Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Protihluková ochrana interiérových příček, pracovní postupy a uchycení pomocné konstrukce

Konstrukce příčky, která je schopna od sebe zvukově izolovat dvě místnosti z hlediska hluku přenášeného vzduchem, zajišťuje vzduchovou neprůzvučnost. Stěna opatřená výplní izolace z kamenné vlny ROCKWOOL zabezpečí útlum hluku až o 15 dB. Deska Airrock ND má vynikající akustické vlastnosti a tepelněizolační vlastnosti (λd=0,035 W/m.K).

Ve většině místností především starších bytů i rodinných domů, ale i novostaveb, jsou zvuky a hluk přicházející ze sousedících prostor téměř na denním pořádku. Někdy tedy máte pocit, že vlastně bydlíte v jedné společné místnosti.

Nedejte šanci hluku proniknout do soukromí

V tom lepším případě slyšíte jen mluvené slovo, které se může stupňovat do křiku či pláče, do toho se pak přidá hlasitě puštěné rádio nebo televizní přijímač, vrtačka souseda kutila a idylka pohodového odpočinku po celodenní práci je rázem pryč. Jak tomu předejít? Řešením je protihluková ochrana interiérových příček zvukovou izolací z kamenné vlny ROCKWOOL.

Pokud otázku ochrany proti hluku neřešíte dlouhodobě, může postupem času dojít i k vážnému poškození vašeho zdraví. Zajištění protihlukové ochrany je opatřením, které snižuje přenos hluku od zdroje k jeho příjemci. Schopnost stavebních konstrukcí přenášet a zeslabovat zvuky šířící se vzduchem zabezpečuje akustická izolace.

Konstrukce příčky, která je schopna od sebe zvukově izolovat dvě místnosti z hlediska hluku přenášeného vzduchem, zajišťuje tzv. vzduchovou neprůzvučnost. Čím je hodnota této neprůzvučnosti vyšší, tím lépe. Stěna opatřená výplní izolace z kamenné vlny ROCKWOOL zabezpečí útlum hluku až o 15 dB. Pokud jste tedy běžně zaslechli puštěný televizor ze sousední místnosti, znamená to, že po realizaci kvalitní akustické izolace příslušné příčky zaslechnete maximálně tlumený hovor nebo drobný šum.

Zvuková izolace z kamenné vlny ROCKWOOL pro útlum hluku i úsporu tepla

Kamenná vlna, vyráběná z přírodního čediče, dokáže pohltit široké spektrum zvukových frekvencí a snížit odraz zvuku i hladinu samotného hluku. Díky této jedinečné vlastnosti je její použití k ochraně před hlukem ve formě zvukových izolací ideální.

Nejvhodnějším materiálem pro izolaci příček je deska Airrock ND. Má vynikající akustické vlastnosti a zároveň nejlepší tepelněizolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti má hodnotu 0,035 W/m.K). Její aplikací jednak zamezíte přístupu hluku a na druhé straně výrazně šetříte energií. Deska je v celém svém objemu hydrofobizovaná, velmi dobře tedy propouští vodní páry. Umožňuje tak stěnám "dýchat" a zamezí tvorbě plísní. Díky své nehořlavosti zajistí i efektivní ochranu před ohněm. Při zvýšených požadavcích na požární bezpečnost je doporučeným materiálem izolace Airrock HD.

Pokud se rozhodnete pro zvukovou izolaci příček kamennou vlnou ROCKWOOL, tak jste se rozhodli pro dobrou investici. Oceníte ji vy i vaši blízcí, protože si budete moci užívat nerušený odpočinek, klidný spánek i zdravé bydlení se zvukovou i tepelnou pohodou...

Jak správně příčky zvukově izolovat?

Izolační deska Airrock ND je lehká a velmi dobře se s ní pracuje. Nesesedá a dobře drží tvar i po letech. Lze ji doporučit, jak pro lehké sádrokartonové příčky, tak pro nosné stěny. Základní rozdíl při montáži spočívá v uchycení pomocné konstrukce. Postup při izolaci vnitřních příček je tedy následující:

  1. Připevnění pomocné konstrukce příčky (ocelový profil nebo dřevěné hranoly) - v případě nosné stěny je předsazena a tvoří předstěnu, která by však k nosné stěně neměla být přikotvena, ani jinak připojena. Lehké příčky se uchycují k podlaze, stropu a okolním stěnám.
  2. Vložení izolace - připravená konstrukce se vyplní izolačními deskami tak, aby nevznikly žádné mezery kolem nosných profilů a spáry mezi izolací.
  3. Lepení separační PE pásky - celý obvod kovové konstrukce příčky se opatří samolepicí PE páskou, která slouží jako "rušič" přenosu hluku.
  4. Montáž obkladových desek - na konstrukci s izolační výplní a PE páskou lze poté upevnit sádrokartonové, popř. dřevotřískové, desky.
  5. Vyplnění spár a spojů - spáry po obvodu konstrukce a stejně tak spoje mezi deskami je nutné zatmelit.
  6. Povrchová úprava - ...a jste ve finále. Na realizovanou správně zaizolovanou stěnu už stačí jen aplikovat omítku a malbu nebo ji vytapetovat.

Tepelné, zvukové a protipožární izolace ROCKWOOL - VNITŘNÍ PŘÍČKY, technická řešení

Detaily napojení na okolní konstrukce

Rozvody vody, kanalizace a topení v akustické příčce pokud možno nevedeme. Tyto rozvody a místa prostupů jsou akustickými mosty a velmi výrazně zhoršují vzduchovou neprůzvučnost. U plovoucích podlah příčku osazujeme na nosnou konstrukci, ne na roznášecí vrstvy plovoucí podlahy (viz obr. 22, 23).

Čím je hodnota vzduchové neprůzvučnosti vyšší, tím lépe!

Pro stavební neprůzvučnost R'w platí vztah R'w = Rw - k (dB), kde k je korekce závislá na vedlejších cestách šíření zvuku. (Pro běžné konstrukce k = 2-3 dB, pro složené konstrukce se doporučuje určit individuálně se znalostí okolí a bočních cest).

Základní hodnotící normou je ČSN 73 0532, která má název "Akustika - Hodnocení zvukové izolace stavebních konstrukcí a v budovách - Požadavky pro stavební neprůzvučnost stěn R'w (dB)."

Další informace o doporučených izolacích pro konstrukce příček se dozvíte na stránkách www.rockwool.cz.

 
 
Reklama