Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Místo Hotelu Praha bude veřejnosti nepřístupný park školy

Na místě Hotelu Praha na pražské Hanspaulce, proti jehož plánovanému zbourání protestují některá občanská sdružení, bude veřejnosti nepřístupný park školy Open Gate.

Na setkání s novináři o tom informoval Vladimír Mlynář, ředitel pro vztahy s veřejným sektorem PPF, která hotel nově vlastní. Občanská sdružení chtějí hotel prohlásit kulturní památkou, protestní shromáždění proti bourání budovy uspořádali i dnes odpoledne přímo u sídla finanční skupiny PPF. Sešly se tam zhruba čtyři desítky lidí.

Park na místě hotelu nebude jako součást soukromé školy přístupný veřejnosti. "Budova školy Open Gate vyroste dole v sousedícím areálu bývalé rezidence kanadského velvyslance i v místě, kde jsou nyní chátrající garáže," doplnil Mlynář.

Budovu hotelu by nový majitel chtěl začít bourat v zimě, všechna povolení ale zatím nemá. "Podle optimistického odhadu by demoliční práce měly trvat šest měsíců," uvedl Mlynář. Plán zbourat hotel oznámila PPF v polovině června. Krátce před tím rozhodlo ministerstvo kultury, že nezahájí řízení o tom, zda by Hotel Praha mohl být kulturní památkou.

Historik architektury Ladislav Zikmund-Lender, který je iniciátorem současných protestů, postup ministerstva kritizuje. "Na největší vině je ministerstvo kultury, které mělo ihned zahájit řízení na prohlášení za kulturní památku. Tím by zabránilo majiteli s hotelem jakýmkoliv způsobem manipulovat, než aspoň bude budova zdokumentována a bude rozhodnuto, což se nestalo. Takže tady velký dík odcházející ministryni," prohlásil Zikmund-Lender, podle nějž je Hotel Praha "pozoruhodnou architekturou v kontextu architektonické produkce přelomu 70. a 80. let minulého století".

Chystanou demolici hotelu kritizuje také Dominik Forman z iniciativy Vekslák bourá Prahu. "Hotel považujeme za unikátní dílo. Za mimořádnou architekturu, která u nás nemá obdoby a těžko někdy v budoucnu vznikne něco tak velkolepého a velkorysého, jako je Hotel Praha," prohlásil Forman a kritizoval, že vybavení hotelu začalo být demolováno ještě před definitivním rozhodnutím ministerstva kultury.

Mlynář však informace, že by PPF v hotelu ničila jeho vybavení, které je podle historiků umění cenné, popřel. "Hotel jsme převzali kompletně vyklizený. Bývalý gruzínský majitel rozprodal veškeré vybavení hotelu movité povahy, tedy například všechna křesla, pohovky či dokonce odmontovali i zlaté kohoutky. Všechno, co šlo odnést, odnesli," uvedl Mlynář. PPF podle něj objekt převzala 27. června, autoři návrhu na prohlášení hotelu za památku tvrdili, že práce spojené s demolicí v hotelu probíhaly od 14. června.

Ceněné lustry od Stanislava Libenského či Pavla Hlavy byly podle Mlynáře demontovány a jsou nyní uloženy v budově hotelu. "Nabízeli jsme je Muzeu Hlavního města Prahy, Uměleckoprůmyslovému museu Praha i Galerii Hlavního města Prahy, ale o většinu z nich neměl nikdo zájem," podotkl.

Uměleckoprůmyslové museum tvrdí, že vlastníky na uměleckohistorickou hodnotu interiéru upozorňovalo s tím, že nejvhodnějším řešením by bylo při zachování objektu ponechat nejvýznamnější realizace na místech, pro která byly zhotoveny. "Bylo dohodnuto převzetí některých drobnějších uměleckých děl a součástí zařízení do sbírek UPM (např. informační systém od Jiřího Rathouského, menší svítidla od Pavla Hlavy a další), aby nedošlo k jejich případné likvidaci nebo ztrátě," uvedla ana Ulipová z UPM.

PPF tvrdí, že je budova velmi energeticky náročná a její provoz není ekonomicky únosný. S tím Forman nesouhlasí. "Jsou plány, podle kterých lze udělat rekonstrukce tak, aby byl provoz efektivní a náklady se výrazně snížily. Dá se uvažovat i o jiném využití budovy, není nutné je provozovat jako hotel. Myslím si, že demolice je v takovém případě neadekvátní," tvrdí Forman.

Podle autorů návrhu na prohlášení hotelu za památku je hotel uměleckým dílem nadčasových architektonických a uměleckých hodnot, které by mělo být zachováno. Magistrátní památkáři ale uvedli, že hotel je sice kvalitní modernistickou stavbou, ale rozměry se vymyká dané části Dejvic a stavbu nelze "jednoznačně a bezvýhradně hodnotit jako architektonicko-urbanistický přínos své doby".

Kellner společně s manželkou Renátou provozuje nadaci The Kellner Family Foundation, která mimo jiné podporuje studijně nadané děti a mladé lidi vyrůstající v podmínkách, které jim ztěžují nebo neumožňují přístup ke kvalitnímu vzdělání. Podporu získávají studenti gymnázia a základní školy Open Gate. Obě školy, které Kellner založil, jsou v Babicích u Prahy. Gymnázium funguje od roku 2005, základní škola od roku 2011. Nadace už delší dobu plánuje školu rozšířit. Místem, kde má nová školní budova stát, je právě pražská Hanspaulka.

 
 
Reklama