Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zateplení fasády domu bez polystyrenu - trend budoucnosti!

Většina obyvatel neprodyšně zateplených domů polystyrenovými deskami se dnes potýká s nepříjemnými plísněmi uvnitř i vně domu a radost jim kazí i nevzhledné praskliny na fasádě. Mnoho z nich již lituje svého rozhodnutí zateplovat polystyrenem. Moudré řešení přitom existuje….

Jsou jím odvětrávané fasády, které se zavěšují na speciální konstrukci tak, že mezi izolací a fasádou vzniká malá mezera, která umožňuje přístup a proudění vzduchu. Zdivo tak zůstává trvale suché a dobře zadržuje teplo. V domě pak nevznikají podmínky pro tvorbu plísní. Odvětrané fasády jsou vhodné i pro zateplování vlhkých staveb.

Nejvhodnější pro rodinné domy jsou tzv. stavebnicové odvětrané fasády skládané z drobných betonových tvarovek, které do sebe přesně zapadají. Díky důmyslné technologii spojování bez použití malty je fasáda zcela odolná proti popraskání, čímž do ní nezatéká - je nepromokavá i při "vodorovném" dešti. Materiálová struktura dává domu velmi pěkný a nezaměnitelný vzhled. Fasádní obklady jsou ekologické a plně recyklovatelné.

Zateplovací vrstvou uvnitř fasády je skelná vata, která díky odvětrávací spáře zůstává trvale suchá. Tloušťka zateplovací vrstvy závisí na tloušťce zateplovaného zdiva a požadavcích na výši tepelné úspory. Většinou se pohybuje kolem 10 cm.

Fasáda je naprosto bezúdržbová, lze ji kdykoliv rozebrat a znovu postavit, což majitelé ocení zejména při rekonstrukcích. Montáž se dá provádět v jakémkoliv ročním období. Výrobce poskytuje záruku 50 let. Při montáži odbornou firmou můžete využít dotaci z programu Zelená úsporám.

Nejlepší je obrátit se přímo na výrobce NOVABRIK CZECH, s.r.o (www.novabrik.cz).


STAVOBLOCK system, s.r.o.
logo STAVOBLOCK system, s.r.o.

Stavoblock system, s.r.o. je česká rodinná firma vyrábějící již 23 let unikátní stavební systémy, jejichž tvarové řešení sama vyvíjí a navrhuje. Portfolio společnosti nabízí produktové řady v odvětví fasád, zahradních zdí a dlažeb. Systémy mají společné ...