Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytrá izolace® v zimě hřeje, v létě chladí, a přitom dům dýchá

Každý ze stavebníků, který se kdy pustil do rekonstrukce třeba i pouze několik málo let obývané nemovitosti, zjistil, že tepelná izolace v podobě minerální či skelné vaty doznala již po několika letech užívání značné změny. Nezřídka se se v konstrukci objevují velké plochy, kde izolace zcela chybí či místa, která jsou sice izolací přikryta, ale takovým způsobem, že o izolování nemůže být ani řeč. A to ještě nehovoříme o případech, kdy jsou především půdní či podkrovní prostory navštíveny kunou či jiným živočichem.

Minerální vata – nedokonalé vyplnění prostoru, kudy v zimě teplo uniká ven a v létě proniká dovnitř a prohřívá konstrukci.
Minerální vata – nedokonalé vyplnění prostoru, kudy v zimě teplo uniká ven a v létě proniká dovnitř a prohřívá konstrukci.
Kuna dokáže udělat v běžné izolaci opravdovou „paseku“.
Kuna dokáže udělat v běžné izolaci opravdovou „paseku“.

 
Chytrá izolace® – dokonalé vyplnění prostoru, které vytváří příjemné prostředí domu v zimě i v létě.
Chytrá izolace® – dokonalé vyplnění prostoru, které vytváří příjemné prostředí domu v zimě i v létě.
Logo Chytrá izolace

Podobné problémy spojené s tradičními izolacemi dokáže vyřešit Chytrá izolace®. Nejedná se již úplnou novinku na našem trhu, za dobu 6 let, kdy ji na území České republiky, Slovenska a Rakouska aplikuje společnost LIKO-S se svými partnery, zaizolovala Chytrá izolace® již na 5 000 objektů.

Při výběru tepelné izolace je třeba mít na paměti několik zásad, které mají vliv na tepelně izolační vlastnosti každého izolačního materiálu:

  • Izolace by po celou dobu životnosti domu neměla sesedat – sesedlá izolace obnažuje místa, která nejsou zaizolována,
  • Izolace by neměla měnit svou objemovou hmotnost – zvýšená objemová hmotnost zhoršuje tepelněizolační vlastnosti,
  • Izolace by neměla ve své skladbě držet vlhkost – vlhkost zhoršuje izolační schopnosti a zapříčiňuje vznik plísní,
  • Izolace musí dokonale vyplnit všechny detaily – místa za pozednicí, nároží a úžlabí jsou kritická místa při izolování střechy,
  • Izolace by měla vytvářet celistvou izolační vrstvu – u deskových a rohožových izolací jsou spáry mezi jednotlivými izolacemi místem tepelných ztrát.

Chytrá izolace® všechny tyto zásady splňuje a jde ještě dál. Díky jedinečné kombinaci vlastností Chytré izolace® je možno ji použít do difuzně otevřených skladeb konstrukcí, které pomáhají účinně předcházet hromadění vlhkosti v interiéru a zabraňují vzniku alergenů a plísní. Chytrá izolace® tak vytváří zdravé životní prostředí.

Proč difuzně otevřená skladba?

Difuzně otevřená skladba izolace umožňuje, aby prostory izolované takovouto izolací, dýchaly. Zjednodušeně můžeme difuzně otevřené a uzavřené skladby přirovnat ke klasické igelitové pláštěnce a moderní bundě z Gore-texu.

Schéma Chytrá izolace

Prostory s izolacemi, které jsou schopny absorbovat a držet vodu, musí být opatřeny funkční parozábranou, která zamezí průniku přirozeně vlhkého vzduchu z interiéru do izolace. Tak by totiž v zimě došlo ke kondenzaci vodních par v izolaci a tím by izolace přestala fungovat. Navíc by mohlo dojít působením vlhkosti k poškození krovů či jiných konstrukcí. Proto se místnost uzavře do pláštěnky a veškerá přirozená vlhkost je držena uvnitř místností. Každý, kdo měl na sobě delší dobu pláštěnku, tento pocit zná velmi důvěrně. Do této skupiny patří drtivá většina dnes používaných tepelných izolací.

Naproti tomu si představme moderní lehkou bundu, kterou neprofoukne vítr, ale ve které se nezpotíme ani při sportovním výkonu. Tato bunda propustí náš tělesný pot ven a zůstane přitom suchá. Stejným způsobem funguje i Chytrá izolace®, která umožňuje domu „dýchat“. Přes svou strukturu otevřených buněk propouští vodní páry, které na sebe vážou zplodiny lidské činnosti a jsou příčinou vlhkosti v interiéru. Snižuje tak zároveň nutnost intenzivního větrání, a tím i ohřívání chladného zimního vzduchu.

Technické parametry Chytré izolace®

Součinitel tepelné vodivosti λ10 = 0,03655 W/m.K
Objemová hmotnost ρv = 6,57 kg/m3
Faktor difuzního odporu μ = 3,3
Nasákavost a navlhavost 0,3 kg/m2

Chytrá izolace® je ideálním řešením pro zateplení vašeho podkroví, střechy nebo stěn. Je použitelná jak pro klasické domy, tak i pro dřevostavby nebo průmyslové haly. Kontaktujte proto tým Chytré izolace®, který vám dle vašich požadavků zdarma navrhne optimální strukturu izolace či celé konstrukce. Nezavírejte své blízké do igelitových sáčků …

Ing. Petr Juřeník,
ředitel divize Chytrá izolace

 

Více informací s názornými videoukázkami najdete na www.chytraizolace.cz.

 
 
Reklama