Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Betonové stěrky jsou efektní povrchovou úpravou nejen pro koupelny

Trendem povrchových úprav interiérů je vzhled litého betonu v klasických odstínech šedé i v plné barevné škále. Efektní jsou úpravy s hrubým i dokonale hladkým povrchem doplněné imperfekcemi v podobě dutinek a kaveren. S možnostmi těchto povrchových úprav z betonových stěrek Novalith MODE se zájemci mohli seznámit na workshopu v rámci stavby dřevěného bungalovu ze systému STEICO.

Aplikace betonové stěrky např. v koupelně znamená šest pracovních kroků, které lze zvládnout během 4 až 5 pracovních dní. Práce začínají penetrací, ve dvou krocích se nanáší samotná stěrka, kdy se vytváří struktura, kterou lze následně dobarvit, případně doplnit lokální barevné odstíny a různě tónované efekty. Nakonec přichází proces uzavírání betonové stěrky lakem. Vysychání jednotlivých vrstev probíhá průběžně při provádění, finální povrch tak lze používat a zatížit na 100 % již po 3 dnech po zalakování.

Je to materiál, který může plně nahradit obklad. Ideální je do sprchového koutu nebo za kuchyňskou linku, hodí se prostor kolem krbu, za televizi, do předsíně, prakticky kamkoliv. Použít lze ale i na nábytek, pracovní desky stolů, konferenční stolky a podobně,“ říká Zdeněk Mikulenka, obchodní a marketingový ředitel KABE Farben ČR a SK. „Pokud je požadavek na dokonale hladký povrch, lze hotovou stěrku na stěně zabrousit ruční excentrickou bruskou nebo tzv. „žirafou“. Dosáhnout tak lze dokonalé hladkého povrchu skla“, doplňuje Zdeněk Mikulenka.

Jaká je odolnost stěrek proti ušpinění?

Betonové stěrky Novalith MODE si bez problémů poradí s olejem, kávou, červeným vínem i kečupem. Stěrku stačí setřít papírovým kapesníkem. Ve sprchách je samozřejmostí odolnost proti chemickým čisticím prostředkům. Pro ekologickou variantu čištění doporučujeme parní čistič nebo biologicky odbouratelný čistič CLEANFORCE,“ odpovídá Zdeněk Mikulenka.

Návštěvníci workshopu mohli sledovat, jak lze na připravený povrch realizovat stěrku jak v dokonale hladkém, tak v hrubém dezénu se vzhledem odbedněné stěny. Finálních barevných efektů se dosáhlo pouhým nanášením různých odstínů šedé lazury na připravenou strukturu. Velmi efektní úpravou např. strhnutím velmi tmavého odstínu stěrky na světlém podkladu hranou nerezového hladítka se pak docílilo vzhledu velmi hrubého starého betonu v průmyslovém prostředí. Bylo možné se přesvědčit o široké paletě možností betonových stěrek Novalith MODE za použití minima pracovních prostředků pouze v několika krocích.

Betonové stěrky Novalith MODE se prodávají v podobě připravené tekuté pasty v kbelících o různých hmotnostech, dále se nemíchají. Pouze se podle manuálu materiál rovnou aplikuje. Betonovou stěrku lze pořídit již v balení pro pouze 5 m2. Její realizaci zvládne každý i svépomocí,“ vysvětluje Zdeněk Mikulenka.

Ukázku provádění barevných efektů betonovými stěrkami Novalith MODE naleznete ve videu.

Obr. 1: Ukázka realizace betonové stěrky Novalith MODE ve sprchách sportovního centra
Obr. 2: Ukázka realizace betonové stěrky Novalith MODE ve sprchách sportovního centra

Obr. 1, 2: Ukázka realizace betonové stěrky Novalith MODE ve sprchách sportovního centra
Obr. 3: Příklady struktur betonové stěrky Novalith MODE
Obr. 4: Příklady struktur betonové stěrky Novalith MODE

Obr. 3, 4: Příklady struktur betonové stěrky Novalith MODE
 
 
Reklama