Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy fasádě stačí jen renovace?

Při pohledu na fasádu vašeho domu vás přepadají obavy, že „její čas se už nachýlil“ a vy budete muset investovat do nové? Možná se obáváte zbytečně.


Čistá fasáda je vždycky pěkná. Pokud je ovšem čištěná nešetrně, oslabuje se tím její svrchní vrstva.

„Fasáda je jako automobil, také potřebuje odborné servisní prohlídky. Sice ne tak často, ale potřebuje,“ říká Jan Hrdlička, který má jako jednatel Fasádního servisu v tomto oboru více než 20 let zkušeností. Základní kontrolu – zda není domovní plášť někde proražený, nebo jinak viditelně poškozený, zvládne samozřejmě každý sám. Ale paradoxně, vyšisované barvy, kterých si laik všimne nejdřív, toho o skutečném stavu fasády mnoho nevypovídají.

„Prvních několik let bývá bez problémů, pokud nedojde k nějakému fyzickému poškození. Ale časem se začnou projevovat degradační vlivy počasí a UV záření. Zjednodušeně se dá říct, že počasí povrch fasády rozrušuje a UV záření celkově oslabuje,“ vysvětluje Hrdlička. Když pak například dojde k umytí domu firmou, která používá nešetrné postupy, typicky třeba obyčejnou tlakovou vodu, dostává fasáda pořádně zabrat. Protože necitlivé mytí obrušuje její povrch, čímž umocňuje negativní účinky UV záření a počasí. Výsledkem je celkové zeslabení svrchní vrstvy, která zabraňuje pronikání vody do celého fasádního systému. Jenže tohle poškození není běžným okem vidět. Odhalit jej může jen odborná firma.

„Pokud odborný posudek konstatuje jen zeslabení svrchní vrstvy, ale jinak je fasáda v pořádku, je odpovídajícím řešením renovace a zpevnění povrchu. Nová fasáda přichází na pořad až při závažnějších nedostatcích, jako je rozsáhlé porušení celistvosti,“ zdůrazňuje jednatel Fasádního servisu. V případě pochybností o doporučení postupu poptejte více firem, ať si můžete udělat jasno.

 
 
Reklama