Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak a podle čeho vybrat stavební firmu?

Mít svůj vlastní dům je snem mnoha lidí, možná i váš. A je jedno, jestli budete řešit novostavbu nebo budete mít možnost realizovat rekonstrukci staršího objektu.

Tak jako tak vás čeká dost práce, u které jistě budete chtít využít odborníky. Ideálně nějakou stavební firmu, která se o stavbu postará zkušeně a spolehlivě. Jak a podle čeho vybrat stavební firmu?

Vybírejte pečlivě a s předstihem

Na trhu existuje celá řada stavebních firem, ale bohužel ne všechny jsou stoprocentně spolehlivé. Výběru proto věnujte dostatek času. A všímejte si i zdánlivých drobností. Férové stavební firmy s vámi budou jednat na rovinu, nacení vám předem práce do detailů, budou garantovat termín. Většina firem má ovšem zakázky na dlouho dopředu, začněte proto s výběrem včas.

Více nabídek pro srovnání

Nebojte se oslovit se svou zakázkou více firem. Kromě porovnání ceny tak vyzkoušíte i jejich chování. Jestli o zakázku mají vážný zájem, jestli si vyžádají projekt, jestli budou řešit i drobnosti atd.

Ověřené firmy

Při výběru velmi pomohou také reference od zákazníků. Buď se jimi bude sama prezentovat nebo se jednoduše doptejte, kde v posledních letech působila. Pak se klidně zeptejte přímo jejich klientů, jestli byli s řemeslníky spokojeni. Podobně dobře pak jako kritérium funguje i to, jakou má firma na trhu pozici a historii. Firma, která je v oboru desítky let, bude o něco jistějším partnerem než firma založená před měsícem.

Smlouva a záruky

Spolehlivá stavební firma by měla automaticky poskytovat záruky na své práce. Některé dokonce na rámec zákonné povinnosti. Pokud firma využívá i služeb subdodavatelů, což bývá často při stavbách domů na klíč, drží automaticky záruky i za ně. Součástí dohody by pak rozhodně měla být smlouva o dílo, kde by mělo být co nejpodrobněji řešeno všechno, co se stavby a vašich požadavků týká. A to samozřejmě včetně termínu uskutečnění a ceny.

Výhody stavební firmy

Stavební firmy poskytují oproti jednotlivcům širší služby. Kromě záruk jsou to obvykle komplexnější práce, od výkupů, přes výstavbu základů, hrubou stavbu, řešení obkladů a dlažeb, střechy až po kompletní přivedení stavby ke kolaudaci.

Více informací

 
 
Reklama