Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průchozí park nad podzemní garáží - základ zelené střechy tvoří Liadrain

Carl Benz Center, Stuttgart

Při plánování parkové úpravy bylo nutné minimálně zatížit střešní plochu podzemní garáže pod ní, zároveň zajistit stabilní podklad a použit substrát odolný vůči povětrnostním vlivům, který by zaručil dlouhodobé fungování systému zelené plochy. Optimálním řešením bylo použití Liadrainu.

Velkoplošné sportovní projekce v prostředí parku

Carl Benz Center ve stuttgartském Neckar-Parku je oblíbeným místem schůzek především pro fotbalové fanoušky . Jeho poloha v bezprostřední blízkosti Mercedes-Benz Areny je ideální pro přímé přenosy sportovních her na velkém projekčním plátně a pořádání párty po skončení her. K zařízení patří také prostranství nad podzemní garáží o rozloze zhruba jednoho hektaru, které bylo koncipováno jako průchozí park. Základ tvoří vrstva substrátu Liadrain, který díky nízké objemové hmotnosti a stabilní struktuře optimálně splňuje všechny stavebně-technické požadavky a také zajišťuje optimální podmínky pro zdravý růst zeleně.

Carl Benz Center ve Stuttgartu/ Bad Cannstattu tvoří jednu z nejdůležitějších částí centra pro pořádání akcí v Neckar-parku. Srdcem centra je Carl Benz Arena. Multifunkční hala o rozloze 1.500 čtverečních metrů disponuje místy až pro 2.000 osob a lze ji využívat pro pořádání výstav, konferencí, sportovních a kulturních akcí.

Intenzivní ozelenění střechy

Mercedes-Benz Arena, která se nachází přímo vedle Carl Benz Center, bude do sezóny 2011/2012 přestavěna na výhradně fotbalový stadion s cca 60.000 místy. Zatímco jsou zde stavební práce ještě v plném proudu, prostranství před Carl Benz Center už bylo dokončeno. Areál o rozloze zhruba 10.000 metrů čtverečních který byl upraven jako průchozí park s trávníkovými plochami, stromy a pěšinami, se stal vyhledávaným místem pro pořádání akcí. Za stavbu parku odpovídal Mabau Ravensburg GmbH, který patří k SKS BAU GmbH & Co. KG v Tuttlingenu.Celá zelená plocha se nachází na střeše podzemní garáže a byla realizována cestou intenzivní ozelenění.

Lehký a objemově stabilní

Při plánování této parkové úpravy bylo nutné co nejméně zatížit střešní plochu podzemní garáže pod ní, a současně najít materiál, který splňuje i požadavek stabilního podkladu. Dále měl být použit substrát odolný vůči povětrnostním vlivům, který by zaručil dlouhodobé fungování systému udržování střešní zeleně i po mnoha letech. Optimálním řešením bylo použití Liadrainu v množství zhruba 1.700 metrů krychlových v granulometrii 2 až 10 milimetrů, který se svou nízkou objemovou hmotností 325 ± 50 kg/m3 v suchém stavu a vysokou stabilitou tvaru optimálně splňoval všechny stavebně fyzikální požadavky. „Liadrain je momentálně nejlehčí drenážní substrát a navíc je to vzhledem ke struktuře a tvaru stálý materiál, takže umožňuje bezvadnou parkovou úpravu nejen ze stavebně fyzikálního, ale také z hospodářského a ekologického hlediska“, říká Hans-Peter Keller z firmy Liapor. „Jako čistě Liaporový granulát s otevřenou pórovitostí může Liadrain akumulovat vodu v množství až 80 procent své váhy v suchém stavu a v případě potřeby ji v rovnoměrných dávkách dodávat rostlinám pro zdravou zeleň s vysokým ekologickým užitkem.

Hospodárný a ekologický

Jako ekologický a mimořádně lehký materiál se Liadrain výborně hodí k intenzivnímu i extenzivnímu způsobu ozelenění jak plochých, tak i šikmých střech se sklonem do 35 stupňů. Vzhledem ke tvaru zrn lze tento materiál snadno zhutnit a vytvořit tak staticky bezpečný, trvale stabilní podklad, který lze použít také jako podloží silnic. Liadrain je přitom chemicky neutrální, nehořlavý a mrazuvzdorný. Vysoká nasákavost keramzitu reguluje odtok dešťové vody a snižuje tak zatížení kanalizace. Právě tak lze v hustě osídlených oblastech s velkým množstvím zastavěných ploch zabránit povodňovým vlnám nebo rychlým zvýšením vodních hladin při přívalových deštích. Opticky příjemné intenzivní a extenzivní zelené plochy vytvořené za pomoci Liadrainu dodávají městu atraktivní ráz, a navíc také poskytují mnoho životního prostoru rostlinám a zvířatům.

Individuální zpracování

Při venkovních úpravách v okolí Carl Benz Center vyžadovala dodávka zásypu z Liadrainu v tloušťce od 10 do 20 centimetrů mimořádně dobré plánování a koordinaci vzhledem k mnoha souběžně probíhajícím pracím. S ohledem na nejrůznější práce ve dané oblasti bylo možné zasypat vždy jen malé úseky. Zároveň bylo nutné dodržet přesný časový plán při stavbě a zakládání parku. V tomto případě profitovali všichni zúčastnění na flexibilitě, s jakou mohlo být ukládání vrstev Liadrainu individuálně přizpůsobeno požadavkům na dobu zpracování vzhledem k postupu stavebních prací . Vzhledem k odolnosti tohoto materiálu vůči mrazu mohla dodávka nákladním autem ze závodu Liapor Tunningen probíhat bez problémů i v chladných zimních měsících od prosince do ledna 2006.

Park vhodný k oslavám i odpočinku

Výstavba plochy parku u Carl Benz Center začala odizolováním betonové plochy podzemní garáže, nad kterou byly rozprostřeny dvě geotextilie jako ochranná vrstva. Ta tvoří podklad pro další vrstvu tvořenou Liadrainem, která zde působí jako drenážní a hydroakumulační vrstva. Na tu byla umístěna další separace v podobě geotextilie, která odděluje keramzitový granulát od vlastní substrátové vrstvy s rostlinami. Tímto způsobem mohlo být z prázdných ploch vytvořeno zelené prostranství podobné parku. Od té doby je tento park nejen místem, kde se sportovní fanoušci a návštěvníci rádi zdržují, ale také je díky skvělé kompozici obohacením celého areálu Carl Benz Center.


LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.