Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Suchá výstavba nebo klasické zdění? Ekonomické a technické porovnání konstrukcí

Tématem článku je ekonomické a technické srovnání mezibytové příčky, realizované z klasických pálených cihel a ze sádrovláknitých desek.

Jednou z hlavních výhod dělících stěn ze sádrovlákna je rychlost a komplexnost jejich montáže. Při použití těchto materiálů nevznikají žádné prostoje čekáním na vyschnutí mokrých procesů. Výrazně kratší je doba schnutí tmelu/lepidla – ta je u dělících stěn se sádrovláknitou deskou 1 den, zatímco sádrová omítka schne až 14 dní. Prostory jsou ihned obyvatelné, předností je také jednoduché a čisté zpracování.

Akustické a požární vlastnosti

Mezibytová příčka fermacell 1 S 31
Mezibytová příčka fermacell 1 S 31

Akusticky i požárně velmi dobře dimenzovaná je mezibytová příčka s deskami fermacell z konstrukce 1 S 31 – ta je oboustranně opláštěná dvěma 12,5mm sádrovláknitými deskami.

Konstrukce příčky fermacell 1 S 31
Konstrukce příčky fermacell 1 S 31

Tato konstrukce má při tloušťce stěny 175 mm hodnotu vzduchové neprůzvučnosti Rw = 65 dB, což je vysoko nad limity pro stěny rodinných (Rw = 42 dB) i bytových domů (Rw = 53 dB). Požární odolnost podle ČSN EN 1364-1 je EI 90 DP1.

Ekonomickou variantou dělících příček je použití konstrukce 1 S 10, která je oboustranně opláštěná 10mm sádrovláknitou deskou. S tloušťkou stěny 95 mm má tato příčka hodnotu vzduchové neprůzvučnosti Rw 48 dB a požární odolnost EI 30 DPI.

Subtilní konstrukce ušetří plochu interiéru

Mezibytová sádrovláknitá příčka – srovnání se zděným procesem 1
Mezibytová sádrovláknitá příčka – srovnání se zděným procesem 1

Jednou z předností mezibytových stěn se sádrovláknitými deskami je subtilní konstrukce. Na tloušťce stěny lze ušetřit až 50 %, což představuje při srovnatelných vlastnostech se zděným procesem úsporu plochy o 10 %.

Srovnejme například malý byt s cihlovými mezibytovými příčkami 33 cm a vnitřními příčkami 15 cm s užitnou plochou 44,5 m2 a byt s konstrukcemi ze sádrovláknitých desek s mezibytovými příčkami 15 cm a vnitřními příčkami 7 cm. Investor získá díky subtilním stěnám ze sádrovlákna i u takto malého bytu až 1,09 m2, což je cca 2,5 %. U deseti bytů je to však už téměř 11 m2, takže jeden malý pokoj navíc!

Porovnání mokrá a suchá výstavba půdorys 1 cihelná stěna
Porovnání mokrá a suchá výstavba půdorys 1 – cihelná stěna
Porovnání mokrá a suchá výstavba půdorys 2 montovaná stěna
Porovnání mokrá a suchá výstavba půdorys 2 – montovaná stěna

Závěr

Mezibytová příčka ze sádrovlákna – srovnání se zděným procesem 2
Mezibytová příčka ze sádrovlákna – srovnání se zděným procesem 2

Dělící stěny ze sádrovláknitých desek (v tomto případě se jedná o fermacell) vynikají kromě již uvedených výhod excelentními tepelně technickými vlastnostmi, velkou mechanickou odolností, požární ochranou s hodnotami EI 30 až 120 a vysokou vzduchovou neprůzvučností (od 47 dB do 75 dB). Vložená izolace v konstrukci umožňuje snadno dimenzovat tepelné vlastnosti. Nízká hmotnost usnadňuje manipulaci a dimenzování základů.

Výhodou je i možnost vedení instalací v příčkách. Flexibilní prostorové uspořádání dovoluje doplnění stávajících konstrukcí, při změně používání se stěna jednoduše demontuje.

 
 
Reklama