Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Povrchová úprava krytiny má na vzhled střechy významný vliv

Při plánování střechy je často pro mnohé nejpříjemnější součástí právě výběr střešní krytiny. Její ideální volba je zárukou splnění jak technických požadavků vycházejících z projektové dokumentace, tak našich estetických nároků a očekávání. Ne nadarmo se také říká, že střecha dělá dům. Pálené střešní tašky, které se budou díky vhodné volbě modelu, povrchové úpravy a barvy skvěle hodit k dané stavbě a samotné střeše, zajistí unikátní vzhled, z kterého se budou moci těšit i další generace. A jaké jsou hlavní rozdíly v povrchových úpravách a současné trendy?

Pravá pálená taška je zárukou kvality po staletí

V rámci střední Evropy je dlouhodobě nejpopulárnější střešní krytinou pravá pálená taška. Tradiční pálená taška je vysoce odolná, mrazuvzdorná a může se pochlubit také dlouhodobou barevnou stálostí. TONDACH, největší český dodavatel pálené střešní krytiny, nabízí každý model tašky ve třech povrchových úpravách - v klasickém režném provedení, engobě a glazuře.

Historie si žádá klasiku

Režné provedení tradičních pálených tašek je čistě přírodním produktem, který skvěle doplní každou historickou stavbu. Příjemný tradiční dojem dokreslí stylová patina, která se na krytině časem vytvoří. Barva režné tašky je dána pouze skladbou původních pigmentů obsažených v hlíně, z které se taška vyrábí. Proto u nás jsou režné tašky typické „cihlové“ barvy, pokud vyrazíme za hranice, můžeme si všimnout i jiný odstínů.

Každý model střešní tašky TONDACH je kromě základní režné varianty dodáván v různém barevném provedení a povrchových úpravách. Na obrázku model Stodo 12.
Každý model střešní tašky TONDACH je kromě základní režné varianty dodáván v různém barevném provedení a povrchových úpravách. Na obrázku model Stodo 12.

Engobované pálené tašky nabízí řešení pro každou moderní stavbu

Polomatná engoba je vždy směsí konkrétních barevných jílů a oxidů železa, která je v tekuté formě nástřikem nanesena na tašku po vyražení její formy a vysušení. Taška následně putuje do pece, kde dochází k jejímu vypálení a zároveň natavení jílové směsi přímo na povrch tašek při teplotách přesahující 1000 °C. Výsledkem výroby je taška v určitém barevném provedení a s povrchovou úpravou engoba, která se může pochlubit atraktivním vzhledem. Výsledný hladký povrch brání usazování nečistot a tašky si tak zachovávají svoji barevnou stálost.

Černá glazura oslní výraznou barvou a dokonalým leskem

Pokud jsou na střeše už z dálky vidět charakteristicky lesklé tašky, s největší pravděpodobností se jedná o glazuru. Ta vzniká podobně jako engoba. Tekutá směs, obsahuje ale větší podíl sklovitých příměsí, které taškám dodávají vysoký lesk. Glazované tašky disponují minimální porézností, dokonale hladkým povrchem, velmi dobře odolávají všem druhům nečistot a jejich vzhled se s časem nemění. Glazura stejně jako engoba nabízí různá barevná provedení tašky. V posledních letech jsou tmavé odstíny na střechách stále oblíbenějšími. V případě černé glazury je výsledkem krásná a opravdu nepřehlédnutelná střecha. Glazura danou barvu ještě podtrhne.

Všechny tašky s povrchovou úpravou umožňují rychlé oddávaní sněhu, které může vést k sesuvu většího množství sněhu. Proto stejně jako v případě všech šikmých střech, je vždy třeba pro zajištění bezpečí v okolí domu i samotné nemovitosti instalovat protisněhová opatření (protisněhové háky, zábrany, tašky apod.).

Oblíbená taška Stodo 12 s povrchovou úpravou - glazura břidlicově černá
Oblíbená taška Stodo 12 s povrchovou úpravou - glazura břidlicově černá
Moderní pálená taška Figaro 11 engoba černá
Moderní pálená taška Figaro 11 engoba černá

Výběr povrchové úpravy - jak se rozhodnout?

  • Pokud si přejete výraznou lesklou a moderní střechu, která poskytuje nejlepší ochranu proti nečistotám a vlhkosti, je pro vás glazura jasná volba.
  • Nevyžadujete-li vysoký lesk, ale oceníte-li zušlechtění tašky a možnost barevného výběru, pak je ideálním a nejčastěji žádaným kompromisem matná až pololesklá engoba.
  • Jste-li staromilec či majitel historické budovy, rozhodnete se pravděpodobně pro původní režnou tašku, která bude vypadat přirozeně.

Není ale nijak neobvyklé, že stavitelé i na starší objekty volí záměrně moderní tašky s povrchovou úpravou – např. Figaro 11 engoba hnědá nebo Stodo 12 glazura Amadeus černá. Pokud budete konzultovat svůj záměr s odborníkem, jistě docílíte zajímavého propojení a velmi atraktivního výsledku.

Více informací o tradičních pálených taškách TONDACH a jejich povrchových úpravách najdete na www.tondach.cz.
O právě probíhajících akcích zde.

 
 
Reklama