Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rekonstrukce podlahy suchou cestou – ideální pro půdní prostory

Při rekonstrukcích především starších staveb bývá častým kamenem úrazu omezená únosnost nosné konstrukce. V případě rekonstrukce podlah v patře nebo půdních prostorech to může být skutečně problém. Řešením jsou suché plovoucí podlahy, které v porovnání s podlahami litými zatěžují nosnou konstrukci stavby asi o dvě třetiny méně.

Video z rekonstrukce podlahy pomocí Liaporu



Konstrukčně se jedná o sádrokartonové desky, které jsou položeny a vzájemně smontovány na suchý vyrovnávací podsyp z Liaporu (keramzitu). Na tyto desky se pak dá instalovat jakákoliv nášlapná finální vrstva, tedy koberec, lamino, PVC, dřevěná podlaha, ale i dlažba apod.

Rychlá pokládka

Způsob pokládky je velmi rychlý a jednoduchý. Nejprve se odstraní stará nevyhovující podlaha a očistí se podklad. První vrstvu nové podlahy vytvoří separační fólie (geotextilie). Na tuto folii se nasype a zarovná vyrovnávací podsyp z Liaporu. Jedná se o velmi lehké keramické kuličky průměru od 1 do 4 mm, které vznikají vypalováním a expandováním starého přírodního jílu. Díky tomu je pak podlaha velmi lehká, což je obrovská výhoda právě u rekonstrukcí domů, a navíc má dobré tepelně-izolační vlastnosti. Zejména v případě starých domů, kdy jsou podlahy velmi hrbolaté, a je potřeba vyrovnat skutečně velké výškové rozdíly, je možné podsyp z Liaporu pokládat v podstatě v libovolné výšce. Proto se také Liapor s úspěchem používá například k zásypům starých kleneb, trámových stropů apod.


Stará očištěná podlaha
Aplikace podsypu z Liaporu
Aplikace podsypu z Liaporu

Minimální výška podsypu by však neměla být menší než 2 cm. Nanesená vrstva podsypu z Liaporu se ručně zhutní obvykle dřevěnou latí. Souběžně s přípravou podsypu je důležité začít pokládat sádrokartonové desky. Doporučují se například ve dvou vrstvách desky Knauf F146, které jsou 12,5 mm silné a pokud nebude podlaha vystavována nějaké extrémní zátěži, celkově 25mm dokonale postačí.

Desky se na podsyp pokládají od nejvzdálenější zdi směrem ke dveřím a to v systému pero a drážka. Pro lepší tuhost konstrukce podlahy se v každém případě doporučuje desky ve spojích slepit a navíc prošroubovat. Kolem obvodu místnosti je rovněž nutné opatřit okraje podlahy – desek – dilatačními páskami.

Zcela posledním krokem u stavby nové podlahy je přetmelení spojů a jejich jemné zabroušení. No a můžete pokládat finální nášlapnou vrstvu. Čas stavby ve srovnání s cementovou stěrkou, která musí tvrdnout 3 týdny, je nesrovnatelný.

Šikovný řemeslník zvládne celý proces v jednom sledu a v jeden den


Detail zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu
Zpracování podsypu z Liaporu

Vylepšené vlastnosti

Takto vytvořená nová podlaha má kromě nízké objemové hmotnosti a rychlosti pokládky i další velkou výhodu. Kombinace sádrokartonových desek a podsypu z Liaporu velmi přispívá k dobré akustice místnosti. Tlumí výrazně kročejový hluk, který by mohl být jinak rušivý. Absence mokrého procesu je rovněž výhodou, zejména tam, kde bývají problémy s vlhkostí. Bližší informace o provádění podlah suchou cestou najdete na www.liapor.cz.

Materiál zakoupíte on-line na obchod.liapor.cz


Zpracování podsypu z Liaporu

Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.