Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference Regenerace bytového fondu v Hradci Králové 2010 II

"Zelená úsporám neskočila, kontrolami právě začala," řekl Ing. Vlk ze SFŽP a pokračoval: "Například v případě žádosti výměny kotle z pevných paliv na biomasu SFŽP může požadovat další dokladování – tj. doklad původního zdroje, doklady o nákupu paliva apod. Budeme dále požadovat přepočet na emise CO2."

Na konferenci Regenerace bytového fondu v Hradci Králové 9. a 10.11.2010 zazněla celá řada zajímavých přednášek, vybrané z nich pro Vás postupně připravíme ke zveřejnění, nyní alespoň některé další postřehy. Následující článek navazuje na informace z prvních přednášek.

ING. VLADIMÍR VLK, SFŽP: INFORMACE K DOTAČNÍMU TITULU ZELENÁ ÚSPORÁM:

„Rád bych zareagoval na názory, že ZÚ skončila. Naopak, právě začala. Následující práce bude kontrola.“ , řekl v úvodu své přednášky Ing.Vlk. A dále pokračoval:
K oblasti C – TČ, kotle na biomasu a solární kolektory
  • Hlavní změna programu - japonská strana požadovala dotace i na TČ vzduch –vzduch. Já sám jsem zastáncem otázky zda vzduch –vzduch je spíše klimatizační jednotka nebo TČ. Já osobně jsem názoru, že to není úplně TČ, ale museli jsme vyhovět kupcům. TČ vzduch –vzduch má velký problém v zimním období pod 5°C. Výrobci se v diskusích brání, že TČ jsou výborná, my technici oponujeme, že v zimním období se dohání jiným zdrojem. Z mé původní profese energetického auditora mám zkušenost o velké spotřebě elektrické energie, je třeba zohlednit primární zdroje. Finančně je třeba výhodná kombinace LTO a TČ, ale energeticky to výhodné není.
  • U TČ pro bytové domy probíhala diskuse, zda každá BJ bude mít své TČ. Nakonec – pokud měl bytový dům svůj zdroj, tak tento může být nahrazen novým zdrojem . A to v koncepci centrální i lokální.
  • K TČ jsou navrhovány bivalentní zdroje – je zcela logická pro špičkovou spotřebu za nízkých teplot. Problém je v tom, že se posuzuje podle potřeb tepla v dané konstrukci a energeticky vycházejí ze spotřeby, což jsou reálné spotřeby a s tím pracují modely. Projektant navrhne TČ a bivalentní zdroj, spočítá tak, že bivalentní zdroj pojede celý rok. Když mi to spočítáme, vyjde nám vyšší emise CO2. O tom již mluvila Ing. Plocková. Japonci jezdí každí 3 týdny, já osobně s kolegyní Brožkovovu jednáme, prochází se každá žádost. Japonci na kontrolu nasadí tým 40 lidí, mají velké možnosti výpočetní techniky, hlavní kritérium jsou emise CO2, ke kterým jsme se zavázali.
K tématu implementace výpočtu CO2 – zdroje v oblasti C
  • Na začátku se nastavily parametry (potřeby), je třeba počítat ze spotřeby tepla a to porovnáním s novým zdrojem . Po mém nástupu jsme začali intenzívně přepočítávat potřeby na spotřeby, v polovině byl ukončena verifikace, nyní implementace do IS, jakmile bude, pak zveřejníme. Je nastaveno na 15 let, požadavek ministerstva na delší dobu.
  • Kotle na biomasu - minulý týden bylo předloženo pár projektů – lidé, kteří měli původní zdroj na dřevo, nyní pořídili na pelety, do krycího listu uvedli původní zdroj kotel na pevná fosilní paliva. V tomto případě se jedná o podvod. SFŽP může požadovat další dokladování – tj. doklad původního zdroje. Hodně lidí zapomíná, že existuje zákon o odpadech. S demontovaným kotlem se musí nakládat jako s odpadem, budeme požadovat doklad co to bylo přesně za kotel – typové označení, typový štítek. Montážní firma ponese plnou zodpovědnost společně s majitelem RD. Budeme chtít dokladovat např. faktury za poslední 3 roky, kde nakupovali uhlí. Počítáme s tím, že budou námitky, že faktury majitelé nemají, ale uhelné sklady podle daňové reformy musí mít doklady, komu prodali. Tam lze dohledat.
  • Apel na důsledné provedení projektové dokumentace. Potřebujeme podrobný projekt – kam a jak bude zdroj umístěn. Upozorňuji dopředu, aby se věci přehodnotily. Kotle na biomasu, TČ a solární kolektory se podceňují. Viděl jsem i posudky – výsledky ze SW Svoboda – potřeba tepla ve 3 variantách . Závěr TČ splňuje podmínky ZÚ – tak takto ne.

Jsme ochoten diskutovat, dveře na fondu jsou otevřené, ale musíme současný stav napravit. U solárních kolektorů musíme dělat znovu přepočty, požaduje to japonská strana. Budeme dále požadovat přepočet na emise CO2. Minulý týden nám chodily pytle z každého krajského střediska. Ještě řada žádostí není zpracována. V žádostech je plno nedostatků v projektech, výpočtech, krycích listech.

Podívejte se na další informace k dotačnímu titulu Zelená úporám

ING. VLASTIMIL KUČERA, Ph.D., CSI a.s.: TEPELNÁ STABILITA MÍSTNOSTÍ

  • V našich klimatických podmínkách nelze zajistit vnitřní klima pouze stavebním řešením budovy.
  • Návrh budovy a TZB musí být propojeny a musí být možnost regulace uplatňovaných zařízení.
  • Průkaz energetické náročnosti nehovoří o tom, jak se uživatelé v místnosti cítí. Důležitá je tepelná stabilita místností v zimním a letním období. Tepelná stabilita je uživatelem vnímána v každém okamžiku, energetická náročnost jen v okamžiku, kdy přijde faktura. Podstatnými ukazateli jsou činitel využití slunečního záření a ukazatel tepelné akumulace místnosti.
  • Skutečnou informaci o tom, jak bude budova uživatelsky příjemná je vyhodnocení porovnávacích ukazatelů.

ING. MILAN MACHATKA, CSc., CECH PRO ZATEPLOVÁNÍ BUDOV: SPOLEHLIVOST UPEVŇOVÁNÍ ETICS - NOVÁ ČSN

  • ČSN 73 2902 – nová česká norma ve schvalovacím řízení.
  • Nově je uvažováno o 50% větším zatížení a mění se členění fasád.
  • Norma nově řeší součinitel bezpečnosti, a to rozdílná pro EPS a minerální izolace.
  • Postupně se zavádí hodnota tuhost talířku, v mnoha státech se již běžně a hodně používá.
  • Zjednodušený postup začíná dělením podle kategorie terénu, výšky objektu a větrné oblasti. Dále se z tabulky odečítá počet hmoždinek v závislosti na jejich kvalitě.
  • Návrh odkazuje na potřebu posouzení vlivu mechanického upevnění na prostup tepla. Na termosnímcích je vidět skutečně velký vliv u některých typů hmoždinek na prostup tepla.

ING. PAVEL ŘEZÁČ, FISCHER INTERNATIONAL, s.r.o.:– UPEVŇOVÁNÍ A KOTVENÍ

  • Kotvením se provádí sanace sendvičových panelů, štítové panely, atikové panely,
  • Kotvením se dále připevňují nové konstrukce – balkóny panelové a ocelové, otvorové výplně, zábradlí….
  • Kotví se fasádní systémy (kontaktní, odvětrané)
  • Kotví se drobné doplňky (světla, schránky, dešťové svody...)
  • Pro realizaci je nutné zejména najít původní projekt, ověřit reálnou realizaci, vyhledat nosné konstrukce, diagnostikovat pevnost základních stavebních materiálů.
  • Kotvení do Porothermu je max. 200 mm, tj. M16, větší kotvení neunese střep. U plynosilikátů je nutno zvolit správnou chemickou maltu.
  • Požadavky na kotvení: nosnost 0,25 - 80 kN, životnost, odolnost proti erozi a korozi, odolnost proti přenosu indukčních proudů, požární odolnost (min.90 až 120 min.). Důležitá jsou krychelná pevnost základního materiálu, rozměry základu – tloušťka, vzdálenost od okrajů, rozteč kotev a křehkost základního materiálu.
  • Jediná chemická malta která vyhovuje požadavkům, je vinylesterová malta. Pro ocel a nerez platí rovněž přesně dané požadavky.

ING. KAREL MRÁZEK, ARCADIS PROJECT MANAGEMENT, s.r.o.: TZB A SPECIFIKA V PAMÁTKOVÝCH OBJEKTECH

  • U historických budov nelze uplatnit principy úspor tepla ve stavební konstrukci a je třeba pracovat s TZB. Především se soustavou vytápění. K těmto úpravám je třeba znát stavební řády.
  • Kde dochází k náhradě lokálních topidel na plyn , zdroje na tuhá paliva… je vhodné účinné zdroje vytápění, nízkoteplotní, kondenzační, náhrada zdrojů důležitá modulace, rozsah regulace 20-100%. Např. Geminox.
  • U TV památková péče nezasahuje. Důležité elektronické zapalování. Plamínek bere cca 1/3, což je energeticky zásadní.
  • Zásadní problém je větrání. Větráním chceme dosáhnout příznivého mikroklimatu odérového a vlhkostního. Řízené větrání je bez diskuse správné. Musíme vzduch přivádět a odvádět. Byl jsem otřesen z posledního časopisu ČKAIT – Ekowatt udělal velmi zajímavý výstup v řízeném větrání – až to budete číst, buďte opatrní a sežeňte si také úkol zpracovaný v CSI. Problém je s hlukem. Pokud komora provozuje časopis pro odborníky, bylo by třeba tyto články recenzovat.
  • TČ – otázka jak se připravovala ZÚ. Podle normy na certifikace TČ, podle které certifikuje celá Evropa. Od začátku víme, že pokud začneme přepočítávat na primární energii, pak není výhodné. Ale je výhodné pro lidi. Pokud je cena energie jaká je a pokud bude štítkování jak jej zavedla ZÚ, pak jsou TČ výhodná. Budou se likvidovat třídy a bude se zavádět referenční budova.
  • Jsem zneklidněn s tím, co se provádí s tepelnými zisky. Když je výsledek podle NKN a potřebu tepla pokryjí tepelné zisky – je to signál, že je něco špatně. Dělejte si grafy a jakmile Vám překoná využitelný teplený zisk 50% potřeby tepla na vytápění, je to nebezpečné.

Podívejte se na téma Regenerace bytových domů - projektu TZB-info v roce 2010

ING. MARTIN CHRT, REHAU, s.r.o.: SOLÁRNÍ KOLEKTORY A TEPELNÁ ČERPADLA PRO BYTOVÉ DOMY

  • Na stavbách jsme zaregistrovali problémy s prostorem. Na plochých střechách je řada zařízení, které významně snižují využitelnou plochu. S prostorem se potýkáme i v přízemí, kam je třeba umístit technická zařízení.
  • Elementární je rozbor o skutečné potřebě teplé vody. Významné faktory jsou demografie obyvatel, významné jsou specifická období například léto.
  • Je problém s určení trasy pro vedení od solárních kolektorů ? nelze zasahovat do únikových cest!!!
  • Efektivita a ekonomika není stejná věc. Z hlediska solárních kolektorů je dotace ZÚ velmi nadstandardní. Podíl dotace na investici je cca 50%. U domů CZT – pokud dochází k využívání OZE, pak na změnu nelze čerpat dotaci. Na druhou stranu bez dotací je investice na hranici životnosti solárního zařízení. Solární zisky v zimním období jsou minimální a požadavky na spotřebu maximální, z toho důvodu preferujeme solární kolektory na TV na úkor solární kolektorů na vytápění.
  • Podíl podpůrných konstrukcí je velmi zásadní (20-30%). Roznášecí konstrukce na již rekonstruované střeše přináší problém s garancí střechy. Je třeba vyjasnit situaci, aby majitel nepřišel o záruku na střechu.
  • U TČ řešíme stejně tak problémy s prostorem. Většina BD nejsou vlastníky pozemku kromě zastavěné plochy, tj. odpadají varianty země voda. Připadá v úvahu vzduch-vzduch, zejména s umístěním na střechu. Je třeba řešit hlukovou zátěž nejen na samotný dům, ale i na okolní budovy a prostor.
  • Někdy je problém i TČ do budovy dostat. A to nejen vlastní TČ, ale i akumulaci a to nejen pro instalaci, ale i pro následný servis.
  • Narážíme i na problém dostatečného příkonu elektrické energie.
  • TČ pro bytové domy ano, ale pro zateplené bytové domy. Nejdříve dobře zanalyzovat, spočítat a naprojektovat, pak teprve zrealizovat.
  • Praktický příklad: U zkoumaných TČ nebylo možné čerpat dotaci (měli CZT). Investice 2,5 mil včetně projektu. Pokud by byla dotace, tak cca 20%. Bivalence elektrický kotel, pokrývá 4,9% spotřeby. Návratnost 5,6 let, obvykle ale cca 8 let.

Podívejte se na další informace k tepelným čerpadlům

Podívejte se na další informace k solárním kolektorům
V roce 2011 připravujeme celý nový projekt SOLÁRNÍ AKADEMIE

 
 
Reklama