu - bodovalo bydlení

Triumfovala současná nizozemská a belgická architektura a téma kolektivního a cenově dostupného bydlení. Hlavní cenu získal projekt kolektivního bydlení DEFLAT KLEIBURG v Amsterdamu.

V pátek 12. května 2017 Nadace Miese van der Roheho v Barceloně oznámila vítěze Ceny EU za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award 2017.

  • Hlavní cenu získal projekt kolektivního bydlení DEFLAT KLEIBURG v Amsterdamu od studií NL Architects a XVW architectuur.
  • Cenu pro začínající architekty získal bruselský ateliér MSA/V+ za projekt bydlení NAVEZ v Bruselu.
Jedná se o triumf současné nizozemské architektury a jednoznačné vyzdvižení tématu kolektivního a cenově dostupného bydlení do popředí. V historii přehlídky Evropské unie je to také poprvé, kdy se vítězem nestala novostavba, ale obnova stávajícího objektu. Ceny budou slavnostně předány na ceremoniálu v Barceloně 26. května 2017.

Vítězný projekt mezinárodní porotu nadchl svým inovativním přístupem k renovaci jednoho z největších bytových objektů v Nizozemsku s názvem Kleiburg

Architekti z amsterodamského studia NL přitom nejsou v Mies Rohe Award žádným nováčkem, v roce 2005 získali Cenu pro začínající architekty za BasketBar v Utrechtu. Poměrně zajímavý je také příběh oceněného bytového komplexu, který byl společenstvím DeFlat zachráněn před demolicí doslova za pět minut dvanáct. Došlo k přeměně v tzv. „Klusflat“, což je způsob bydlení, kdy si nájemci renovují či upravují své bytové jednotky sami. Projekt se tak stává společným úsilím mnoha lidí, což porota jednoznačně vyzdvihla, současně s tím, že se jedná o nanejvýš aktuální téma cenově dostupného bydlení.





Zdroj: Mies van der Rohe Award 2017 – Evropská cena za současnou architekturu

Předseda poroty Stephen Bates, historik architektury z Velké Británie, podotkl:
„DeFlatKleiburg přímo reaguje na současné řešení krize ohledně bydlení v evropských městech, kdy je až příliš často jedinou snahou rok od roku budovat více domácností, zatímco hlubší otázky zůstávají nezodpovězeny – např. jaký typ bydlení by měl být vybudován. Kleiburg nám napomáhá představit si tento nový druh architektonického projektu, který odpovídá změnám v našem životním stylu a vykročuje směrem k domácnosti 21. století. Revitalizace stávající zástavby a mnohdy i její radikální transformace je přitom stejně důležitá jako experimentování s novým tvaroslovím a dosud nevyzkoušenými technologiemi či materiály.“

VIDEO DeFlatKleiburg
Cenu pro začínající architekty získal ateliér MSA / V + za projekt NAVEZ – pět bytových jednotek umístěných na severní straně při vstupu do Bruselu.

Jedná se o veřejnou investici, jež ukazuje novátorský přístup k péči o příměstské oblasti a současně nabízí příkladné byty pro velké rodiny. Porota ocenila vysokou kvalitu jednotlivých bytů, z nichž každý je naprosto jedinečný, a současně všechny nabízí benefity v podobě přirozeného světla ze všech směrů, působivé výhledy a dynamické prostorové zážitky jak ve společných, tak v soukromých prostorech. Porota také vyzdvihla, že architekti pečlivě pracovali s integrací budovy do okolí a současně jí ponechali natolik výrazný charakter, že se stala orientačním bodem celé oblasti.

VIDEO projektu NAVEZ
ČESKÁ KOMORA ARCHITEKTŮ
logo ČESKÁ KOMORA ARCHITEKTŮ

Česká komora architektů (ČKA) je stavovská profesní organizace. Byla zřízena zákonem č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů, jako ...

 
 
Reklama