Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se testuje odolnost pálené střešní krytiny?

Od střešní krytiny většina z nás očekává především její odolnost. Chceme, aby střecha vydržela dlouhá desetiletí, aniž bychom ji po tu dobu museli nějak významně udržovat. Odolnost je dána mimo jiné také mírou mrazuvzdornosti tašek. A jakými testy vlastně tašky procházejí a které chyby při pokládce nás mohou připravit o záruku?

Metoda zkoušky mrazuvzdornosti

V laboratořích jsou napodobovány přirozené zmrazovací a rozmrazovací pochody, kterým jsou tašky na střeše vystavovány. Dochází k máčení vzorků a jednostrannému vystavování jejich povrchu intenzivnímu zmrazování. Odpovídajícím způsobem se tedy připravené a podle statistických zásad vybrané zkušební vzorky podrobují v programovatelném mrazicím boxu přímému zmrazení.

Zmrazovací cykly se opakují 150krát. Za zmínku stojí, že Česká republika patří do zóny, kde se provádí zkouška mrazuvzdornosti v takovémto rozsahu. Například ve státech jako Španělsko, Itálie nebo Řecko tašky podstupují takových cyklů jen 90. Proto české tašky patří rozhodně mezi jedny z nejkvalitnějších v Evropě a víc než v jakémkoli jiném odvětví se zvláště v tomto vyplatí důvěřovat tuzemskému výrobku. V České republice poskytuje nejdelší záruku na pálenou střešní tašku výrobce TONDACH, a to v délce trvání 33 let.

Fyzikální a mechanické charakteristiky pálených tašek

Mezi další vlastnosti, které jsou u pálených tašek zkoušeny, patří prosákavost. Prosákavost je možné zkoušet dvěma metodami, kdy první stanovuje faktor prosákavosti jednotlivých vzorků a druhá součinitel prosákavosti. Dle naměřených hodnot se pak krytina dělí na 1. a 2. kategorii prosákavosti. Dále se testuje únosnost, kdy jsou tašky dle konkrétního typu vystavovány zkušební síle. Pokud nedojde k porušení vzorku, jsou tašky považovány za vyhovující. Jako součást zkoušky mrazuvzdornosti se zjišťuje také nasákavost.


Výroba pálené tašky Figaro 11

Povrchové úpravy pálené střešní tašky – režná, engoba a glazura

Pálená střešní krytina TONDACH se vyrábí v celé řadě kombinací modelů, povrchových úprav a barevných provedení. Jedná se o výrobce s nejširším výběrem tradiční pálené tašky. Z hlediska povrchové úpravy se pálené tašky dělí do třech kategorií:

  • Režná
    Barva povrchu režné pálené tašky vzniká pálením a odvíjí se od charakteru suroviny. Režná pálená taška se nijak chemicky nepřibarvuje a barva je měněna pouze případným mícháním surovin.
  • Engoba
    Zaručuje matný, matně lesklý až lesklý povrch. Jedná se o speciálně upravený jílový kal, do kterého výrobce podle požadované barvy přimíchává příslušné minerály nebo oxidy kovů. Tato povrchová úprava pálené tašky vzniká nanesením jílové břečky na nevypálenou tašku. Děje se tak pomocí namáčení, přelévání, rozprašování nebo stříkání. Teprve následně je taška vypálena, čímž dochází ke slinutí.
  • Glazura
    Na povrch tašky je podobně jako u engobování před výpalem nanesena vrstva jílové břečky, která ovšem obsahuje větší množství křemičitých látek. Výsledkem je po výpalu taška pokrytá uzavřenou tvrdou sklovitou vrstvou. V obou případech se povrchová úprava stává díky vypálení naprosto kompaktní součástí tašky. Jedná se tedy o zcela odlišný způsob, než jakým jsou na příklad upravovány tašky betonové. Díky povrchové úpravě jsou pálené tašky odolnější vůči ulpívání nečistot a je zajištěna barevná stálost.

Tradiční pálená taška = 100% přírodní produkt

Stejně jako režné provedení pálené tašky neznamenají jednotlivé povrchy žádné chemické úpravy, ale pouze nanesení čistě přírodních materiálů. Pálená taška je tak nanejvýš ekologickým produktem, a to jak při procesu výroby, během dlouhých desetiletí užívání i při její recyklaci na konci životního cyklu výrobku.

Ucelený systém střešních doplňků

Ke každému modelu, povrchové úpravě a barevnému provedení pálené střešní tašky se rovněž vyrábí ucelená kolekce střešních doplňků. Jen namátkou se jedná například o níže uvedené střešní doplňky.


Taška Stodo 12, měděná engoba, 2. místo v soutěži Pálená střecha 2013

Střešní doplňky ke každé tašce

  • okrasné střešní doplňky
  • hřebenáče
    • rozdělovací valbový
    • ukončovací hřebenáč
    • okrasné ukončení hřebene
    • nosový
    • drážkový, polodrážkový, hladký
    • větrací
  • prostupové tašky
  • nástavec pro odvětrání
  • anténní prostup

Proč je dobré mít keramické prostupy spíše než plastové?

Keramické střešní doplňky ve formě anténních prostupů a dalších jsou oproti obdobným výrobkům z plastu výhodnější v tom, že jsou nejen stálobarevné a odolné proti UV záření, ale zabezpečují rovněž dokonalou těsnost proti vodě a větru. Z estetického hlediska se jedná o stejný materiál, jak na celé střeše, takže dostojí i estetickým nárokům.

Nejčastější vady na střechách způsobené chybnou pokládkou

Vysoce kvalitní materiál pro vaši střechu ještě ale nemusí znamenat, že je vyhráno. I dobře zvolené krytině vysoké jakosti totiž může uškodit ruka samozvaného odborníka. Výběru řemeslníků se tedy vyplatí věnovat velkou pozornost. Mezi problémy, které se při pokládce střešní krytiny nejčastěji objevují, a uživatelé je pak dávají za vinu výrobci střešní krytiny, přestože chyba nastala úplně jinde, patří například:

  • nesprávné rozlaťování střechy
  • nesprávné provedení doplňkové hydroizolační vrstvy
  • nedodržení odvětrání krytiny
  • špatně provedené přichycení tašky nebo jeho úplné opomenutí *
  • nedostatečné nebo špatné rozmístění protisněhových zábran

* Pro přichycení tašky doporučuje jejich největší český výrobce TONDACH speciální příchytky ze žárově pozinkované oceli, pozinkované hřebíky či vruty / šrouby s protikorozní úpravou. Možné je také použití takzvaného drátkování vázacím drátem o určitém minimálním průměru.

Proto, aby mohla být případně uplatňována záruka u výrobce střešní krytiny, nesmí dojít k jejímu poškození vlivem neodborně a chybně provedené pokládky.

Kde všude se v ČR vyrábí pálené tašky TONDACH

Zajímavý je také původ českých pálených tašek. Věděli jste například, že „továren“ na tento tradiční přírodní produkt je na našem území hned několik a každá z nich má svůj význam? Výrobní závody, ve kterých vznikají tradiční pálené střešní tašky a další produkty společnosti TONDACH, se nacházejí v těchto českých a moravských městech a obcích:

  • Hranice na Moravě
  • Šlapanice u Brna
  • Stod u Plzně
  • Blížejov
  • Jirčany

Mapka ČR - kde se vyrábí tradiční pálená taška TONDACH

Každý z výrobních závodů má přitom svá specifika a v každém „přichází na svět“ trošku jiné produkty. Unikátní plochá pálená taška Figaro 11 například vzniká společně třeba s modelem Samba 11 a dalšími ve výrobním závodu v Hranicích na Moravě, ve Stodu se zase vyrábí oblíbená taška Stodo 12 a ve Šlapanicích u Brna na rodinných domech tolik používaná Brněnka. Původně také výrobní závod Jirčany v současné době funguje jako centrální sklad.

V těchto dnech jsou vybrané modely zmíněných tašek TONDACH v jarní akci za 30 % ceny.


Vybrané modely střešních tašek v jarní akci

Pro více informací o jednotlivých modelech, způsobu výroby nebo aktuálních cenových akcích sledujte www.tondach.cz.

 
 
Reklama