Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavební chemie Ceresit si s obklady a dlažbou rozumí

Lepit a spárovat obklady a dlažbu z běžné keramiky na kvalitní podklady zvládne každý trochu šikovný kutil, ale jsou situace, kdy je dobré pracovat se špičkovými materiály a systémovým řešením.

Při výběru vhodného výrobku z širokého sortimentu stavební chemie Ceresit je potřeba zvážit tři základní otázky - pro jakou oblast použití, na jaký podklad a jaký druh materiálu budete lepit. Například k lepení velkoformátové dlažby z keramiky, desek z betonu a kamene je ideální tenkovrstvá flexibilní lepicí malta Ceresit CM 17, v nabídce je navíc tato malta i v bezprašném provedení Ceresit CM 17 Stop Dust. Při práci s velkými formáty je důležité pamatovat i na přípravu podkladu a na zabránění vzniku dutin mezi podkladem a dlažbou.

K lepení mramoru, přírodního kamene, skla a mozaiky je nejvhodnější bílá lepicí malta Ceresit CM 15 Marble & Mosaic, která zabraňuje probarvení obkladů (velmi častý případ při použití běžných lepicích malt) a navíc prodlužuje dobu korekce. Je vhodná pro použití v interiéru i exteriéru, v interiéru je navíc vhodná pro lepení mozaiky i na místech vystavených trvalé vlhkosti. S maltou je samozřejmě možné lepit i obklady a dlažby z keramiky.

Pro spárování doporučuje Ceresit použít spárovací hmoty a silikony systémového řešení Ceresit MicroProtect, které díky použití spárovacích hmot Ceresit CE 40 Aquastatic nebo Ceresit CE 43 Grand'Elit (je vhodná pro prostory se zvýšenou mechanickou a chemickou zátěží) chrání spáry před pronikáním vlhkosti a ve spojení se sanitárním silikonem Ceresit CS 25 poskytuje dlouhodobou ochranu proti tvorbě plísní. Takto realizované spáry jsou voděodolné, chráněné před znečištěním a zároveň je zajištěna stálost jejich barevných odstínů.

Novinky v sortimentu lepicích malt Ceresit

Nová tenkovrstvá lepicí malta CM 11 PLUS má zvýšenou přilnavost a je vhodná k lepení všech druhů keramických obkladů a dlažby. Při použití v interiéru ji je možné použít i k lepení nenasákavé dlažby, v exteriéru je použití v takovém případě podmíněné. Ideální je pro lepení na stabilních a stálých podkladech, vhodná je také k lepení na hydroizolační materiály. Nová malta je voděodolná a mrazuvzdorná, snadno se zpracovává, má nízkou spotřebu a je stabilní na svislých plochách. Malta CM 11 PLUS je zařazena do třídy C1T s přídržností vyšší než 0,5 N/mm2.

Flexibilní lepicí maltou CM 12 PLUX FLEX lze navíc lepit obklady a dlažbu i na podklady s podlahovým vytápěním, v exteriéru je možné ji použít i na složitějších aplikacích, jako je např. lepení obkladů a dlažby na balkónech a lodžiích. Podle normy ČSN EN 12004 je zařazena do třídy C2T a její přídržnost je vyšší než 1 N/mm2.

Nový katalog lepidel na obklady a dlažbu Ceresit

Na jaře letošního roku se veřejnosti dostává do rukou nová brožura "Ceresit lepicí malty jako součást systémových řešení", která obsahuje kompletní přehled lepicích malt na obklady a dlažbu včetně doporučených systémových řešení Ceresit. Nová brožura velmi srozumitelně odráží změny ve značení a novou kategorizaci lepidel a bude tak plnit i roli průvodce v široké nabídce sortimentu stavební chemie Ceresit. Navíc pomůže s výběrem vhodných produktů a systémů. "Chceme, aby si nejen každý obkladač, ale i zákazník při výběru výrobků v prodejně odpověděl na otázku, kde, na jaký podklad a co bude lepit a podle našich symbolů si rychle vybral produkty, které jeho potřebám vyhovují", uvedl Jiří Pavlíček a dodal: "Piktogramy podrobně charakterizují jednotlivé výrobky a způsob jejich zatřídění. Další pomůckou bude i rozdělení produktů podle nároků, které jsou na systémová řešení kladeny - už označení Basic, Comfort, Professional a Special napoví, že z jiných produktů si budou vybírat zákazníci u běžných požadavků při lepení obkladů kuchyně a z jiných ti, kteří budou lepit na nestandardní podklady, jako např. dřevo, kov anebo oblíbené obkladové materiály, jako např. mramor nebo skleněnou mozaiku". Nový katalog bude k dispozici u všech autorizovaných prodejců stavební chemie Ceresit, zájemci si jej budou moci stáhnout i na stránkách www.ceresit.cz.

Nový katalog lepidel na obklady a dlažbu Ceresit, 04/2011

Nové značení pomáhá vybrat správný produkt z nabídky stavební chemie Ceresit

Výběr správného produktu a systému musí i při současné šíři výrobků a právním norem upravujících jejich použití zůstat jednoduchý a snadno osvojitelný. Touto cestou jde i Henkel a stavební chemie Ceresit - zcela v duchu svých zásad být jako lídr trhu připraven na výzvy doby a pamatovat na základní potřeby svých zákazníků. Kromě důrazu na výrobu prémiových produktů proto Ceresit dbá i o srozumitelnost při značení svých výrobků. Vývoj technologií a evropských norem postavil technické konzultanty a marketingové specialisty firmy Henkel před novou výzvu - odlišit jednotlivé výrobky tak, aby pravdivě komunikovaly své vlastnosti a současně jejich značení pomáhalo realizačním firmám při výběru správného produktu a řešení.

Jiří Pavlíček, manažer technické podpory společnosti Henkel ČR k tomu uvedl: "Našim zákazníkům vždy klademe na srdce, že při výběru výrobků z našeho sortimentu musí obkladač zvážit tři základní otázky - kde bude produkt používat, na jaký podklad a jaký druh materiálu bude lepit. Tomu jsme přizpůsobili i piktogramy, které tyty základní okruhy vymezují. V současné době je již standardem uvádět označení specifikací lepidel na obklady podle ČSN EN 12004, která určuje typ lepidla, jeho pevnost v tahu, skluz, otevřenou dobu a rychlost vytvrzení. Stejně tak je tomu s označením podle ČSN EN 12002, která definuje hodnotu příčné deformace. Chceme komunikovat i použití MC Polymerů, které propůjčují našim lepicím maltám jedinečné vlastnosti a které společnost Henkel využívá jako jeden z prvních výrobců na světě."

Značení stavební chemie Ceresit

 
 
Reklama