Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nekvalitní zateplení střechy umí nepříjemně potrápit. Rizikům se věnuje i chystaný webinář

Při rekonstrukci domů se projektanti i architekti často setkávají s okrajovými podmínkami, které celé řešení komplikují. V případě zateplení střech s dřevěnými konstrukcemi si pak musejí počínat velmi opatrně. Zateplením se totiž mění tepelně-vlhkostní režim konstrukcí a pokud není provedeno správně, může zadělat na vážný problém.

Nechtěné kondenzace dokáží obyvatele domu pěkně potrápit. Nárůst vlhkosti je totiž hlavní příčinou výskytu plísní, především v chladnějších měsících. Problémů způsobených vlhkostí je však mnohem více. „U dřevěných konstrukcí či konstrukcí, které obsahují dřevěné prvky, může vyšší vlhkost vést až k samotné degradaci materiálu, do konstrukce se také mohou pustit biologičtí škůdci. Nekvalitně provedená renovace navíc nepřináší žádané finanční a energetické úspory. Její následná oprava může být velmi nákladná a v některých případech neproveditelná,“ vysvětluje Ing. arch. Tereza Vojancová, technická poradkyně společnosti URSA.

Zateplení půdy jako řešení úniku energií

K největšímu úniku tepla u budov dochází právě přes střechu, na její zateplení se proto lidé zaměřují nejčastěji. „Důležité je si říct, zda chceme podkroví využívat jako obytný prostor, či nikoliv. Podle toho se pak soustředíme na zateplení šikmin, nebo aplikujeme zateplení na podlahu půdy či mezi trámy a nad ně. Pokud je však nosná konstrukce střechy vazníková, kvůli složitosti nosné konstrukce hrozí, že nedojde k dokonalému vyplnění všech prostor a špatně zaizolované místo se stane zdrojem úniku tepla i poruch,“ říká Vojancová.

Zateplení půdy
Zateplení půdy
Izolace pochozí půdy shora
Izolace pochozí půdy shora

Foukaná minerální izolace
Foukaná minerální izolace

V případě zateplení vazníkové konstrukce je proto vhodná tzv. foukaná izolace, která snižuje riziko vzniku tepelných mostů a dostane se i na hůře přístupná místa. Na trhu existuje hned několik produktů, včetně foukané izolace URSA Pure Floc, která neobsahuje ani zbytkový formaldehyd a je tak vhodná i pro alergiky a astmatiky.

„Správně aplikovaná izolace dokáže snížit energetickou náročnost budovy a současně dokáže pomoci s akustikou celé stavby. Díky nižšímu úniku tepla navíc přispívá také ke zpomalení globálního oteplování. V případě kvalitně provedené komplexní renovace je dokonce možné dosáhnout 70–90 % úspor energie,“ dodává Vojancová.

Vzdělávání nejen pro projektanty

Na zateplení střech se zaměřuje také online webinář „Správný návrh zateplení střech s dřevěnými konstrukcemi“, který se uskuteční zdarma 24. září od 15:00 do 15:45. Webinář se bude věnovat správnému návrhu zateplení z hlediska stavební fyziky a norem s důrazem na rekonstrukce. Postupně projde principy správného návrhu a provedení dřevěných trámových stropů pod nevytápěnými prostory, vazníkových konstrukcí a dvouplášťových plochých střech.

Webinářem účastníky provede Ing. arch. Tereza Vojancová, technická poradkyně společnosti URSA, která pomáhá zákazníkům správně vyřešit jejich skladby konstrukcí a poradit s výběrem vhodného materiálu. Online seminář se uskuteční v rámci projektu WOOD CAMP, který zaštiťuje ADMD. WOOD CAMP zahrnuje pravidelné semináře pro projektanty, architekty, stavební dozory a TDS a vzdělává je v oblasti navrhování a projektování dřevostaveb.

Více informací naleznete na www.admd.cz/woodcamp nebo na www.ursa.cz


URSA CZ s.r.o.
logo URSA CZ s.r.o.

Společnost URSA CZ s.r.o. je jedním z předních dodavatelů tepelných, akustických a protipožárních minerálních izolací na českém trhu. Širokou škálou řešení v pozemním stavitelství URSA naplňuje strategii být v čele udržitelného rozvoje a ochrany životního ...