Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavbám voda škodí, vysoušet je třeba zdivo, podlahy, střechy i terasy

Životodárná voda je sice nezbytná pro náš organismus, stavbám ale spíše škodí. Nasáknuté zdivo nebo voda zateklá do konstrukce podlahy je velmi nepříjemným problémem. Začínají se tvořit plísně, rosí se okna, stavba podivně zapáchá, nábytek je vlhký. V takovém místě nelze žít.

Život ve vlhkosti zanechá následky na vašem zdraví. Může způsobit neustále se vracející nachlazení, záněty a alergie, a to ani nemluvíme o vlhkém oblečení a zápachu.

Kdy je vysoušení zdí, střech, podlah nebo teras zapotřebí?

Existují čtyři hlavní situace, kdy přichází na řadu vysoušení:

  • Stavby či rekonstrukce: Pokládáte finální podlahovou krytinu? Předtím je vhodné provést vysoušení podlah, jinak riskujete deformaci položených krytin a tvorbu plísní.

  • Vodovodní havárie: Příčina havárie na rozvodu vody či topném systému sice byla odstraněna, ale kdo odstraní veškerou vlhkost, jež se vsákla do zdí a podlah? Do zdi domu může vlhkost vniknout i kvůli poruše na okapovém svodu.

  • Povodně a přírodní katastrofy: I velká průtrž mračen nebo povodeň může mít za následek nasáknutí domu vodou. Po odčerpání vody přichází na řadu vysoušení teras, střech, zdí, podlah.

  • Staré stavby: Ve starých objektech bez hydroizolace se objevuje vlhké zdivo kvůli vzlínání vody z terénu.

Nejste si jistí, jestli je zdivo vaší nemovitosti také nasáklé vodou? Nechte si od nás změřit vlhkost a posoudit situaci. Moderní metody nevyžadují vytrhání celé podlahy ani bourání Jak probíhá takové vysoušení střech, teras, zdí a podlah? Využívají se i běžné vysoušeče, ty se však doplňují tzv. cirkulační metodu. Pomocí cirkulační metody se dá vysušit rovněž tepelná izolace (minerální vata, polystyren). Spočívá ve vhánění suchého a teplého vzduchu do zatečené konstrukce, na jiném místě se vlhký vzduch odsává, odčerpává se voda. Doba trvání procesu vysoušení je individuální, obvykle se vysouší 10 až 14 dní. Samozřejmě je vhodné začít co nejdříve. Čím déle necháte vlhkost působit, tím vyšší budou způsobené škody.

Více informací naleznete zde


SANAKO.cz, s.r.o.
logo SANAKO.cz, s.r.o.

Sanako CZ s.r.o. nabízí sanační práce, kterými vás zbaví škůdců dřevěných a zděných konstrukcí, jako jsou dřevozbarvující a dřevokazné houby, plísně a dřevokazný hmyz. Sanační práce provádíme na dřevěných i zděných konstrukcích, v bytech, v historických ...

 
 
Reklama