Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se školí betonové stěrky Kabe Farben

Betonové stěrky jsou dekorativní povrchovou úpravou vytvářející moderní industriální design. S kamerou jsme se byli podívat na školení realizace betonových stěrek Novalith Mode od společnosti Kabe Farben v Paskově. Vlastnoručně jsme si provádění stěrek také vyzkoušeli.

Celodenní kurz je určen jak zájemcům z řad profesionálních řemeslníků, kteří budou stěrky nabízet svým klientům, tak investorům, kteří se chystají na aplikaci stěrky ve svých domech a bytech svépomocí.

Příprava povrchu

Aplikace dekorační stěrky do interiéru začíná přípravou povrchu. Na nesavé povrchy, jako jsou OSB desky, umakart, sklo, plech, laminátové desky, staré obklady a podobně se před penetrací nanáší adhezní můstek, ten vytváří drsný film – smirkovou strukturu, a tím zlepšuje přilnavost další vrstvy. Stěrkovací lepidlo s perlinkou pak dokonale přilne k povrchu. Adhezní můstek se nanáší válečkem. Na savé podklady, jako jsou jádrové a sádrové omítky, beton a sádrokarton lze použít hloubkovou penetraci místo adhezního můstku. Aplikace samotné dekorační betonové stěrky začíná penetrací podkladu. Používá se vždy penetrace Novalith mode s jemným křemičitanovým pískem.

První vrstva Novalith mode 1,0 mm

Následně se vytváří základní hrubá vrstva ze stěrky Novalith mode 1,0 mm, která je již probarvená do příslušného odstínu. K natahování stěrky se používá nerezové, tzv. benátské hladítko se zakulacenými rohy. Stěrka se lžící nanese z originálního balení na hladítko a přes hranu hladítka se celoplošně nanáší na povrch. V druhém kroku se povrch uhladí na tloušťku zrna a sjednotí plastovým hladítkem, přebytečný materiál se odstraní.

Dekorativní druhá vrstva 0,0 mm

Následuje nanášení druhé vrstvy dekorační stěrky. Na školení jsme si mohli vyzkoušet hladký homogenní vzor a dekor betonu, který interiérům vkládá industriální vzhled a je v současné době velice moderní. Jako druhá vrstva se používá pasta Novalith Mode 0,0 mm.

Vzhled betonu se docílí nanášením pasty různoběžnými směry se záměrným vynecháním částí plochy. Dosáhne se tak plastického vzhledu s kavernami. Používá se opět benátské hladítko, přes jehož hranu se pasta nanáší. Hladítkem se také vytvořený vzor může upravit, zejména tvar a četnost kaveren, a to hranou nebo hlazením jeho rohovou částí.

Obě dvě vrstvy, ať už se vytváří homogenní struktura nanášením pasty 0,0 mm v jednom směru do homogenní plochy nebo plastický vzor, musí být probarvené ve stejném odstínu.

Před následným krokem je třeba povrch po 24hodinovém zrání přebrousit excentrickou bruskou nebo ručně. Díky přebroušení lépe vynikne struktura povrchu, lépe se vykreslí všechny vytvořené vzory. Brousit lze úplně do hladka a vytvořit tak dojem skleněného povrchu.

Školení betonových stěrek Novalith Mode od společnosti Kabe Farben
Školení betonových stěrek Novalith Mode od společnosti Kabe Farben
Účastníci školení ve středisku společnosti v Paskově
Účastníci školení ve středisku společnosti v Paskově

Dobarvení vzoru lazurou

Nanesením lazury se povrch dobarvuje. Lazura může mít samozřejmě jiný odstín, než předchozí dvě vrstvy. Pro snadnější nanášení lze lazuru ředit vodou. Dosáhne se tak zároveň světlejšího finálního odstínu. Lazura se nanáší filcovou houbou na PVC hladítku, k lazurování je dobré mít po ruce i štětec na nanášení hmoty na houbu nebo přímo na povrch stěrky. Houba by měla být mírně vlhká.

Lazura se roztírá celoplošně, pro intenzivní probarvení vzoru kaveren se může přitlačit rohem, případně štětcem přidat pigment. Barevný efekt čerstvě nanesené lazury lze zdůraznit např. ještě hranou nerezového hladítka.

Do školení už se nevešlo uzavření povrchu, zalakování stěn. Tím se povrch stane zcela omyvatelný a odolný. To je vhodné do prostor, kde je větší riziko ušpinění stěn, např. od kreseb dětí. Vždy se povrch uzavírá v koupelnách a vlhkých provozech.

 
 
Reklama