Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Oprava podlahy zničené vodou

Jedná se bohužel o častý problém. V čerstvě opravené, nebo i nově postavené nemovitosti se objeví zásadní závady, které lze vyřešit jen dalšími stavebními pracemi. Zná to i majitelka rodinného domu v Praze Řeporyjích. Při rekonstrukci jejího domu odvedli instalatéři nekvalitní práci a odnesla to mimo jiné i nová podlaha v přízemí domu. Oprava podlahy tak byla nevyhnutelná.

Liapor, rekonstrukce podlahy
Liapor, rekonstrukce podlahy
Demontovaná poničená podlaha rodinného domu po havárii vodovodního potrubí
Demontovaná poničená podlaha rodinného domu po havárii vodovodního potrubí

„Bylo to k pláči, voda z potrubí po několika měsících prosakování zapříčinila deformaci nové podlahy a dokonce se objevila plíseň. Naše podlaha tak rázem byla plovoucí nejen co do definice typu, ale doslova,“ uvedla majitelka domu.

Bylo jasné, že problém se musí velmi rychle řešit. Po předchozí negativní zkušenosti se proto obrátila na renomovanou firmu, nejen instalatérskou, ale rovněž stavební. Ta jí poradila jak podlahu velmi rychle opravit a pokud možno bez jediné kapky další vody. Jednalo se o suchou plovoucí podlahu. Konstrukčně se v podstatě jedná o suchý vyrovnávací zásyp, na který jsou položeny sádrokartonové desky a na nich finální nášlapná vrstva.

Jako první bylo nutné poškozenou podlahu vykopat a opravit potrubí, jehož závada vše zavinila. Protože jednou z příčin, proč potrubí prasklo, mohla být přílišná váha původní podlahy, betonová stěrka či cokoliv podobného nepřicházela v úvahu. První vrstvou nové podlahy byla separační fólie, v našem případě z netkané geotextilie. Následně byl až do potřebné výše nasypán Liapor.

Liapor jsou keramické kuličky vyráběné vypalováním a expandováním přírodního, minimálně 80 let starého jílu. Vyrábí se s různými frakcemi (průměry kuliček). Pro suchý podsyp podlah se hodí frakce do velikosti maximálně 4 mm, protože větší kuličky by nezapadly do malých skulin. Doporučována je konstrukční výška podsypu minimálně 2 cm, maximální výška ale není nijak limitována.

„Zásyp z Liaporu jsme pak zarovnali a zhutnili dřevěnou latí a položili na něj sádrokartonové desky.“

Liapor, rekonstrukce podlahy
Liapor, rekonstrukce podlahy
Rychlost aplikace suché plovoucí podlahy je ojedinělá
Rychlost aplikace suché plovoucí podlahy je ojedinělá
Liapor, rekonstrukce podlahy
Liapor, rekonstrukce podlahy

Při pokládce je třeba vždy postupovat od nejvzdálenější zdi směrem ke dveřím. Desky se pokládají systémem pero – drážka, ale abychom dosáhli potřebné tuhosti podlahy, raději jsme je také slepili a prošroubovali. Kolem obvodových zdí jsme umístili dilatační pásky. Nakonec jsme přetmelili všechny spoje v podlaze a tím byla připravena pro položení finální pochozí vrstvy. Tady si každý může vybrat dle svého vkusu – vhodný je koberec, plovoucí podlaha, lamino, PVC nebo třeba dlažba.

„S podlahou jsem maximálně spokojená. Nejen, že byla hotová velmi rychle, ale dokonce nám pomohla dům odhlučnit, Všechny škody nám sice nahradila pojišťovna, ale cena Liaporu nás mile překvapila. Chceme ho využít i při rekonstrukci půdních prostor,“ doplnila majitelka.

Liapor zakoupíte v e-shopu obchod.liapor.cz. Detailnější informace o suchých podlahách naleznete na webových stránkách www.liapor.cz.

Video z podobné rekonstrukce podlahy pomocí Liaporu:


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.