Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy je lepší firmě nevěřit?

Chcete si nechat umýt fasádu a firma vám tvrdí, že už si nutně musíte nechat udělat fasádu novou? Ve většině takových případů to však není potřeba.


Zpevňování povrchu fasády je proces s několika kroky, náročný na dodržení technologických postupů. Podstatně zlepšuje jeho odolnost a trvanlivost a tím i životnost celého systému.

Ne každá firma, která nabízí čištění a mytí fasád je odborně na výši k tomu, aby posuzovala stav domovního pláště. Ovšem zdaleka ne každá firma to zákazníkovy přizná, případně si to ani neuvědomuje.

„Jestli vaše fasáda není viditelně a na více místech poškozená, nebo se její svrchní vrstva neodlupuje, buďte s jednoznačnými soudy o nutnosti nové fasády opatrní. Ve většině případů totiž stačí domovní obálku renovovat a zpevnit její povrch,“ varuje Jan Hrdlička, jednatel Fasádního servisu, který má v tomto oboru více než 20 let.

Je ale pravda, že povrch domovního pláště postupně podléhá vlivům počasí a UV záření. To oslabuje a de facto rozkládá povrch z plastových materiálů, což silikony i akryláty a silikáty jsou. Zejména mráz, ale další vlivy počasí pak na povrchu fasády vytvářejí nejdřív jen vlasové praskliny, které se časem zvětšují. Především však jimi do fasádního systému proniká voda. Případné řasy (zelené skvrny) a plísně (černé skvrny) povrch domu dále rozrušují. To samé platí i o nešetrně prováděném mytí.

Takže není sporu o tom, že je potřeba průběžně sledovat stav fasády a poskytovat jí potřebnou péči, jako je impregnace, nebo již zmíněné zpevnění povrchu.

„Životnost zateplené fasády se předpokládá 25 let. Pokud vám někdo říká, že je potřeba ji nahradit dřív, měl by vám umět vysvětlit a doložit proč. Jestli i potom o jeho závěrech pochybujete, pozvěte si i další firmy,“ radí jednatel Fasádního servisu. „Kvůli vyšisované barvě opravdu novou fasádu dělat nepotřebujete,“ uzavírá se smíchem Hrdlička.

 
 
Reklama