Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projektování na nové energetické standardy podle společnosti ISOVER

Konference společnosti ISOVER

Ve středečních večerních hodinách proběhla konference Projektování na nové energetické standardy, pořádaná společností ISOVER (Divize Isover, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.) v divadle La Fabrika v pražských Holešovicích.


Konferenci moderovala Jolana Voldánová

Konference největšího výrobce vláknité izolace a jedničky na českém trhu byla zaměřena na představení rozsáhlé technické podpory společnosti ISOVER pro projektanty a architekty, a to ve formě elektronických výpočtových nástrojů a tištěných publikací. Večerem provázela moderátorka Jolana Voldánová. V exkluzivním prostředí divadla La Fabrika s efektní scénou zazněly brilatně připravéné prezentace předních českých expertů v oboru úsporného stavění a specialistů společnosti ISOVER.

První prezentace patřila jednomu z předních propagátorů energeticky úsporné výstavby Ing. arch. Josefu Smolovi. Ve své přednášce uvedl příklady šetrných budov ze zahraničí a apeloval na to nehledat vlastní českou cestu, ale nechat se v zahraničí inspirovat. Na příkladech demonstroval, že snahy o energetickou efektivitu budov jsou „normálním“ postupem a že vhodnou optimalizací budovy lze úspornosti dosáhnout i bez zvýšení nákladů oproti běžné výstavbě.


Katalog tepelných vazeb, část 1, autor Ing. Jiří Šála, CSc.

Ing. Pavel Rydlo představil publikaci Katalog tepelných vazeb, kterou pro společnost ISOVER zpracoval Ing. Jiří Šála, CSc. Autor posluchačům připomněl, že tepelné vazby mohou způsobovat stejné tepelné ztráty jako zbylá neprůsvitná část obálky budovy, proto je třeba se jejich řešení věnovat. První část publikace se věnuje svislé obálce budovy. Další díl bude věnován střechám. Detaily v publikaci byly kalkulovány na konstrukcích společností Wienerberger, KM Beta a H.L.C.

Ing. Petr Vacek představil službu společnosti ISOVER pro ověřování vzduchotěsnosti. Zařízení, které společnost zdarma svým klientům zapůjčuje, se jmenuje ISOV’ AIR a je určeno k ověřování vzduchotěsnosti obálky budovy před definitivním certifikovaným měřením Blower Door.


ISOVER Multi-Komfort House Designer 2.0 (ukázka)

Novou verzi nástroje pro rychlou optimalizaci energetického návrhu budov ISOVER Multi-Komfort House Designer 2.0 představil Ing. Karel Sedláček, Ph.D. Pomůcka je ke stažení na stránkách společnosti ISOVER a je programována podle PHPP. Kromě jiného si uživatel volí z přednastaveného katalogu detailů konstrukcí, které jsou certifikovány Institutem pasivních domů v Německu. Výstupem výpočtu je měrná potřeba tepla na vytápění, porovnávaná s hodnotou pro pasivní domy 15 kWh/m2.rok, při možnosti návrh dále editovat a optimalizovat pro dosažení požadovaného výsledku.


Webová prezentace společnosti ISOVER pro chytré telefony

V dalším bloku přednášek zazněla mimo jiné např. prezentace Ing. Michala Horáka Nové trendy v řešení webových prezentací a e-shopů ve stavebnictví. Michal Horák např. uvedl, že cyklus obnovy webové prezentace by měl být max. dva roky, tak aby mohla reagovat na vývoj a aktuální trendy. Jedním z výrazných trendů je optimalizace a programování webových prezentací pro přenosná zařízení – chytré telefony a tablety. Přes tyto přístroje podle Horáka dnes přistupuje na webové stránky již více než polovina uživatelů. Z tohoto důvodu i společnost ISOVER má verzi svých stránek pro chytré telefony.

Mgr. Petr Holub hovořil o očekávaném dotačním programu Nová zelená úsporám. Řekl mimo jiné, že první miliarda na výzvu pro rodinné domy je připravena, nicméně stále chybí dalších 400 milionů. Podmínky programu se také stále vyjednávají. Vzhledem k tomu, co zaznělo, lze tedy obtížně očekávat, že v srpnu bude spuštěn příjem žádostí o dotace na rodinné domy. Výzva měla být vyhlášena v březnu. Dva z pěti měsíců na zpracování dokumentace již nyní chybí.

V závěru konference byly vyhlášeny výsledky národního kola mezinárodní soutěže Energy Efficiency Best of Awards 2013 (energeticky úsporně řešené projekty). Vítězným projektem se stal bytový dům Pod Altánem, jehož autory jsou Akad. arch. Aleš Brotánek a Ing. arch. Jan Praisler.

 
 
Reklama