Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Velké stavební firmy v Praze o agenturní pracovníky nemají zájem

Velké stavební firmy v Praze o agenturní pracovníky nemají zájem. Agentury jim nenabízejí profese, které jim scházejí. Podíl zaměstnaných cizinců se u nich pohybuje v jednotkách procent.

Většinou jde o Slováky. Uvedli to zástupci pražských stavebních firem s ročním obratem přes pět miliard korun, které dnes ČTK oslovila. "Agenturní zaměstnance nemáme, agentury nevyužíváme. Zásadním důvodem je, že nenabízejí profese, které nám scházejí. Tedy kvalifikované lidi ve stavebnictví. Většina agentur se zaměřuje na automotive. Zde se uplatní i lidé s nižší kvalifikací, kde se zaučí a zacvičí. To u odborných profesí ve stavebnictví není možné," uvedl mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Ve firmě podle něj aktuálně pracuje 261 cizinců, což je necelá desetina z celkového počtu. Přes 90 procent cizinců tvoří Slováci. S velkým odstupem následuje sedm Ukrajinců, tři Bělorusové a Rusové. Oproti roku 2011 počet cizinců vzrostl o 15 procent. "Tendence je rostoucí, ale zase ne tak výrazná," doplnil Kostiha.

Co se týče kvalifikace, sto cizinců v Metrostavu podle něj pracuje na technicko-hospodářských pozicích, zbytek tvoří dělníci. "V první kategorii jsou to nejčastěji mistři, přípraváři a stavbyvedoucí. U dělníků jsou to hlavně betonáři, zámečníci, tuneláři, strojníci, tesaři, stavební montážníci nebo železáři. Z uvedených profesí je patrné, že jsou to lidé kvalifikovaní," uvedl dále Kostiha.

Podle mluvčího Hochtiefu Michala Taliána se podíl cizinců ve firmě mírně zvyšuje. Hochtiech jich má aktuálně 31, tedy zhruba tři procenta z celkového počtu. Podobně jako v Metrostavu převládají Slováci. "Nejčastěji se jedná o dělnické profese, jako například stavební dělník, ale také mistr stavební výroby, stavbyvedoucí nebo technolog-přípravář. Převážně jsou vyučeni a u techniků převládá maturita a vysokoškolské vzdělání. Agenturní pracovníky momentálně nemáme," sdělil Talián.

Strabag zaměstnává pouze občany Evropské unie. Podle mluvčí firmy Edity Novotné jejich podíl nepřesahuje pět procent. Jedná se zejména o občany Slovenska, dále také o Rakušany nebo Němce. "Tito lidé u nás pracují na nejrůznějších pozicích od managementu až po dělnické profese. Jsou to například strojníci, stavbyvedoucí nebo kalkulanti. Pracovnímu zařazení odpovídá i vzdělání. Jedná se o pracovníky s učňovským, středoškolským či vysokoškolským vzděláním. Agenturní zaměstnance nevyužíváme vůbec," doplnila Novotná.

Eurovia podle mluvčí Ivety Štočkové zaměstnává pouze Čechy a Slováky. Podobně je to u společnosti Skanska ČR a Slovensko, která jako jedna obchodní jednotka působí na obou těchto trzích.

Podle Asociace pracovních agentur v Česku pracuje asi čtvrt milionu legálně zaměstnaných agenturních pracovníků. Kromě toho se na trhu pohybuje stejný počet nelegálních pracovníků.

 
 
Reklama