Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bytový komplex v rakouském Brixenu vsadil na bezúdržbovost vnějšího pláště budov

Moderní sídliště B15 v jižním Tyrolsku je úspěšným příkladem energeticky účinných staveb šetrných k životnímu prostředí. PREFA zde zabodovala v mnoha ohledech - vysokou kvalitou, dlouhou životnosti, odborným poradenstvím, perfektním zpracováním a skutečností, že fasádní šindel PREFA je vyroben až z 90 % recyklovaného hliníku.

Komplex B15 je ukázkou jednoduchosti a efektivnosti. Čtyři na jih orientované budovy tvoří ucelený bytový komplex podle návrhu slavného architekta Dr. Othmara Treffera, který se vyznačuje jasnou strukturou a napjatým stylem. Vysoké skleněné panely lemující jižní průčelí domu umožňují proniknout přirozenému světlu a teplu do jednotlivých bytů. Ve spojení s odpovídající tloušťkou stěn a zateplení se komplex B15 přiblížil hranici 50 kWh/m2 pro dosažení tepla potřebného k jeho vytápění. I díky tomu je oficiálně certifikován jako energeticky šetrný dům.

Z hlediska bezúdržbovosti mohla PREFA pro rekonstrukci vnějšího pláště domu nabídnout ty nejlepší argumenty. „Materiál jako hliník disponuje mnohými vlastnostmi, které jsou ideální pro bezúdržbové užívání. Nereziví ani nepopraská, je zcela odolní vůči vichřicím a zaručuje trvalou kvalitu po mnoha desetiletí. K tomu je plně recyklovatelný“, vysvětluje Reinhold Augschöll ze společnosti PREFA Aluminiumprodukte. Další výhodou je nízká hmotnost hliníku, což umožňuje úsporu při dimenzování střešních konstrukcí a jednoduší zpracování přímo na stavbě. Celou realizaci v krátké době provedla klempířská firma Prenn z rakouského Mühlwaldu. Pro architekta Dr. Othmara Treffera byl důležitý také široký výběr barevných odstínů výrobků PREFA pro dosažení jednotného obrazu budovy.

Hliník - nejlepší kvalita

V Brixenu bylo fasádním šindelem PREFA pokryto celkem 480 m2 plochy. Materiál pro výrobu těchto šindelů tvoří z 90 % sekundární hliník. To dokazuje, že hliník je recyklovatelný, a že ani při druhotném zpracování neztrácí kvalitu potřebnou pro garanci vlastností produktů PREFA.

Fasádní šindel - tradiční a vždy moderní

Fasádní šindele PREFA spojují osvědčený kosočtvercový tvar s nejmodernějšími high-tech vlastnostmi hliníkových materiálů. Možnost pokládky s tříčtvrtinovým překrytím v kombinaci s mnoha standardními barvami nabízí krásné a harmonické fasády, a to jak na velkých, tak na malých plochách. Nezbytné drážky podél stěny a boční strany zajišťují bezpečnost proti povětrnostním vlivům.


PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.
logo PREFA Aluminiumprodukte s.r.o.

Vyrábí hliníkové střešní a fasádní systémy v mnoha barevných odstínech, včetně kompletního sortimentu příslušenství. PREFA je také výrobcem montážního systému k solárním a FVE panelům. Záruka 40 let na kvalitu materiálu a u povrchové úpravy P.10 rovněž ...