Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

SAAB nově s karosérií od finské Ruukki

Ruukki jako specialista na ocelové komponenty bude nově dodávat ocel i pro skandinávskou společnost Nevs, která vzkřísila výrobu legendárních švédských automobilů SAAB. Karosérii staronových modelů Saab 9-3 nově tvoří ultra pevná tvarovatelná ocel Ruukki Litec. Ta umožňuje zachovat vysoké bezpečnostní parametry karosérie při mnohem nižší hmotnosti.

Model karoserie Ruukki
Model karoserie Ruukki

Nové automobily Saab vyjíždí z továrny v Trollhätenu již od 2. prosince loňského roku. Ve světě vysoce ceněný model 9-3 je pod novým vlastníkem nyní zpátky ve výrobě a v Nevs se chystají představit svůj první elektromobil v tomto roce.

Společnost Nevs si pro nový projekt jako jednoho ze svých partnerů zvolila Ruukki.

„Je skvělé, že můžeme být součástí vzkříšení jedné z nejznámějších švédských značek,“ říká viceprezident divize speciálních ocelí Ruukki Thomas Hörnfeldt. „Díky pružnosti výrobních kapacit a krátkým dodacím lhůtám dokážeme rychle reagovat na požadavky SAABu,“ dodává.

Firma bude dodávat především ocelové komponenty z vysokopevnostní oceli Litec pro konstrukce nových modelů SAAB 9-3.

„Tvárné vysokopevnostní oceli Litec jsou téměř čtyřikrát pevnější než běžné tvarovatelné oceli a mají vysokou schopnost absorbovat energii a průniky do kabiny vozu v případě srážky,“ vysvětluje Jonas Adolfsson, produktový manažer Ruukki z divize Automotive.

„S ultra pevnou ocelí je možné snížit tloušťku materiálu a tím získat lehčí vozy s nižší spotřebou paliva, ale stejnými bezpečnostními parametry. V Ruukki se soustředíme na vývoj materiálů a jejich aplikaci tak, abychom splnili požadavky lehkých energeticky nenáročných vozů.“

Saab 9-3 Aero Sedan | zdroj: Nevs

Pro dodavatele do automobilového průmyslu je stejně důležitý přístup k zakázce, jako použitý hardware. Aby tuto zakázku bylo možné optimálně zvládnout, sestavila společnost Ruukki tým specialistů, kteří ví, co zákazníci potřebují a umí sami přicházet s novými nápady.

„Úzká spolupráce s našimi zákazníky a partnery je důležitou součástí naší firemní filosofie,“ říká Thomas Hörnfeldt. „Můžeme přispět především nalezením nejlepšího způsobu použití oceli tak, abychom vyvinuli produkt s dokonalými vlastnostmi,“ dodává.

kontakt pro média David Mitrenga | PR klinika | email: mitrenga@prklinika.cz | pohotovost: +420 721 073 593


Profil společnosti Ruukki
Energeticky úsporná řešení z oceli pro lepší bydlení, práci a pohyb

O Ruukki

Ruukki je finská společnost, specialista na ocelové komponenty a systémy pro stavebnictví a strojírenský průmysl. Společnost Ruukki vznikla v roce 1960, v současnosti je přítomná ve 30 zemích světa, zaměstnává kolem 9 000 zaměstnanců a její čistý roční obrat činí přibližně 2,8 miliardy EUR (2012).

Řetězec služeb a výrobků sahá od vlastních rudných dolů, hutí a oceláren, přes vývoj, výrobu a prodej produktů Ruukki až po inženýrské a dodavatelské služby. Mezi základní výrobky Ruukki Construction patří základy budov a rámy, sendvičové panely, fasádní pláště, prefabrikované stěnové a střešní prvky, ocelové střechy a střešní konstrukce. Mezi výrobky Ruukki Metals to pak jsou hlavně speciální oceli válcované za tepla, oceli válcované za studena, ocel s barevnou povrchovou úpravou, duté profily a přesné trubky. S výrobky Ruukki se tak můžete setkat nejen v konstrukcích mostů, hal, administrativních budovách a rodinných domech, ale třeba také v těžebních strojích, rypadlech, nakladačích, rafinériích nebo třeba v konstrukcích ledoborců.

Společnost Ruukki zastává ideu trvale udržitelného rozvoje, které odpovídá její firemní politika a inovace produktů a jejich samotné výroby. Akcie společnosti jsou kotovány na NASDAQ OMX Helsinki (Rautaruukki Oyj: RTRKS).

www.ruukki.cz | www.ruukkistrechy.cz

Ruukki v České republice a na Slovensku

Společnost Ruukki působí v České republice od roku 1991 a na Slovensku od 1997. V devadesátých letech firma vystupovala pod značkou Rannila a roku 2004 přijala obchodní název Ruukki společně s ostatními částmi společnosti po celém světě. Česká republika a Slovensko patří díky tradici v regionu k významným trhům Ruukki střední a východní Evropy.

Dnes má firma v České republice a na Slovensku celkem 4 pobočky, síť desítek partnerských prodejních míst a 80 zaměstnanců. Ruukki je v České republice a na Slovensku zoceleným partnerem profesionálů v oblasti stavebnictví a průmyslu.

Ruukki v číslech

čistý roční obrat: přibližně 2,8 miliardy EUR (2012). Pro rok 2013 se předpokládá obrat 2,5 miliardy EUR.
země působnosti: celkem 30 zemí v Evropě a Asii
výrobní závody: 14 výrobních závodů v Evropě
zastoupení a prodej: přes 100 poboček v Evropě a Asii
celkem zaměstnanci: cca 9 000 zaměstnanců
počet zaměstnanců v ČR: 56
počet zaměstnanců na Slovensku: 24

Ruukki v datech

1960: založena firma Rautaruukki finskou vládou a dalšími finskými firmami za účelem zajištění dostupnosti surovin pro finské lodní stavitelství a další odvětví kovoprůmyslu.

1970–1980: období růstu a stabilizace. Spuštění výroby za studena válcovaných a pozinkovaných plechů, spuštění výroby trubek a otevření druhé vysoké pece v Raahe.

1980–1990: Rautaruukki nabývá na mezinárodním významu a globalizuje své aktivity. Společnost získává například dánský závod barevných povrchových úprav, dále norský ocelářský velkoobchod nebo německý troubový mlýn a také nový výrobní závod v Dánsku na výrobu ocelových profilů za studena. Společnost je roku 1989 zapsána na burze cenných papírů v Helsinkách.

1990–2000: společnost pokračuje v expanzi a využívá otevření trhů východní Evropy. Na začátku devadesátých let rozšiřuje firma své působení do stavebnictví a akvizicí získává další podnik – finského výrobce ocelových krytin.

2004–současnost: všechny společnosti sdružené v korporaci Rautaruukki přijímají obchodní název Ruukki. Ruukki se začíná zaměřovat na oblast řešení stavebnictví a strojírenského průmyslu. Ocelářský segment společnosti se pak zaměřuje na speciální výrobky z oceli.

Ruukki ve fotografii



Plechová střecha Ruukki





Ruukki má zkušenosti také s balistickou ochranou vozidel v civilním i armádním sektoruRuukki má zkušenosti také s balistickou ochranou vozidel v civilním i armádním sektoru

 
 
Reklama