Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

První kancelář vytištěná 3D tiskárnou

Technologie 3D tisku neustále posouvá své hranice, je pořád těžší najít objekt, který ještě nebyl úspěšně vytištěn. Takzvaná kancelář budoucnosti se nachází v centru Dubaje.

3D tisk je možný v nanometrových velikostech, výroba obytných budov představuje opačný extrém.

S rostoucími požadavky stoupá potřeba inteligentních řešení, která jsou často prezentována pod označením smart cities neboli chytrá města. Tato řešení integrovaná do infrastruktury měst a obcí vedou ke zlepšení kvality života jejich obyvatel – díky použití nejmodernějších technologií dochází ke zvyšování efektivity, bezpečnosti, ekonomické konkurenceschopnosti, tvorbě příjemného a zdravého prostředí pro život. Jednou z nedávno zavedených technologií je právě využití 3D tisku ve stavebnictví.

Projekty šanghajské společnosti Win Sun

3D tisk je možný v nanometrových velikostech, výroba obytných budov představuje opačný extrém. Přesto se jedná o nesmírně progresivní kategorii – především v Číně bylo v poslední době zrealizováno několik převratných staveb. Vznikl zde například pětipodlažní bytový dům, nejvyšší stavba svého druhu na světě, nebo 10 domků, které byly vyrobeny během rekordních 24 hodin.
Pod těmito projekty je podepsána šanghajská společnost Win Sun, která se rovněž podílela i na dubajské kanceláři. Tyto stavby ale prozatím ukazují především na potenciál, který aditivní výroba skrývá, slouží jako předváděcí modely.
Synonymem pro 3D tisk jsou vyšší efektivita, přesnost a úspora nákladů. Na stavbě kanceláře se díky metodě 3D tisku podařilo ušetřit přibližně 50 procent nákladů, ve srovnání s obdobným typem stavby.

Plně funkční kancelářská budova v Dubaji


Plně funkční kancelářská budova v Dubaji ve Spojených arabských emirátech posouvá design i dokončovací práce 3D budov na zcela jinou úroveň.
  • Komponenty stavby byly vytištěny během 17 dnů s pomocí tiskárny dlouhé 36,6 m, vysoké 6,1 m a široké 12,2 m, samotný proces tisku mělo na starosti velké robotické rameno.
  • Jako stavební materiál posloužila speciální směs cementu, která byla testována ve Velké Británii a Číně.
  • Stavba se rozkládá na ploše přibližně 250 m2.
  • Na tisk dohlížel jeden technik, dalších sedm pracovníků instalovalo stavební díly a tým deseti elektrikářů a specialistů se postaral o elektrotechnické práce.
  • Podle dubajských představitelů může technika 3D tisku ve stavebnictví přinést o 50 až 80 % nižší náklady na práci a mohla by zkrátit dobu výstavby až o 70 %.

Není náhodou, že budova vznikla zrovna v Dubaji.


V dubnu letošního roku zde byla zveřejněna strategie, podle které by do roku 2030 mělo být 25 procent všech dubajských budov založeno na technologii 3D tisku. Stavba je první významnou iniciativou dubajského Museum of the future, které představuje možnosti a budoucnost vědy, technologií a inovací. Kancelář, která nyní bude sloužit jako centrála společnosti Dubai Future Foundation, byla slavnostně otevřena v květnu a celá stavba vyšla v přepočtu na 3, 4 milionu korun.

Řízení všech komponentů nové kancelářské budovy je integrováno do jedné platformy – systému Desigo CC společnosti Siemens.

Tato platforma umožňuje z jednoho centrálního místa kontrolu a optimalizaci technické infrastruktury stavby, bezpečnostních monitorovacích systémů, klimatizace a vstupního systému.

Kancelář využívá kamerový systém Siemens s HD kamerami, který umožňuje přístup přes aplikaci a webové klienty, vstupní systém je založen na biometrice a čipových kartách.
Siemens také dodal technologie požární ochrany pro detekci požárů, a to včetně multisenzorových detektorů, které se dokážou přizpůsobit měnícímu se prostředí a analyzovat falešná hlášení poplachů nebo přítomnost oxidu uhelnatého.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...