Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kreativní a moderní způsob bydlení v industriálním duchu

Loft with Love

Místo, kde se kvasilo pivo a skladovaly pivovarské sudy, dalo svou původní dispozicí podnět k originálnímu pojetí designu otevřeného a zároveň introspektivního prostoru pro kreativní a moderní způsob bydlení v industriálním duchu. Je jím loftový byt, netradiční bydlení v netradičních prostorách.

Oscar Wilde: „Žít v souladu se společností lze jenom za cenu nesouladu se sebou samým.“

Hlavní obytná místnost
Hlavní obytná místnost

Už zase konverze

Již po několikáté v našem povídání zavadíme o slovní spojení konverze industriální stavby. Tušíte správně. Konverze značí změnu funkce nebo změnu v účelu užívání daných prostor. Průmyslové budovy změnit na bydlení je úkol pro kreativce a taky pro investora. Představit si bydlení na patro, kupříkladu v polorozbořené textilní fabrice, je úkol často pro vizionáře nebo jasnovidce. Jinými slovy tato akvizice není pro každého, ale kdo na tuto myšlenku přistoupí, většinou nelituje. Odmyslit si balast, špínu, mírně řečeno „estetický nesoulad“ ruiny nebo zanedbané stavby, je často nad síly běžného člověka.

Galerie v patře
Galerie v patře
Ložnice
Ložnice
Pohled z kuchyně ke schodům
Pohled z kuchyně ke schodům

K tomu si právě najímáte profesionála, většinově architekta, který vidí za obzor a myšlenku vám zabalí do vkusné prezentace. Fotorealistické vizualizace jsou dnes na takové úrovni, že často dumáte, zda je to reál nebo počítačové ztvárnění myšlenky. Pokud máte dosti peněz, nabízí se i možnost projít se svým budoucím bydlením v reálném čase pomocí virtuální reality.

Kudy se to budeme procházet dnes?

Procházet se budeme loftovým bytem, což je vcelku zaužívaný výraz pro netradiční bydlení v netradičních prostorech. Loft pochází z anglického výrazu půda nebo podkroví v prostorách horních pater obchodních center nebo industriálních budov. Dnes je to vžité synonymum pro netradiční místa typu vodojemů, skladových prostor, zrušených dílen a hal, objektů nádraží a výčet těchto míst zdaleka nekončí. Původně se toto bydlení stalo v zahraničí jakousi luxusní revoltou, výstředností proti konzumní šedi a nudě zaběhaných zvyklostí. To je ten společenský soulad a nesoulad citátu Oscara Wilda. Toto bydlení nemusí reprezentovat vždy vzpouru proti konvencím, ale zcela běžné taky rozhodně není.

Každému jeho nebe, každému jeho loft

V našich končinách se industriální celky postupně dostaly do nitra zóny obytných a občanských staveb, kde často ztratily svůj smysl a opodstatnění z mnoha pragmatických důvodů. Příkladem je část Brna s původním textilním průmyslem. Moravský Manchester ztratil svůj prvorepublikový glanc i smysl, doba s ním zamíchala tak, že už na tuto tradici nedokázal nikdy řádně navázat. Podobně to bylo ve všech velikých městech našich, evropských a vlastně často i světových. V centrech měst vznikají nechtěné brownfieldy a současný trend je tyto místa zužitkovat a vdechnout jim život.

Půdorys přízemí
Půdorys přízemí
Půdorys patra
Půdorys patra
Dominantní schody
Dominantní schody

Pokud to nejsou blackfieldy s ekologickou zátěží odkázané na sanaci a odpis, pak není nad čím váhat. Máme zde leckdy zajímavé, hodnotné a historicky cenné objekty, ale nevyužívané, a neustálou poptávku po řešení bytové otázky. Kýžený výsledek z toho přímo křičí. Cest, jak na to, je několik, loftové bydlení je jednou z nich. Hrubé dělení loftů je na podkrovní nadstavby a vestavby zvané též loft podkrovní a loftový byt v budovách industriálního charakteru. Dispozice je často vzdušná, nedělená příčkami, na patro jako mezonet a má svá zřejmá specifika. Někdy nalezneme tento prvek u novostavby s komerčním účelem, kde se v horní části nabízí loftové bydlení. Takové chytré developerské počínání. Volné prostory v horní části jsou často bez vymezení místností, což je pochopitelně levnější pro realizaci, ale dražší při zobchodování. Zcela prosté, nicméně každému jeho nebe nebo jeho loft.

Podélný řez
Podélný řez
Pohled z galerie
Pohled z galerie
Pohled z pod schodů
Pohled z pod schodů

Loft with Love

Základní popis

Místo, kde se kvasilo pivo a skladovaly pivovarské sudy, dalo svou původní dispozicí podnět k originálnímu pojetí designu otevřeného a zároveň introspektivního prostoru pro kreativní a moderní způsob bydlení v industriálním duchu.

Studio CMC architects a.s.
Autor akad. arch. Vít Máslo, hlavní architekt
dipl. arch. David Richard Chisholm, hlavní architekt
Kontaktní e-mail vit.maslo@cmca.cz
Web www.cmca.cz
Adresa studia Jankovcova 49, 170 00 Praha 7, Česká republika
Umístění projektu Praha
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2018
Rok dokončení 2019
Užitná plocha 120 m2
Fotografie BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
Spolupráce Projekční tým: Ing. arch. Evžen Dub, Ing. arch. Gabriela Sekyrová, Ing. arch. Nela Niederle
Dodavatel stavby: CMC architects a.s., www.cmc.cz, MG-MONT s.r.o., www.mgmont.cz
Chodba
Chodba
Pohled z galerie
Pohled z galerie
Pohled od kuchyně
Pohled od kuchyně

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Původní pivovarská budova Prvního Měšťanského Pivovaru v pražských Holešovicích. Místo, kde se kvasilo pivo a skladovaly pivovarské sudy, dalo svou původní dispozicí podnět k originálnímu pojetí designu otevřeného a zároveň introspektivního prostoru pro kreativní a moderní způsob bydlení v industriálním duchu. Rekonstruovaný objekt zahrnuje celkem čtyřicet loftových jednotek, z nichž polovina jsou skutečné průmyslové lofty v původních skladových kójích, šest bytů vzniklo rekonstrukcí přední části budovy a čtrnáct bytů je umístěno v nové nástavbě směrem do prostoru náměstí.

Rekonstrukce areálu proběhla v roce 2008. Po deseti letech jsme se na stejné místo vrátili znovu, s realizací interiéru jednoho z loftů v původních pivovarských skladech. Skvělý klient, skvělá práce. Industriální charakter podtrhuje cihlová zeď bez omítky, ocelové schodiště, ocelová knihovna, betonová podlaha, černý strop.

Snahou bylo zachovat původní industriální charakter stavby a vytvořit prostor pro moderní bydlení s vysokým komfortem. Použité materiály ponecháváme ve svém surovém stavu a s přiznanou strukturou. Betonová podlaha nemá dilatace a je ponechána přirozenému popraskání. Elektrické rozvody vedou po povrchu cihlové zdi s černými koncovými prvky. Obytný prostor má výšku 6 m a je vybaven technikou na promítání. Loft má dvě koupelny pro dvě ložnice. Vstup je přes atrium umožňující venkovní posezení. Rovněž u obývacího pokoje je venkovní terasa.

Značky

Mobiliář: Konsepti,- B&B, Stockist – Hay

Atypický nábytek: Alnus s.r.o. – kuchyň /skříně, Lugi – jídelní stůl
Atypický nábytek – zámečnické práce: Glut s.r.o.
Osvětlení: Delta light, Light works, Flos
Sanita/obklady: Elite bath – Cielo, Laufen – Kartell, Hans Grohe.

O studiu CMC ARCHITECTS

CMC ARCHITECTS je mezinárodní architektonická kancelář se sídlem v Praze, s dvacetiletou historií, zaměřená na ekologické projektování, urbanismus a architekturu. Práce ateliéru zahrnují úspěšné a častokrát oceněné návrhy různorodých projektů, vypracovaných během bezmála dvacetileté historie v různých měřítkách a úrovních obtížnosti, ve 12 městech v sedmi zemích světa, včetně České republiky, Německa, Černé Hory, Rumunska, USA, Ukrajiny a Vietnamu.

Pohled ze sedačky na schody
Pohled ze sedačky na schody
Ložnice
Ložnice
Galerie
Galerie

CMC je společnost s mimořádným a velmi pečlivě sestaveným týmem, který na mezinárodní úrovni spolupracoval se světoznámými inženýry, umělci a architekty, jako jsou například Ateliers Jean Nouvel (Francie), Gehry Partners, (USA), ASYMPTOTE (USA), LRK (USA), MVRDV (Holandsko) a ARUP (Velká Británie). Výsledkem této špičkové mezinárodní spolupráce jsou bohaté zkušenosti a mimořádně široká škála znalostí, které může CMC využívat při své každodenní práci. Partnery Davida R. Chisholma a Víta Máslo spojuje zkušenost vlastní čtyřicetileté profesionální praxe.

David R. Chisholm a Vít Máslo se zároveň již více než deset let věnují i akademické práci, jsou činní jako sponzoři, učitelé a hostující oponenti na škole architektury ARCHIP (Architektonický institut v Praze), na Fakultě architektury ČVUT a Fakulty architektury a umění Technické univerzity v Liberci. Pánové Chisholm a Máslo byli také v roce 2008 nominováni za členy České akademie architektury a v roce 2009 se stali zakládajícími členy České rady pro šetrné budovy (CZGBC). CMC podporuje Galerii současného umění DOX, Festival městského designu reSITE a festival fotografie FOTOSFERA, které se každoročně konají v Praze.

Koupelna za ložnicí
Koupelna za ložnicí
Obývací část místnosti
Obývací část místnosti
Vstupní prosklené průčelí
Vstupní prosklené průčelí

Krédem CMC je podpora vzdělávání, umění a komunity, které jsou investicemi do budoucnosti městského prostředí a dynamiky jeho proměn.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie, část textů a autorská zpráva – STUDIO CMC ARCHITECTS A.S. a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.
 
 
Reklama